6 jel, hogy egy fontos dolog hiányzik a párkapcsolatodból

GettyImages-638403414

Az érzelmi integritás fontos alapeleme a jó kommunikációnak. Ez a készség segít abban, hogy őszintén tudj beszélni pároddal valódi érzelmeidről, és társad következetesnek, megbízhatónak érezhessen téged a párkapcsolatotokban.

A jó kommunikáció elengedhetetlen része a jó párkapcsolatnak . Fontos, hogy a felek megértsék egymást és azt érezhessék, a másik nem csak hallja őket, hanem meg is hallgatja. Ez egy olyan érzelmi biztonságot adhat, amelybe könnyen beleereszkedhetnek mindketten, hiszen megélhetik, hogy teljes lényüket látja a másik, és figyelembe veszi azt. Ha azonban az érzelmi integritás hiányzik a kapcsolatból, a jó kommunikációnak is befellegzett.

Érzelmi integritás és annak hiánya

Az érzelmi integritás a belső érzelmi életbeli becsületesség, tisztesség, teljesség, feddhetetlenség és szilárdság. Az érzelmi integritással bíró ember tudja, mit érez és miért, képes és hajlandó szembenézni vele, még akkor is, ha fájdalmas és nehéz, hogy ezekkel ne bántsa meg párját. Érzelmeit és szándékait teljesen tükrözik cselekedetei, így érthető és kiszámítható társa számára.

Ha valaki érzelmileg elhanyagoló családban nőtt fel, különösen nagy affinitása lesz arra, hogy elkerülje a fájdalmas érzéseket, konfliktusokat és a bántó emlékeket. 

Az ilyen családokban a gyerekek azt élhetik meg, hogy érzelmeire és érzelmi igényeire nem kap kielégítő reakciót: az érzelmeit nem veszik figyelembe, nem tartják fontosnak, esetleg még el is ítélik ezek kimutatását.

Ebből azt a tanulságot vonják le, hogy ne vegyék komolyan saját érzéseiket, azt viszont nem tudják elsajátítani, miként ismerjék fel, hogyan nevezzék meg és milyen módon fejezzék ki érzelmeiket.

Az érzelmi integritás a jó kapcsolat alapkelléke: fontos, hogy tudatos légy érzéseidet illetően és azok lekommunikálását tekintve
Az érzelmi integritás a jó kapcsolat alapkelléke: fontos, hogy tudatos légy érzéseidet illetően és azok lekommunikálását tekintveinvincible_bulldog / Getty Images Hungary

Az érzelmi integritás hiányának 6 jele a kapcsolatban

  1. Ha valamelyikőtök azt mondja, hogy nem mérges, hogy nincs semmi baj, amikor láthatóan zavarja valami.
  2. Ha valamelyikőtök megpróbálja eltitkolni a másik elől hibáit, gyengeségeit.
  3. Ha valamelyikőtök kiszámíthatatlannak találja a másikat.
  4. Ha valamelyikőtök megpróbálja elkerülni, hogy olyan dolgot osszon meg a másikkal, amely fájdalmas lehet neki.
  5. Ha valamelyikőtök gyakran nincs tisztában az érzéseivel.
  6. Ha valamelyikőtök elrejti a másik elől, hogyan is érez valójában egy dolog kapcsán.

Mi a teendő?

A fájdalmas érzések csupán átmenetileg kapnak helyet szívünkben, azonban ha nem nézünk szembe velük, annak párunk és saját magunk fogja meginni a levét. Ha érzelmileg elhanyagoló közegben nőttél fel, derítsd fel, milyen érzelmi készségekkel kell felnőtt fejjel felruháznod magadat. A cél, hogy minél jobban tisztában legyél érzelmeiddel és azzal, ezeket mikor és hogyan oszd meg másokkal. Senkinek sem megy tökéletesen, az élet folyamatosan próba elé teszi érzelmi integritásunkat. Csak egy a lényeg: próbáljuk minél többször gyakorolni ezen készségünket.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra