Ez a 10 jel megmutatja, ha érzelmileg elérhetetlen emberrel van dolgod

Születésünktől kezdve igényünk van a biztonságos kötődésre, és bár a kötődési formák az évek előrehaladtával átalakulnak, felnőttként is keressük a közelséget, a biztonságot.

Vannak azonban emberek, akik – bármennyire is szeretnénk – nem engednek közel magukhoz. Falat emelnek maguk köré, nehezen fejezik ki az érzéseiket, tartanak az intimitástól. Ez a félelem általában a korábbi rossz tapasztalatokból, elutasításokból és csalódásokból fakad. De miről ismerheted fel az érzelmileg elérhetetlen embereket? Carlyn Beccia a Medium cikkében szedte össze az elkerülő (vagy bizonytalan) kötődésű emberek 10 legjellemzőbb tulajdonságát.

#1 Magas, de felszínes elvárások

Hangos rágás, nyelés vagy akár az öltözködési stílus is okot adhat arra, hogy az elkerülő kötődésű emberek megváljanak randipartnereiktől. Bármennyire is szeretné az ember megúszni a munkát, az igazság az, hogy energiát kell fektetni abba, hogy megismerjünk valakit. A bizonytalan kötődésű emberek gyakran felszínes problémák miatt visszautasítják a partnerünket, ezzel is megelőzve, hogy kialakulhasson a kötődés kettejük között.

#2 A sebezhetőség szóba sem jöhet

A bizonytalan kötődésű emberek nehezen osztják meg az érzéseiket másokkal, bizalmatlanok lesznek, amikor a kapcsolat intimebbé válna. Tartanak attól, hogy sebezhetővé válnának attól, ha megnyílnak a partnerüknek, illetve félnek, hogy azzal, ha közel engedik magukhoz a másikat, feladják a szabadságukat.

#3 Nehezen megy a kommunikáció

A bizonytalan kötődésű emberek gyakran önmaguk számára is nehezen azonosítják az érzéseiket. Gyakran elnyomják magukban őket, nem szívesen hoznak döntéseket az érzéseik alapján, sőt a partnerük érzéseit is nehezebben azonosítják. Ha azonban valaki folyamatosan figyelmen kívül hagyja az érzéseit, nem fog tudni együttérezni másokkal sem.

Mekkora köztetek a távolság?
Mekkora köztetek a távolság?Constantinis / Getty Images Hungary

#4 Több vas a tűzben

A bizonytalan kötődésű emberek tartanak attól, hogy lemaradnak egy jó lehetőségről. Például tartják a kapcsolatot az exeikkel, ebből táplálják az egójukat, ha a partnerükkel nehezebb időszakon mennek keresztül. Klasszikus elkerülő magatartás, hogy szakítás után nem sokkal visszaszerzik korábbi partnerüket. Mivel az elkerülő kötődésű emberek magabiztosságához szükség van arra, hogy távolságot tartsanak, sokszor csak olyankor értékelik a másikat, amikor már nem elérhető számukra.

#5 Szigorú határok felállítása

Az egészséges határokkal nincs semmi baj, sőt szükség van rájuk. Az elkerülő kötődésű embereket viszont rendszerint a világból is ki tudod kergetni a következő két szóval: beszélnünk kell. Az elkerülők ugyanis távolságot tartanak, nem akarnak szembesülni a problémákkal, inkább hatalmas ívben elkerülik őket.

#6 Segítség? Kösz, nem!

Az elkerülő kötődésű emberek gyakran úgy gondolják, hogy mindent meg tudnak oldani mások segítsége nélkül. Ez a legtöbb esetben valóban így van, fontos viszont, hogy az önállóságnak ára van: ez is egy olyan jellemző, ami nehezíti, hogy közel kerüljünk ezekhez az emberekhez.

#7 Más szemében a szálkát

Az elkerülő embereknek jó szemük van arra, hogy meglássák mások hibáit, sőt ezeket gyakran fel is róják partnerüknek. Gyakran hasonlítgatják a partnerüket korábbi párjukhoz, a legkisebb problémát is előszeretettel olvassák a másik fejére. Pedig a tudomány újra és újra bebizonyítja, hogy a boldog párkapcsolathoz elengedhetetlen, hogy a tökéletlenségeken felül tudjunk emelkedni.

#8 Elérhetetlen kiszemeltek

Lehet, hogy elsőre ellentmondásosnak tűnik, de az intimitással kapcsolatos problémák egyik jele, ha az illető olyan embereket választ maga mellé, akikkel nagy valószínűséggel sosem alakulhat ki valódi kapcsolata.

#9 A testi intimitás hiánya

Szintén intimitással kapcsolatos nehézségre utal, ha az ember kerüli a fizikai kontaktust, az intimitást, a szeretet fizikai megnyilvánulási formáit. Előfordul, hogy sosem fogják meg a párjuk kezét, de gyakran az is, hogy külön ágyban alszanak.

#10 Elutasítástól való félelem

Az elkerülő kötődésű emberek jellemzően félnek az elutasítástól, hiszen ennek hatására kiszolgáltatott helyzetbe kerülnének. Ha viszont nem engednek magukhoz közel másokat, nem hagyják, hogy mások megismerjék őket, nem kell attól tartaniuk, hogy elutasítják őket azért, akik.

Ha a fentiek közül valamelyik jellemző a partneredre is igaz, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy sosem lehet egészséges párkapcsolatotok. Az érzelmi elérhetetlenség sokszor átmeneti állapot, ám ahhoz, hogy ezen túl tudjunk jutni, energiát kell fektetni abba, hogy megoldódjon a probléma. Ha viszont úgy érzed, hogy te minden tőled telhetőt megtettél, mégsem tudja megadni a párod azt, amire szükséged van, tedd fel magadnak a kérdést, hogy megéri-e benne maradni a kapcsolatban. Szuper dolog támogatni a partnerünket, de még ennél is fontosabb a saját boldogságunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra