Veszélyes ételcsomagolások: ez a hormonkárosító anyag allergiát, meddőséget okozhat

GettyImages-1287234051 (1)

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentése mutatott rá az élelmiszerek csomagolóanyagában rejlő nem is kis veszélyre.

A biszfenol A (BPA) az egyik legnagyobb mennyiségben előállított vegyi anyag a világon, melyet ételek műanyag vagy fémcsomagolásában, többször használatos műanyag palackokban és ivóvízcsövekben is használnak Európa-szerte.

A kontinensen jó ideje ismerik a BPA káros hatását: a vegyület a doboz vagy üveg használata közben kioldódhat, ezáltal ételeinkkel és italainkkal szervezetünkbe kerülhet. 

Ha ez megtörtént, akkor a BPA az endokrin működést befolyásolhatja, akár meddőséget vagy allergiát is kialakíthat.

Ennek kivédésére az EU-ban már 2010 óta nem lehet BPA-t tartalmazó cumisüvegeket forgalomba hozni, és korlátozták az anyag használatát más, élelmiszerekkel érintkező tárgyakban is.

A BPA jelenléte az ételcsomagolásokban kisebb mennyiségben is veszélyt jelezhet
A BPA jelenléte az ételcsomagolásokban kisebb mennyiségben is veszélyt jelezhetSalomonus_ / Getty Images Hungary

A BPA 0,6 mg/kg koncentrációban még nem okoz egészségkárosodást, de érdemes ennél alacsonyabbra szorítani jelenlétét az élelmiszer-csomagolásban.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ugyanakkor aggasztó jelentést tett közzé a közelmúltban: európai országokat vizsgálva arra jutottak, hogy sok helyen még mindig magas a BPA vizeletbe történő kiválasztódása, ami arra utal, hogy az egészségügyi határértéken felüli mennyiségben tartalmazhatják az anyagot az élelmiszer-csomagolások.

Összesen 11 országból – Horvátországból, Csehországból, Dániából, Franciaországból, Finnországból, Izlandról, Luxemburgból, Lengyelországból, Németországból, Portugáliából, Horvátországból, Svájcból és Németországból – származó mintákat vizsgáltak 2756 felnőttől. Úgy találták, hogy ezekben az államokban 71–100 százalékkal lépi túl a BPA mennyisége a határértéket, ami egészségügyi problémák kialakulásának lehetőségével jár.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra