18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Háromtagú szerelmespár három gyerekkel – egy poliamor család mindennapjai

GettyImages-1331360235

Kláráék családja kicsit más, mint az átlag: ebben a poliamor háztartásban a szülők a gyerekekhez hasonlóan hárman vannak.

Poliamor, vagyis többszerelmű: a kifejezés olyan felnőtteket takar, akik kettőnél többen élnek együtt egymás partnereként. Nem szexuális partnerek váltogatását jelenti ez a kapcsolati alternatíva, hanem egy olyan felállást, amelyben nem ketten kapcsolódnak egymáshoz, hanem többen, és ez minden fél által tudott, elfogadott és önkéntesen vállalt szituáció. Egy olyan családot mutatunk be most, amely már több mint két éve működik és nevel három gyermeket poliamor módon.

Poliamor házasság plusz egy fővel

Egy kis településen él Klára férjével, barátjával és három gyermekével: többszerelmű mindennapjaikat bár nem rejtegetik, hiszen közösen vásárolt például házat a hattagú család, de mikrokörnyezete miatt szívesebben beszél csak keresztnevének említésével.

A poliamor családokban a partnerek tudnak egymásról és teljes mértékben elfogadják egymást
A poliamor családokban a partnerek tudnak egymásról és teljes mértékben elfogadják egymástVershinin / Getty Images Hungary

„Hármas kapcsolatban élünk: két férfi és egy nő. Nem is nagyon tudnám ennek a fordítottját elviselni, egy kicsit önzőnek érzem magam ebben” – meséli Klára az elmondása szerint véletlenszerűen kialakult kapcsolatról. „A férjemmel a házasságunk megromlott, és bár már előtte is nyitottak voltunk, én addig nem nagyon kalandoztam – de utána igen. Így ismertem meg a barátomat. A férjemmel külön is éltünk, aztán háromnegyed év elteltével választás elé kerültem. A férjem sokat olvasott a poliamoriáról, ő azt mondta, szerinte velem ez van, és nem feltétlenül kell választanom” – mondja, hozzátéve: ő ezt megelőzően soha nem is hallott a többszerelműségről.

A poliamor közösség megnyugvást adott

Klárának nehéz volt elhinnie, hogy ez így működni fog, és nehéz volt a harmadik, addig teljesen monogám felet is meggyőzni arról, hogy ez az út számukra járható lehet. Az első időszak is meglehetősen rögös volt, rengeteg kompromisszummal.

„Együtt éltünk, egy ágyban aludtunk, de testiség nem volt – az a barátomnak nem volt elfogadható. Aztán lett az is, külön-külön a fiúkkal, utána pedig előkerült, hogy annak is kell működnie együtt is”

– ecseteli az összeszokás intim stádiumait. Elmondása szerint a két férfi inkább csak haverként él együtt, érzelmileg egymáshoz nem kötődnek, hozzá viszont mindketten erősen.

Miután 2019 legvégén kialakult az azóta megerősödött családi egységük, Klára hosszasan kutatott a poliamoriával kapcsolatosan. Azt mondja, ő nagyon elfogadó, mégis furcsa volt megtapasztalnia azt, hogy ilyen létezik, és így is lehet élni: amíg nem bukkant rá a magyar poliamor közösségre, eléggé egyedül érezte magát.

„Ez megnyugvást jelentett, jobb egy körhöz tartozni” – fogalmazta meg.

Van, aki úgy tesz, mintha nem tudná, hogy élnek

A család és a barátok reakciói meglehetősen eltérőek voltak: Klára elmondása szerint barátja családja máig nem vesz tudomást a tényekről.

„Valószínűleg tudják, de nem firtatják. A férjem anyukája nem érti, és a mai napig rossznak tartja, olyasminek, amibe belekényszerítettem a fiát. Az én családom elfogadó: azt mondták, ha a gyerekek szempontjából ez jó, akkor plusz egy szülővel az életükben csak nyerhetnek. Teljesen mindegy, ki tölti be a szülő szerepét, ha a gyerekek nem sérülnek” – mondta el. A barátok már keményebb diót jelentettek: nagyjából minden régi barátja lemorzsolódott az évek során, olyan új barátai viszont vannak, akik már így ismerték meg őket egy családként.

A poliamor szülőtrió három gyermeket nevel együtt: a legkisebb már együttélésük ideje alatt született, de a nagyobbak is kis óvodások voltak még, amikor kialakult családjuk.

„Ha veszekedünk, és annak néha ők is fültanúi, sírnak, azt mondják, hogy szeretnek minket, és nem akarják, hogy bárki elköltözzön. Nem vagyunk egy szokványos család: a gyerekek születése előtt például naturista üdülőhelyekre jártunk nyaralni, és aztán velük is visszatértünk. A gyerekek tudják, hogy vannak dolgok, amiket mi másképp csinálunk, mint az átlag, de nekik van választási lehetőségük” – mondja.

Mindenben együtt döntenek
Mindenben együtt döntenekSrdjanPav / Getty Images Hungary

Klára barátjának egy előző kapcsolatából van egy gyermeke, aki a láthatások alkalmával negyedikként csatlakozik a kicsikhez: ezzel együtt is ő Klára gyermekei számára inkább haver, jóbarát, mintsem apa, de felnőttként ugyanolyan tekintélye van a családban, mint a vér szerinti apának.

Mindenben egy családot alkotnak

A már harmadik éve együtt zajló mindennapjaikról Klára azt mondja: vannak még mindig súrlódások, viták, amelyek közt akadnak egészen banálisak is, de érezteti időnként a hatását az is, hogy ő és a férje már több mint tíz éve élnek együtt, barátja ehhez képest „új” a kapcsolatban.

„Azt még mindig magyarázni kell, hogy ha van egy több mint tízéves múltunk, akkor volt időnk összecsiszolódni. Azt viszont nehezebb elérni, hogy mindhárman ugyanazt akarjuk” – mondja.

A kapcsolatban egyébként minden közös, a pénzt viszont Klára kezeli.

„Én tudok vele bánni, és én tudom beosztani. Közösen viseljük a terheket, minden mindenkié, és annak is kell lennie. Papíron sajnos ez nincsen így, de ebben meg is van kötve a kezünk”

 – mondja, hozzátéve: egyikük sem volt soha az a típus, aki kiforgatná a másikat bármiből, ebben nem lát veszélyt. Családjuk nagy előnyeként éli meg ugyanakkor, hogy sokan vannak. „Mindig is nagy családot szerettem volna. Jó, hogy ennyien vagyunk, valaki mindig odateszi magát, és tudja a dolgát. Így gyakrabban jönnek az apró figyelmességek is” – mondja.

A család három gyermekének Klára férje az édesapja. Klára azt mondja, mindig nagy családot szeretett volna, és ha rajta múlna, szülne egy tucattal is, de egészségi állapota jelenleg azt mutatja, hogy több gyermeke nem fog születni, így ezzel kapcsolatosan az észszerűség azt mondatja vele, barátjától nem lesz gyereke. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra