Zanza!

A nagyobbik gyerek nagyon belázasodott, estére már 39 fölé kúszott a láza, és fájt a bőre, a feje, a torka – influenza, nem is vitás, de melyik? És ki kapta még el? Nyolc hónapos öccse? Anyja? Apja?

Vagy a hétvégén náluk vendégeskedő, állapotos nagynénje? Honnan a csudából lehetne megtudni? Nyolc kérdés, amelyet mindenki szeretne megkérdezni az új típusú influenzáról.

 

Hogyan terjed?

Nincs jele annak, hogy az új vírus a szezonális influenzákhoz képest más módon terjedne, esetleg szennyezett étellel vagy itallal is fertőzne. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed.

 

Milyen tünetei vannak?

A H1N1 a szezonális influenzához hasonló tüneteket vált ki, amelyek általában 3-4 nap, maximum egy hét alatt – a láz csillapítása mellett –, gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlnak. Elsősorban a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érintheti.

 

Mit csináljak, ha észreveszem a tüneteket?

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi szakemberei szerint ha valaki észleli magán az új influenzavírus okozta megbetegedés tüneteit, lehetőleg ne menjen a rendelőbe, inkább hívja házhoz az orvost. A betegnek ágynyugalomra van szüksége, lehetőleg kerülje a túlzott fizikai megterhelést – és ezt a tanácsot ajánlatos a betegséget követő 2-3 napban is megfogadni.

 

Hogyan lehet megelőzni?

Ha lehet, minél kevesebbet tartózkodj olyan helyen, ahol sok ember van együtt. A szabadtéri rendezvények kevésbé veszélyesek, mert szabad levegőn jobban hígul a vírus, nem annyira fertőzőképes, mint zárt térben. A közvetlen napfény elpusztítja.

 

Honnan tudhatom meg, hogy az új vírussal van dolgom?

Ha a gyanú felmerül, a vizsgálatokhoz szükséges mintát a betegtől a háziorvos is leveheti, de te magad is meggyőződhetsz a dologról. Ma már olyan gyorstesztek is elérhetőek és megfizethetőek, amelyekkel otthon, 10 perc alatt el lehet dönteni, hogy a gyermek vagy más családtag tüneteit influenza okozza-e.
A gyorsteszttel megtudhatod azt is, hogy az A vagy a B típusú vírus fertőzött meg. Amennyiben a B vírust igazolja a teszt, a sertésinfluenza kizárható. Ha a teszt az A típust mutatja ki, az nem jelenti azt, hogy az A/H1N1 altípus okozza a tüneteket, de azért akkor fordulj orvoshoz.

 

Hogyan gyógyítják?

Ha valaki már megfertőződött, és bizonyítottan a H1N1-vírus betegítette meg, azt vírusellenes készítményekkel gyógyíthatják. A nemzetközi szervezetek jelenleg két antivirális készítményt használnak a betegek gyógyítására: az oszeltamivir és zanamivir tartalmú szereket.

 

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A terhes nők és a túlsúllyal küzdők. Az amerikai járvány-ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) szerint a várandós anyákra általában véve is veszélyt jelent az influenza, de a kutató szerint a nőknek az új influenza miatt nem kell kétségbeesniük. Nincs bizonyíték ugyanis arra, hogy a terhes nők hajlamosabbak elkapni az új influenzát, mint mások.

De annak a terhes nőnek, akinél a betegségre utaló tünetek jelentkeznek, haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia!

 

Mellékhatások

Az oszeltamivir tartalmú gyógyszerek egy sor mellékhatást hozhatnak, úgymint hányás, hasmenés, hasi fájdalmak, fejfájás. Okozhat ezenkívül akár kiütéseket, pörsenéseket, komoly allergiás reakciókat vagy például a felső bőrrétegek alsóbbakról való leválását – akár a teljes testfelületen. 2009 júliusáig öt olyan esetet diagnosztizáltak, melyekben a sertésinfluenza vírusa rezisztenssé vált a hatóanyagra!

A zanamivir alapú gyógyszerek inhalálással kerülnek a szervezetbe. Mellékhatásuk különösen asztmás és krónikus tüdőbetegségben szenvedő betegeknél jelentkezhet. A kezelések kevesebb mint 5 százalékánál hányás, hasmenés, orrüregi fertőzések, tüdőgyulladás, fejfájás vagy szédülés lépett föl.

 

Ha ez a bejött, még ezeket is olvasd el:


Megeszel jó pár olyan élelmiszert, amelynek eredetéről, pontos összetevőiről vajmi keveset tudsz. Persze nem is kellene tudnod. Egyszerűen csak bízni kellene az élelmiszergyártókban. Csak bízni… » Téged is mérgeznek?

A statisztikák szerint átlagosan a populációnak minden huszadik tagja homoszexuális, vagy legalábbis ilyen hajlama, vonzódása van. De miért? Mit mond erről a biológus, a pszichológus és az egyház?

 

A mint AIDS. H mint HIV. Mit tudsz róluk? Mi a kettő között a különbség? Vajon gyógyítható-e az AIDS? Teszteld tudásod! » Sok minden, amit a HIV-ről tudni kell

 

Olyan, mint egy horrorfilm, csak itt a vér, a láz, a fájdalom valódi, a rettegés, a rémület igazi – és majdnem mindenki meghal, aki segíteni próbál. » Ebola – biológiai fegyver szabadon

 

Kezdődött ugyebár a népirtó pestissel… » A pestistől a sertésinfluenzáig


Blogmustra