Rég nem látott fertőző betegség pusztít újra, és nem tudjuk, miért

GettyImages-1298019774

Egy igencsak nyugtalanító jelentést tett közzé az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és -Megelőzési Központja. Egy olyan, már-már talán el is feledett betegség felbukkanásáról számoltak be ugyanis, amelytől, mióta világ a világ, retteg az emberiség. Különösen ijesztő, hogy a fertőzés forrását egyelőre senki sem ismeri.

Teljesen ugyan még nem sikerült száműzni a betegséget a világból, most viszont egy olyan területen bukkant fel újra a lepra, amire még a szakértők sem számítottak. Az CDC Emerging Infectious Diseases című folyóiratban közzétett tanulmány szerint 2020-ban 159 leprás esetet jelentettek az Egyesült Államokban, a legtöbbet Floridában, onnan is az állam középső részében regisztrálták. Ami még rosszabb, hogy a napfényes amerikai félszigeten a fertőző betegség endémiás lehet, ami azt jelenti, hogy ott is marad. 

Rettegett kór

A Hansen-betegség néven is ismert leprától már a bibliai idők óta tartanak. A Mycobacterium leprae vagy Mycobacterium lepromatosis baktérium által okozott, akár évtizedekig is lappangó, hosszú lefolyású fertőzés az idegek, a légutak, a bőr és a szem károsodásához vezethet. A tipikus tünetek közé tartoznak az elszíneződött bőrfoltok, szokatlan kinövések a bőrön, fekélyek a talpon, fájdalommentes duzzanat az arcon, zsibbadás és esetleges bénulás. A betegség egyik legalattomosabb tulajdonsága, hogy az idegkárosodás miatt a beteg nem érez fájdalmat, így a fertőzés sokáig észrevétlen maradhat. A jó hír viszont az, hogy az emberek mintegy 95 százalékának természetes immunitása van a lepra ellen, így ha időben elkapják, jól kezelhető.

A lepra a végtagokon látványos károkat okoz
A lepra a végtagokon látványos károkat okozfrank600 / Getty Images Hungary

Elhanyagolt trópusi betegség

A leprát egy elhanyagolt trópusi betegségként tartják számon, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023. januárban közzétett adatai szerint még mindig több mint 120 országban van jelen, és évente 200 ezernél is több új esetet jelentenek. A 2019-es adatok szerint Brazíliában, Indiában és Indonéziában több mint 10 ezer új esetet regisztráltak, míg 13 másik ország (Banglades, Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Madagaszkár, Mozambik, Mianmar, Nepál, Nigéria, Fülöp-szigetek, Szomália, Dél-Szudán, Srí Lanka és a Tanzániai Egyesült Köztársaság) egyenként 1000-10 000 új esetet jelentett. 

Így lehet elkapni

Tévhit, hogy a betegség már alkalmi érintkezéssel, például kézfogással, öleléssel vagy közös étkezés során terjed. A WHO tájékoztatása szerint ahhoz, hogy valaki megfertőződjön, hónapokig tartó, szoros kapcsolatban kell állnia egy kezeletlen leprával fertőzött emberrel. Fontos tény az is, hogy a betegséget már az sem tudja továbbadni, akinek megkezdődött a kezelése.

Nem ismeretlen a területen

Noha a lepra az Egyesült Államokban sem volt ismeretlen, az esetek jelentős részénél kiderült, hogy a betegséget a világ fertőzöttebb tájairól hurcolták be. A jelentés szerint azonban a mostani esetek egyharmada helyi eredetűnek tűnik, ráadásul a legtöbb fertőzött az USA-ban született. A betegség felbukkanása előtt egyelőre a tanulmány készítői is tanácstalanul állnak, ám úgy gondolják, hogy a terjedéséhez köze lehet a Floridában jól ismert, a baktériumot hordozó armadillóknak. Az erről szóló elképzelésüket erősíti az is, hogy több esetet olyan emberek körében észleltek, akik sok időt töltenek a szabadban. Ez pedig arra utalhat, hogy a természetes környezetnek való kitettség révén kerülnek kapcsolatba a középkori betegség kórokozójával. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek