Továbbra is hónapokig kell várni a szakikra: ennyit kérnek most a munkájukért

GettyImages-476943948

Jelentősen nőttek az építőipari szakemberek munkadíjai: az egy négyzetméterre levített ár már 10 215 forint.

Mintegy 18 százalékkal nőttek az építőipari szakemberek munkadíjai az előző évhez képest – írja a Menedzsment Fórum a Mapei felmérésére hivatkozva. A drágulás egyrészt az inflációnak tudható be, másrészt annak, hogy a csökkenő kereslet miatt sok mesterember árnövekedéssel próbálja kompenzálni a kieső bevételt.

Az áremelkedés Pest vármegyében a legmagasabb, itt mintegy 31 százalékkal emelkedtek a munkadíjak, Budapesten pedig 28 százalékkal az előző évhez képest. A legalacsonyabb, 13 százalékos munkadíj-növekedést a Dél-Dunántúlon, illetve a Nyugat-Dunántúlon mértek (15 százalékot).

Budapesten és Pest vármegyében legalább 12 ezer forintra kell számítani négyzetméterenként.

A különbségek főként az egyes régiók gazdasági helyzetét, és az ott élők életszínvonalát tükrözik.

Az építőipari anyagárak növekedése mellett a munkadíj is emelkedni fog
Az építőipari anyagárak növekedése mellett a munkadíj is emelkedni fogJessie Casson / Getty Images Hungary

A felmérés szerint a szakemberek 60 százaléka további áremelést tervez az idei évben, melynek mértéke a 12 százalékot is elérheti. A szakemberhiány viszont mérséklődni látszik: az átlagos várakozási idő 52 napra rövidült a legutóbbi, februári adatok szerint. A legkevesebbet Hajdú-Bihar Vármegyében, a legtöbbet pedig Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében kell szakemberre várni. A leghosszabb várakozási idő a kőműveseknél és a burkolóknál tapasztalható, ami eléri az 59, illetve az 57 napot. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek