Egy kapcsolat hosszú távú sikere az alapértékek egyezésén múlik

Egy kapcsolatban sok múlik azon, hogy mennyire jöttök be egymásnak, hasonló-e az érdeklődési körötök, és meg tudjátok-e beszélni a fontos dolgokat. És van még egy dolog, ami kiválóan megmutatja, hogy hosszú távon jól lesztek-e egymással. Ez pedig az, hogy mennyire egyeznek az alapértékeitek.

Francine Mends a Mediumon egy saját tapasztalatokkal teli cikket írt arról, hogy mit is jelentenek az alapértékek, és miért érdemes ezeket már egy kapcsolat elején alaposan tisztázni. Mends korábban együtt élt egy jóképű és jó fej védőügyvéddel. A férfi a munkája során minden áldott nap meglehetősen ellenséges környezetben vívta meg harcait, rengeteg igazságtalanságot, agressziót és szomorú sorsot látott testközelből. Nem csoda, hogy estére elfáradt, és másra sem vágyott, mint hogy kellemesen elheverjen a tévé előtt főzőműsorokat nézve, esetleg Francine-nel közösen főzőcskézzen. Ez kapcsolta ki, és ezt a párja tökéletesen megértette.

Csakhogy a nőnek szüksége lett volna arra, hogy mély és őszinte, néha filozófiaiba átcsapó vitákat folytasson az életről, a társadalomról, a világról, amiben élnek. Ügyvéd pasija néha alkalmas volt erre, de többnyire inkább lezárta ezeket a próbálkozásokat egy „hát ez már csak így van…” sóhajjal. Francine ebben az együttélésben jött rá arra, hogy neki ezek a beszélgetések, eszmefuttatások, hogy mindig legyen módja értelmezni, kontextusba helyezni a dolgokat, a lételemei, az alapértékei közé tartoznak. A férfinak ez nem volt fontos – így kiderült, hogy alapértékeikben nem egyeznek, nem tudnak úgy hosszan együtt élni, hogy mindketten megkapják azt, amire szükségük van.

Írj nekünk

Szerzőnk, Szalay Ágnes pszichológus, több mint 15 év szervezetfejlesztési tanácsadói tapasztalattal. A SelfGuide pszichológiai műhely egyik alapítója. Coachként támogatja ügyfeleit céljaik megtalálásában és elérésében, legyen szó munkahelyi, vezetői vagy személyes fejlődési igényről. Motivációs elakadással, karrierváltással, stresszkezeléssel, szakmai, vezetői fejlődéssel kapcsolatban lehet hozzá fordulni személyesen, vagy olvasói levélben, melyre (a névtelenséget megőrizve) a Dívány.hu-n is szívesen válaszol. 

Egy egészséges kapcsolatban nem minden igényedet a párod elégíti ki. Képtelenség elvárni valakitől, hogy egyszerre legyen az útitársad, a beszélgetőpartnered, a könyvelőd, a pótapád, a szeretőd, a barátod, a szellemi vezetőd, az edzőtársad, az alvókád stb. Ezt józanul gondolkodva be is látja az ember. Viszont ha az alapértékekben nincs egyezés, azokon a pontokon nem felelnek meg egymásnak az igényeitek, akkor nem fog hosszan működni a dolog.

Mik azok az alapértékek?

Azok a hiedelmek, szükségletek, amik a döntéseid mélyén rejlenek. Amik mentén irányítod az életed. Míg az érdeklődés változik idővel, az alapértékekben kisebb elmozdulás, vagy semmilyen változás sem várható. Ha neked az az egyik alapértéked, hogy hiteles legyél, akkor szenvedni fogsz olyan kapcsolatokban és munkahelyeken, ahol szerepet kell játszanod, ahol nem adhatod önmagad.

Ha a biztonság az alapértéked, akkor mondjuk egy nyaralást jó előre megtervezel a lehető legapróbb részletekig. Egy olyan partnerrel, aki kalandvágyó, és ahogy esik, úgy puffan alapon szeret mozogni a világban, nem fogod jól érezni magad. Lehet, hogy mindketten eljuttok a világ ugyanazon pontjára, és mindketten őszintén azt állítjátok magatokról, hogy imádtok utazni. Csak éppen a mód más, ahogyan utaztok, és ez tükrözi az alapértékeiteket.

Természetesen nem minden kapcsolati probléma az alapértékek különbözőségéből fakad. Viszont azért jó ismerni az alapértékeiteket, hogy egy konfliktus vagy probléma esetén azt lássátok, hogy most csak egy kicsi lyuk van a tetőn, vagy a komplett alapozás megroggyant.

Az alapértékek fontossága

Azért jó tisztában lenni az alapértékeiddel, mert az élet nehéz döntéseit némileg könnyebbé teszik. A cikk szerzőjének például az egyik legfontosabb értéke a szabadság, a kötöttségektől mentesség. Ez megnyilvánul az érdeklődési körében, a döntéseiben:

  • Anyagi szabadság: nem vesz fel hitelt, félretesz pénzt nyugdíjra, hogy ha úgy adódna, hogy szükség van rá, akkor ne kényszerüljön kötöttségekbe;
  • Szabadság a lakhelyét illetően: távolról, bárhonnan végezhető munkát választott;
  • Személyes szabadság: nem választ olyan helyet magának, ahol nem vehet fel azt, amit csak szeretne;
  • Szabadság az időbeosztásban: kötetlen munkát végez, ahol maga oszthatja be az idejét.

A párkapcsolatban azért jó ismerni az alapértékeket (a magadét és a másikét is), mert bár ezek kevéssé változnak, azt meg tudjátok választani, hogy hogyan jelenjenek meg a kapcsolatotokban – illetve hogy egyáltalán illetek-e egymáshoz.

Hogyan számítanak az értékek?

Amikor belezúgsz valakibe, kevéssé az értékeken töprengsz, hiszen a szerelem, a testi vonzalom elviszi a figyelmedet. Viszont hosszú távon a szerelem kevés egy jó kapcsolathoz. Azzal szoktuk mérni, hogy illünk-e egymáshoz, hogy közös-e az érdeklődési körünk. „Szeret síelni. De jó, én is imádok síelni.” „Imádja a koncerteket. Szuper! Én is szeretek koncertre járni.”

Nem maga a síelés az alapérték
Nem maga a síelés az alapértékmartin-dm / Getty Images Hungary

De mit csináltok harminc év múlva, amikor az ő térde már úgy fáj, hogy esélytelen síelni menni? Ha tudjátok, hogy a síelés valójában a kalandvágyás alapértéknek az egyik megjelenési formája volt, akkor választhattok majd később olyan elfoglaltságot, amiben szintén van kaland, de már az akkori adottságaitoknak megfelelő. Vagy ha te egy idő után megcsömörlesz a tömegtől, és kínlódsz egy zsúfolt koncerten, akkor jó, ha tudjátok, hogy neked a koncerten a zene által adott belső béke volt a fontos, és kereshettek olyan egyéb helyzeteket, ahol szintén megtalálod ezt a belső békét. Az érdeklődési kör tehát idővel változhat, az alapértékek nem.

Mi nem alapérték?

A félelem által vezérelt és a társadalom által elvárt dolgok nem azok. Fontos neked a házasság. Oké. De ha azért fontos, mert félsz a magánytól, vagy mert a családod a házasság felé nyom, akkor a házasságtól nem leszel boldog, nem az alapvető, még akár meg nem ismert igényed elégül ki benne.

Ezért fontos tudni az alapértékeidet, és ezért fontos, hogy ezeket meg is osszátok egymással. Idővel a tevékenységeid, az érdeklődésed megváltozik majd. Ha az alapvető igényeitek nem összeillők, akkor ezek az érdeklődésváltozások teljesen más, egymástól elfelé vezető utakra vihetnek titeket.

Hogyan tudod meg, hogy mik a te alapértékeid?

Hát ezt komoly és őszinte önvizsgálattal tudod megtenni. Fontos, hogy ne ítéld meg és el magadat közben, és az is, hogy ne egy vágyott, egy ideális énedről gondolkodj, hanem valóban arról, aki vagy. Mikor érzed igazán önmagadnak magad? Mi tölt el örömmel, mikor vagy felszabadult? Milyen helyzetekben tudsz kibontakozni, fejlődni, jó teljesítményt hozni?

  • Ha akkor, amikor a gyerekeiddel játszol, akkor az egyik alapértéked a család, a közösségbe tartozás lehet.
  • Ha akkor vagy igazán elégedett és boldog, amikor mások jóízűen eszik a főztödet, akkor lehet, hogy az a fontos értéked, hogy másokról gondoskodj.
  • Ha nincs az a főnök, akivel ne lenne gondod, akkor lehet, hogy az autonómia az alapértéked.

A cikk végén van egy lista alapvető igényekről, értékekről. Fusd át, nem kell alaposan mérlegelni, csak azt figyeld meg, melyik szólít meg, melyikre rezonálsz. Ha kinyomtattad, akkor karikázd be, vagy pedig írd ki magadnak azokat a szavakat, amik megszólítanak. Most ezekből a szavakból, hasonlóságuk alapján, képezz csoportokat. Négy-öt csoportnál több ne legyen. És az egyes csoportoknak keresd meg a legtalálóbb elnevezését.

Ha ezzel megvagy, akkor megvannak az alapértékeid. Egyik lépésnél se tölts túl sok időt gondolkodással, ez nem vizsga, nem tetszeni akarsz magadnak vagy másoknak, hanem egy eszközt használsz, hogy jobban megismerd önmagad. Inkább hagyatkozz az első megérzéseidre. Ezek után érdemes végignézni az életed különböző területeit: munkahely, család, barátok, sportegyesület. Hogyan jelennek meg a napi működésedben ezek az értékek?

Az alapértékeid ismerete segíthet az életed nagy döntéseiben: házasodjak-e vagy sem? Milyen munkahelyet válasszak? Költözzek-e külföldre? Stb. De a kis döntésekben is jó hasznukat veheted, ha például ruhát vásárolsz, vagy mozi-, vagy színházprogramról döntesz. Segíthetnek abban, hogy az igényeidnek és értékeidnek legmegfelelőbb életet éld.

Alapértékek

Önrendelkezés, Autonómia, Önállóság, Tudatosság, Hatékonyság, Spontaneitás, Tanulás, Összeszedettség, Higgadtság, Hit, Integritás, Hitelesség, Kreativitás, Jó szándék, Önbecsülés, Önértéktudat, Igazságosság, Méltányosság, Elfogadás, Kölcsönösség, Elismerés, Közelség, Közösség, Előzékenység, Az élet gazdagításához való hozzájárulás, Érzelmi biztonság, Együttérzés, Empátia, Figyelembevétel, Őszinteség, Szeretet, Gyengédség, Együttlét, Állandóság, Tisztelet, Támogatás, Megértés, Melegség, Figyelem, Türelem, Tisztánlátás, Elengedés, Egyenrangúság, Nyitottság, Bizalom, Érdeklődés, Tervezhetőség, Kiszámíthatóság, Tolerancia, Testmozgás, Pihenés, Szexualitás, Biztonság, Érintés, Lazítás, Könnyedség, Humor, Játékosság, Nyitottság, Változatosság, Vidámság, Szépség, Harmónia, Nyugalom, Teljesség, Ihletettség, Inspiráció, Intimitás, Rend, Béke.

Oszd meg másokkal is!
Mustra