A párod nem kedveli a barátaidat? Nagyobb problémát okozhat, mint gondolnád

GettyImages-504308816

Könnyen szőnyeg alá söpörjük kapcsolatunk elején, ha párunk és barátaink nem jönnek ki jól egymással. Azonban súlyos következménye lehet, ha már házaspárként férjünk és barátaink között megmarad a feszültség.

Megesik, hogy egy párkapcsolatban az egyik fél nem szíveli a másik baráti körét vagy egyes barátait. Lehetséges, hogy úgy látja, rossz hatással vannak párjára, esetleg azt gondolja, a barátok belerondíthatnak kapcsolatukba, ezért érzi magát kényelmetlenül tőlük, de az is megeshet, hogy simán csak féltékeny a baráti intimitásra, amit a másik megél. Azonban egy nemrég publikált, 1986-ban megkezdett hosszú távú kutatás szerint súlyos következményei lehetnek a kapcsolat jövőjét tekintve, ha a férj nem kedveli felesége barátait.

Barátok, házasság, válás

A szakirodalomban már évek óta elterjedt, hogy a házasságok stabilitását és örömét megronthatja hosszú távon, ha konfliktus keletkezik az egyik házastárs és párjának családja között, ami nem csitul el idővel. Arról is készültek már kutatások, hogy ha a barátok nem kedvelik valaki párját, nagyobb valószínűséggel bomlik fel a kapcsolat.

Egy 2017-ben publikált kutatás viszont azt is megvizsgálta, vajon az is hatással van-e a házastársi megelégedettségre, ha az egyik fél nincs kibékülve párja barátválasztásával. A kutatás során 1986-tól kezdve követtek nyomon 174 fehér és 199 afroamerikai házaspárt. A fehér párok 36, az afroamerikaiak 55 százaléka vált el az első 16 évben. Azt találták, hogy ahol a férj a fehér pároknál a házasság elején beszámolt arról, nincs ínyére felesége baráti köre, nagyobb eséllyel végződött válással a kapcsolat, hiába nem volt gond a pénzügyekkel és a házasság minőségével. Az ellenkező esetre ez nem volt érvényes, illetve az afroamerikai pároknál sem bizonyult döntő faktornak.

A nők könnyebben helyettesíteni tudják a férj baráti igényeit, mint fordítva
A nők könnyebben helyettesíteni tudják a férj baráti igényeit, mint fordítvaLucy Lambriex / Getty Images Hungary

 A kutatók úgy vélik, ennek két oka lehet. Egyrészt, a nők általában képesek átvenni a férfi szociális igényeit, mint például a közös aktív programok szervezését, tehát a férjek könnyebben mondhatnak le a feleségük által kritizált barátaikról, hogy a házasság egyensúlyát fenntartsák. Valamint a férjek jóval nagyobb mértékben támaszkodnak feleségükre, mint fordítva, tehát ezt az igényüket is ki tudja elégíteni a házasság.

Ezzel ellentétben a férfiak általában nem képesek átvenni házastársuk barátainak szerepét olyan egyszerűen, mivel a nők számára ez a kapcsolódás az érzelmileg intim beszélgetésekről szól. Ahogy azt egyik korábbi cikkünkben is írtuk, a nők közötti barátság több érzelmi támaszt és támogatást tartalmaz, mint a szórakoztatóbb férfiak közötti barátság. Továbbá, ahogy a kutatók említik, a nők gyakran megbeszélik egymást közt párkapcsolati problémáikat is, ami néha felerősítheti a házastársi súrlódásokat, és megnöveli a válás esélyét.

Másrészt, a fehér párok szociális körei barátközpontúak, míg az afroamerikaiaké családközpontú. Tehát vélhetően a fehér pár tagjaira nagyobb hatással vannak barátaik véleménye, így nagyobb jelentőséggel bír, ha a férj és a barátok között feszültség feszül.

Arra sajnos nem tudtak teljes körű választ adni a kutatók az összegyűjtött adatok alapján, hogy milyen oka lehet a férjeknek az elégedetlenségre párjuk barátait illetően, mivel sem a barátok neme (tehát az esetleges féltékenykedés), sem az ő véleményük a férjről nem derült ki. Az viszont mind a fehér, mind az afroamerikai pároknál számottevően fontos válás-előrejelző tényezőnek bizonyult, ha a férjek azt érezték, feleségük barátai beleszólnak, belekontárkodnak házasságukba.

Érdemes a probléma gyökeréig ásni: azért van feszültség a férj és párja barátai között, mert hiányolja az együtt töltött időt házastársával?
Érdemes a probléma gyökeréig ásni: azért van feszültség a férj és párja barátai között, mert hiányolja az együtt töltött időt házastársával?ridvan_celik / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni, ha egyikőtök nem kedveli a másik barátait?

Ha esetleg attól tartasz, akár nőként, akár férfiként, hogy a ti kapcsolatotokat is veszélyezteti a fentebb felvázolt probléma, nem kell kétségbe esned. Ezt a három tippet ajánlják a vészhelyzet elkerülésére:

1. Légy őszinte a pároddal!

Ha te vagy az a fél, aki elégedetlen párja barátaival, vállald fel őszintén társad előtt érzéseidet. Próbáld kedvesen elmagyarázni, mi az a felszín alatt megbúvó dolog, amivel problémád van. Hiányzik a párod? Elárulva érzed magad, amiért barátait jobban beavatja saját dolgaiba, mint téged? Féltékeny vagy a köztük lévő intimitásra?

Ha partnered az, aki nem szíveli barátaidat, nyugtasd meg, és biztosítsd róla, hogy mindig ő lesz számodra az első, a legfontosabb, a barátaid mindig csak utána következnek.

2. Keretezd át: lehetséges, hogy párod barátai a te malmodra hajtják a vizet?

Ha az a problémád társad barátaival, hogy túl sok időt tölt velük vagy a családjával, gondolkodj el azon, hogy párod ezen alkalmakkor akár támaszt is kaphat szeretteitől, ami végső soron a kapcsolatotok előnyére válhat.

Ha a párod féltékeny a barátaidra, vélhetően segíthet, ha kedvesen megfogalmazod neki, mit adnak neked ezek a kapcsolatok, esetleg tudnak-e olyan dolgot nyújtani neked, amelytől a te közérzeted javul, és amit a kapcsolatba is át tudsz emelni, mint egy kívülről kapott ajándékot a kapcsolat minősége szempontjából.

3. A házasság nem csak kettőtökről szól!

Mindkettőtöknek érdemes tudatosítania magában, hogy a jó házasság titka nemcsak a közös kapcsolat ápolásában rejlik, hanem az egymás családjával és barátaival ápolt viszony is fontos szerepet játszik benne.

Ha kíváncsi vagy, miért dönt egyre több középkorú a válás mellett, korábbi cikkünket ajánljuk: Egyre több középkorú dönt a válás mellett. Illetve ha inkább az érdekelne, miért érdemesebb a csapattársadat keresned a lelki társad helyett, ezt ajánljuk: Ne a lelki társad keresd, hanem a csapattársadat! Ha pedig nem hiszel a monogámiában, ezt olvasd el: Háromtagú szerelmespár három gyerekkel – Egy poliamor család mindennapjai.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra