Ezt teheted, ha nem utalják időben a fizetésedet

Lontai Ildikó
fizetes-utalas-kartya
Olvasási idő kb. 3 perc

A munkabér késedelmes utalása vagy a fizetés elmaradása esetén több lehetősége is van a munkavállalónak a jogérvényesítésre.

A munkabér kifizetése a munkáltató legalapvetőbb kötelessége, a késedelmes utalás és kifizetés olyan súlyos jogsértés, ami miatt azonnali hatályú felmondással is élhet a munkavállaló – írja a HRportal.

Pert is indíthatsz, ha nem utalták időben a fizetésed

A munkavállalók jelentős részével megesett már, hogy késett vagy elmaradt a fizetésük, esetleg kisebb összeget kaptak, mint ami jogszerűen járna. De mit tehetünk ilyenkor?

Bosszantó, ha késik az utalás vagy elmarad a fizetés, azonban több lehetőségünk is van a jogérvényesítésre
Bosszantó, ha késik az utalás vagy elmarad a fizetés, azonban több lehetőségünk is van a jogérvényesítésreseksan Mongkhonkhamsao / Getty Images Hungary

Egyértelmű, hogy a munkavállalók fizetésért cserében dolgoznak egy adott cégnek, a munkabér kifizetése tehát a munkáltató egyik legfontosabb, alapvető kötelessége. A Munka Törvénykönyve tartalmazza mind a munkavállaló, mind a munkáltató jogait, és a munkabérre vonatkozó előírásokról is pontosan rendelkezik. A késedelmes fizetés súlyos jogsértés,

az elmaradt munkabér megfizetése iránt – összegtől függően – fizetési felszólítás, fizetési meghagyás vagy peres eljárás indítható.

A munkabér kifizetése történhet készpénzben vagy a munkavállaló által megadott bankszámlára történő utalással. A kifizetés módját jellemzően a munkaszerződésben rögzítik a felek, ahogy a munkabér meghatározása is a munkaszerződés nélkülözhetetlen eleme.

A bérkifizetést nem húzhatja-halaszthatja a munkáltató, ugyanis arra is van szabály, hogy meddig kell megkapnunk a fizetésünket.

A törvény kimondja, hogy a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

Tehát ha a munkabért eddig a napig nem utalják a számlánkra, az késedelmes kifizetésnek számít. A munkavállaló ebben az esetben akár azonnali hatályú felmondással is élhet.

Nem kaphatunk a kollégánknál kevesebb fizetést

Hamarosan azonban nemcsak a munkabérek időbeni utalása, hanem a kollégák közötti bérkülönbségek is fókuszba kerülnek. Sok nő panaszkodik arról, hogy férfi kollégája jobban keres, ám ez a probléma hamarosan megoldódhat, egy új EU-irányelv ugyanis megszüntetné a munkabérszakadékot az azonos munkakörben dolgozók között.

Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, a hamarosan életbe lépő európai uniós irányelv részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a férfi és női dolgozók bére kapcsán. Ennek értelmében ha egy cégnél az azonos munkakörben dolgozók béradatait összehasonlítva a munkavállaló indokolatlan eltérést tapasztal, a hátrányosan érintett alkalmazott akár be is perelheti munkáltatóját. Emiatt érdemes a vállalatoknak átvilágítani szervezetüket, és rendezni az egyenlőtlenségeket.

Ennek életbelépésére azonban még várnunk kell, a tagországoknak – így Magyarországnak is – legkésőbb 2026. június 7-ig kell átültetniük a bérszakadék megszüntetését célzó uniós irányelveket a saját jogrendjükbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek