Ez történik a Facebook-profiloddal a halálod után

GettyImages-860264044

A közelmúltig lakásról, készpénzről vagy autóról nyilatkoztak a végrendeletek: mára azonban a digitális térben tárolt értékeinket is érdemes figyelembe venni, amikor végrendeleten gondolkozunk.

Hogyan érik majd el gyermekeid, unokáid azoknak a fotók ezreit, amelyet életed során készítettél, majd a felhőben tároltál? Kinek a feladatául hagyod azt, hogy a közösségi médiában fiókjaidat törölje? Ezek a kérdések egyre jelentősebbek, de ma még ritkán készítenek a felhasználói fiókok tulajdonosai digitális végrendeletet.

Végrendelet másképp

Amikor erre a dokumentumra gondolunk, az alapvetően egy informális, nem ügyvéd előtt írandó nyilatkozat lehet, amelyben arra jelölünk ki személyeket, hogy intézkedjenek Google- vagy Facebook-fiókunk sorsáról.

Nehezítheti a helyzetet ugyanakkor az, hogy ezeknek a fiókoknak nem tulajdonosai vagyunk – a szolgáltatók felhasználói licencszerződéseken keresztül biztosítják azok használatát részünkre,

ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy amit ezekben a fiókokban tárolunk, az nagyon fontos számunkra.

Egy digitális végrendeletben meghagyhatjuk, ki és hogyan nyomja meg az online létezésünket lezáró gombot
Egy digitális végrendeletben meghagyhatjuk, ki és hogyan nyomja meg az online létezésünket lezáró gombotLenti Hill / Getty Images Hungary

Digitálisan tárolt értékeinkről is nyilatkoznunk kellhet

Épp ezért a legnagyobb szolgáltatók pontos forgatókönyvvel rendelkeznek arra vonatkozóan, ki és mit tehet a fiókunkkal, ha távoznánk az élők sorából. Íme, némi ízelítő:

 • Google: a Google „Inaktív fiókkezelője” lehetővé teszi, hogy eldöntsd, mi történjen fiókoddal, ha az bizonyos ideig inaktív. 

  Kiválaszthatod, mennyi idő után tekintse a Google a fiókot inaktívnak, és kiválaszthatsz egy ismerőst, akit ezen periódus elteltével automatikus levélben keresnek meg azért, hogy cselekedjen a fiókkal kapcsolatosan.

  De azt is választhatod, hogy az egyszerűen törlődjön, minden képeddel, leveleddel együtt.
 • Facebook és Instagram: a Facebook és az Instagram hasonló lehetőségeket biztosít egy-egy elhunyt személy fiókjának kezelésére. A fiókot át lehet alakítani emlékoldallá, vagy kérvényt lehet benyújtani annak eltávolítására. A bejelentkezési adatokat nem adják meg harmadik személynek.
 • Twitter: a Twitter lehetővé teszi a családtagok számára, hogy deaktiválják egy elhunyt személy fiókját. A fiókhoz való hozzáférést azonban semmilyen rokoni kapcsolat esetén sem adják meg neked.
 • Microsoft: a Microsoft-fiókok két év inaktivitás után automatikusan törlődnek.
 • LinkedIn: a LinkedIn lehetővé teszi, hogy kérd egy elhunyt személy fiókjának lezárását, vagy hogy emlékoldallá alakítsd, ha jogosult vagy a nevében eljárni. Ha nem vagy jogosult, akkor a haláleset bejelentésével tehetsz lépéseket a fiók elrejtésére.
Jó, ha szeretteid tudják, te mit szeretnél
Jó, ha szeretteid tudják, te mit szeretnélCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Fontos átgondolnod, neked mi a lényeges

Ha szeretnél felkészülni arra tudatosan is, hogy egyszer valakinek majd intézkednie kell digitális hagyatékoddal kapcsolatosan is halálodat követően, érdemes előre eldönteni, te minek örülnél a legjobban. Akarod, hogy megmaradjanak emlékoldalként a felületek, amelyeket használtál, vagy nem? Ki kezelje azokat? Szeretnénk utolsó üzenetet küldeni segítségükkel elhunytunk után? A kezelőnek megadjuk belépési adatainkat, vagy csak tudatjuk a szolgáltatókkal, hogy ő jogosult eljárni ezekben az ügyekben, ha mi már nem vagyunk?

A szempontok elég sokrétűek. Lehet, hogy nem akarod, hogy dédunokád elolvassa minden Facebook-posztodat. Lehet, hogy nem adnád meg életedben jelszavaidat másnak – ki tudja, nem lopják-e el azokat tőle, visszaélnek-e vele. Az is lehet, hogy elfelejted majd a jelszómódosítást tudatni az illetővel, így minden odavész. Alaposan át kell tehát gondolni a digitális hagyaték kérdését is, hiszen tény és való, hogy képeid, videóid kincset érhetnek majd 100-200 év múlva – ük-ükunokáid hallhatják nevetésedet, láthatják arcodat, megtudhatják, ki voltál. Ha te is akarod. Bárhogy is döntünk, azt fontos környezetünkkel tudatni, hogy halálunk esetén tudják, mit kell tenniük.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra