18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nincs olyan, hogy igazi: szexről és szerelemről Esther Perel szemével

GettyImages-643997697

A világhírű terapeuta Esther Perel előadásokon, könyvekben osztotta meg gondolatait a szexről, a szerelemről és a házasságról, ami által sokak felfogása változott meg saját romantikus kapcsolatáról és a monogámiáról.

Esther Perel, a világhírű belga pszichoterapeuta a szexről és szerelemről tartott előadásaival, könyveivel nyerte el közönsége szívét. Friss hozzáállásával sokakat elgondolkoztatott arról, mit is jelent a házasság napjainkban, és miként egyeztethető össze emberi természetünkkel a monogámia, amennyiben ezt választanánk hozzánk illő romantikus kapcsolódási formának. Ezzel a 11 Esther Perel-idézettel szeretnénk a szerelemnek leróni tiszteletünket.

1. Mit jelent szeretni valakit? Egy mozgalmas definíció

„Szeretni – egy ige. Ez a legelső dolog benne. Különböző érzésekkel foglalkozik aktívan – pozitívakkal, primitívekkel és utálatosakkal. Ez egy rendkívül aktív ige, és gyakran meglepő, hogy mennyire képes elapadni és áradni. Pont, mint a hold, amikor már azt hisszük, eltűnt, újra felbukkan hirtelen. Nem állandó lelkesedési állapot.” (New Yorker)

2. Nincs olyan, hogy „igazi”

„Nem létezik az »egyetlen igaz szerelem«. Helyette olyan van, akit választasz, és akivel úgy döntesz, hogy szeretnétek együtt létrehozni valamit. De véleményem szerint lehettek volna mások is.” (Business Insider)

3. A kommunikáció kulcsfontosságú

„Csak hallgasd meg. Nem kell, hogy egyetérts vele. Csak nézd meg, hogy meg tudod-e érteni, hogy egy másik embernek a tiédtől teljesen eltérő megélése van ugyanarról a valóságról.” (Well and Good)

4. Vitatkozz okosabban

„Természetes, hogy az emberek vitatkoznak egymással, az intimitás velejárója. De kell egy jól működő rendszer, amely helyrehozza a károkat. Ha elveszíted a fejed, ami megesik, akkor vissza kell tudnod lépni egy lépést, és azt mondanod: »A piszkos trükkjeimet is behoztam a vitánkba, sajnálom.« Vagy ezt: »Tudod, mit? Egy szavadat se hallottam meg, mert annyira felzaklattak a dolgok. Megbeszélhetnénk még egyszer a helyzetet?«” (Elle)

Esther Perel szerint a szerelmi kapcsolat új szárnyakat bonthat, ha a szexuális életet rendbe hozzák
Esther Perel szerint a szerelmi kapcsolat új szárnyakat bonthat, ha a szexuális életet rendbe hozzákOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

5. Szex… a megfelelő szobában

„Dolgoztam olyan párokkal, akiknek drasztikusan javult a szexuális élménye, amikor a konyhában került rá sor, de a hálószobában nem történt semmi. Azonban ha helyrehozzuk a szexet, a kapcsolat átalakul.” (The Guardian)

6. A megcsalás pszichológiája

„Az egyik legnagyobb és legmeglepőbb felfedezés volt számomra az Affér – avagy gondoljuk újra a hűtlenséget című könyvem kutatása során, hogy az emberek úgy jöttek be hozzám, hogy azt mondták, »Szeretem a partneremet, de viszonyom van«. Hogy azok az emberek is, akik elégedettek a kapcsolatukkal, szintén félrelépnek – és nem azért, mert elutasítanák a kapcsolatukat, vagy a kapcsolatra reagálnának. Gyakran nem azért kacsintanak ki, mert új párt szeretnének keresni, hanem mert saját maguk egy különböző oldalához szeretnének újrakapcsolódni. Nem annyira a párjukat szeretnék otthagyni, sokkal inkább azt az embert szeretnék hátrahagyni, akivé váltak.” (Big Think)

7. A férfiszexualitásról

„A szexuális erővel megáldott férfiak nem zaklatnak, hanem elcsábítanak. A magabizonytalan férfiak azok, akiknek a hatalmukat kell kihasználniuk arra, hogy legyűrjék a nők bizonytalanságát vagy elérhetetlenségét. A nők attól félnek, hogy megerőszakolják őket, a férfiak attól, hogy megalázzák.” (Recode)

8. A férfi sérülékeny oldala és megnyílása

„Sohasem hittem igazán abban, hogy a férfiak nem beszélnek, hogy nem beszélhetnek fájdalmaikról. Úgy értem, ők másképp közelítik meg a dolgot. Néha több időre van szükségük, csak csöndben kell maradni és várni. És ha nem vágunk közbe, meg fognak nyílni.” (The New Yorker)

9. A vágy fenntartása egy elkötelezett kapcsolatban

„Két alapvető emberi igényt kell összeegyeztetni ahhoz, hogy a vágyat fenn lehessen tartani az elkötelezett kapcsolatokban. Egyfelől, szükségünk van a biztonságra, a kiszámíthatóságra, az állandóságra, és arra, hogy számíthassunk a másikra. Másfelől ott lobog bennünk a kaland, az újdonság, a rejtély, a kockázat, a veszély, az ismeretlen és a meglepő iránti sóvárgásunk. Ahelyett, hogy az erotikus és a házias közötti feszültséget megoldandó problémaként látnánk, azt javaslom, hogy inkább kezelendő paradoxonként gondoljunk rá.” (TED)

Esther Perel szerint a szexuális vágyat a hosszú szerelmi kapcsolatban is fenn lehet tartani
Esther Perel szerint a szexuális vágyat a hosszú szerelmi kapcsolatban is fenn lehet tartaniwundervisuals / Getty Images Hungary

10. Az egyenes beszéd hátulütője

„Kultúránk az abszolút egyenesség ethoszát tiszteli, és az igazmondást az erkölcsi tökéletesség szintjére emeli. Más kultúrák viszont abban hisznek, hogy ha mindent nyíltan kiteregetünk és megszüntetjük a kétértelműséget, az nemhogy növeli az intimitást, hanem épp hogy veszélyezteti azt.” (The Fullest)

11. Hagyd ott a közösségi médiát

„Ha minden más csődöt mondott, hagyd ott a közösségi médiát egypár napra… vagy hetekre. Ez az idő segíteni fog ráébreszteni arra, hogy mennyire frusztráló arra törekedni, hogy valaki mássá válj, mint aki vagy. Ehelyett inkább koncentrálj arra, hogy saját magad legjobb változata legyél, és hogy saját életed »itt és most«-jában maradj.” (Cosmopolitan)

+1 A szerelem két alappillére

A szerelem két pilléren nyugszik: az önátadáson és az autonómián. Az együtt töltött időre való igényünk és a külön töltött időre való igényünk egymás mellett léteznek” (Big Think)

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra