5 hasznos tipp, hogy legyen énidőd

GettyImages-924752182

Mellékhelyiségben bujkáló kisgyerekesek, notórius kutyasétáltató tinédzserek és boltba kiugró férjek, gyanús munkamánia – csak néhány szemelvény abból, hogyan próbálunk lopott énidőhöz jutni. De tényleg zug-énidőket kell teremtenünk? Vagy jogunk van ahhoz, hogy csak magunkkal törődjünk, és ha igen, mégis, hogy kell ezt elérni?

Először is fogadjuk el, hogy mindenkinek szüksége van több-kevesebb időre, amit saját magával tölt el: a gondolataival, a teste ápolásával vagy egy olyan tevékenységgel, ami kedves a számára. 

Az énidő nem szükségszerű, hogy egy komplett wellnesshétvégét jelentsen – bár kétségtelen, hogy az sem árt –, lehet ez egy néhány perces hiátus is az úgynevezett élet forgatagában. Ezek azok a percek például, amit igen hosszúra nyúlt és indokolatlanul gyakori vécében ücsörgéssel próbál magának kiszakítani az ember, és bár néha beválik, mivel ott békén hagyják, de azért valljuk be, nem az igazi. 

Nem csak ügyintézés miatt passzolhatod le a gyerekeket a nagyszülőnek vagy a bébiszitternek, szükséged van arra is, hogy feltöltsd a kimerült készleteidet, mert előbb-utóbb ki fogsz égni nemcsak a munkában, a magánéletedben is. Ezért egyensúlyt kell teremtened a work-life balance szisztémája szerint a saját időd és a minden másra szánt idő között. 

Miért van szükségünk énidőre? 

Napjainkban rengeteg inger, elvárás, kötelezettség éri az embert a munkahelyi és otthoni elvárásoktól a közlekedésen át egy szimpla bevásárlásig. A legtöbb embernek szinte minden ideje be van osztva, alkalmazkodnia kell másokhoz, ami nagyon megterhelő, még ha a családtagjainkról is van szó. Ha érezted már, hogy szinte összenyom a külvilág, és nem tudod, hogy hol is vagy benne, ingerlékeny vagy, és nem érted az okát, akkor biztosan nagyon erős stresszben élsz, és kevés időt fordítasz magadra. Itt jegyeznénk meg, hogy a közösségi hálón töltött pecek/órák nem számítanak énidőnek. 

Az énidő segít letisztázni a dolgokat, mint egy másodpercnyi teljes csend egy zajos fesztivál közepén, mint egy ablaknyitás a tömött buszon: az énidőben kifújod az érzelmi „elhasznált levegőt”. Tehát a stresszoldás, vagy mondhatjuk úgy, a „resetelés” tekintetében ez egy nagyon fontos időszak, amit legalább olyan szükségletnek kellene tekinteni, mint mondjuk, a reggelit. 

Szükséged van arra, hogy feltöltsd a kimerült készleteidet, mert előbb-utóbb ki fogsz égni, nemcsak a munkában, a magánéletedben is
Szükséged van arra, hogy feltöltsd a kimerült készleteidet, mert előbb-utóbb ki fogsz égni, nemcsak a munkában, a magánéletedben isEoneren / Getty Images Hungary

Nézzük, milyen helyzetekben tudsz hasznos énidőt találni magadnak: 

1. Egyszerűen ne csinálj semmit

Nem könnyű nem csinálni semmit – bármilyen tréfásan is hangzik, de igaz; ha más nem, rá kell nézni a telefonra, mazsolázgatni a Netflixet, vagy problémázni a mosatlan felett. A nem csinálás művészete mondhatjuk úgy, a meditálás, akár a relaxálás. Bár rengeteg meditálást oktató videót találsz a Youtube-on, és elmehetsz egy tanfolyamra is, ahol tisztességesen megtanítják, hogy kell igazából művelni, nem csak lótuszülésben lehet meditálni. „Ülve, állva, fekve, járva” – mondják a buddhista bölcsek, a meditálást művelheted sétálás, ücsörgés, akár szőnyegen fekvés közben is. Utóbbi tökéletes arra is, hogy az irodai székben kérdőjellé púposodott hátadat kinyújtóztasd. Próbálj ne gondolni semmire, csak figyeld meg a körülötted zajló dolgokat, és lehetőleg ne kommentáld magadban. 

2. Legyél kicsit gyerek

A lelassítás művészete, ami mára egy meglehetősen népszerű irányzat, az idegen szóval „slow down” mozgalom alappillére. Kószálj a parkban, szállj le előbb a buszról, keresgélj csigaházakat a folyóparton, gyűjts leveleket, reggelizz a parkban, figyelj meg egy hálót szövő pókot – gyakorlatilag bármi szóba jöhet néhány perc erejéig is, amire eddig sajnáltad az idődet. 

3. Kapcsolódj le

Tudod, hol van a telefonon a kikapcsoló gomb? Használd! Legyél egy kicsit analóg. Vegyél elő egy könyvet, és merülj bele. Keresd meg a régi mesekönyveidet vagy a családi fotókat, főzz valamit ahelyett, hogy rendelnél, legózz. Igazából bármilyen tevékenység szóba jöhet, amit élvezettel és egyedül csinálsz, csak önmagaddal. Vágd el magad a rutintól, mert ez a kapcsolataidnak is jót tesz, hiszen feltöltdődsz, és újra tudsz adni magadból. 

4. Próbálj ki új dolgokat

Legyen hobbid. Akár tanulj valami újat, például magadról: foglalkozz önismereti elméletekkel, alakítsd át a lakást, vagy csak egy régi bútort. Menj táncolni, vagy tanulj zongorázni, írj verseket. Találj ki magadnak izgalmas projekteket, amikben kiteljesedhetsz, és az sem baj, ha nem jól sikerül, hiszen a folyamat a lényeg.  

5. Foglalkozz a testeddel

Töltsd fel magad. Menj el egy masszázsra, fürdőbe, vagy csak vásárolj pár fürdőgolyót, és merülj bele a kádba. Egyél jókat, vagy csinálj végig egy diétás programot. Mozogj, jógázz, kirándulj! Minden perc, amit saját magadért teszel, azt meg fogja hálálni a környezeted is. Ha jól érzed magad, jobban alszol, és legyűröd a stresszt, több energiád és türelmed lesz a mindennapokban, ami valljuk be, minden szinten kelleni fog.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra