Tudtad? A megvásárolt étel harmadát kidobod: így spórolj ügyesebben!

GettyImages-119515512

Nem csak anyagi okokból érdemes megszüntetned az élelmiszer-pazarlást: tippekkel segítünk a maradék megmentésében.

Tedd a szívedre a kezed: mikor dobtál ki utoljára élelmiszert? A legtöbben nehéz szívvel tesszük meg ezt, mert tudjuk: az élelmiszer-pazarlás nem jó. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a világon előállított élelmiszer-mennyiség harmada elvész vagy hulladékká válik, holott értékes erőforrásokat fordítottunk azok létrehozására, és közben egymilliárd ember éhezik. Szerencsére otthonainkban mindannyian tehetünk az élelmiszer-pazarlás megszüntetéséért, ráadásul nem is olyan bonyolult az egész.

Tervezz heti menüt az élelmiszer-pazarlás megszüntetésére!

Sokkal egyszerűbb a bevásárlást is intézni, ha tudod, melyik napra milyen ételt készítesz a következő héten – ez a trükk még abban is segítségedre lehet, hogy egészségesebb ételeket tegyél az asztalra, mivel pontosan fogod látni, ha kicsit túl nagy szerepet kap a tészta vagy a vörös hús a következő napok ételeinek sorában! Ha gyermekeid vannak, érdemes azzal is kalkulálni, mikor esznek intézményben, mikor pedig otthon. Ha hét közben úgy veszed észre, kicsit túl sok a maradék, nyugodtan tervezz be egy olyan napot is, amikor ezek fogynak el.

A végső megoldás lehet a komposztálás is
Szüntesd meg az élelmiszer-pazarlást, hasznosítsd a maradékot! Francesco Vaninetti Photo / Getty Images Hungary

Ne menj éhesen vásárolni!

Ilyenkor ugyanis sokkal valószínűbb, hogy impulzusvásárlás lesz a dologból, és minden olyasmit leveszel a polcról, amit ott és akkor szívesen megennél, vagy túlbecsülöd a szükséges mennyiséget.

Hasznosítsd a maradékot!

Túl sok krumplipüré maradt? Készülhet belőle puha burgonyás pogácsa! A sült csirkecombból is maradt? Nagyon jó lesz szendvicsbe! A húsleves nem fogyott el? A lefagyasztott alaplé jól jön majd egy hagymaleves készítéséhez! Ha aktívan gyakorlod a maradékfelhasználás művészetét, egyre kreatívabbá válasz majd e téren. Persze az is rendben van, ha az ebéd maradékát meleg vacsoraként tálalod fel.

Amíg jó, el is adományozhatod!

A közösségi médiában számos lehetőségét találhatod meg annak, hogy túladj azon, ami számodra felesleges, másnak azonban életmentő lehet. Az ingyenes és zero waste csoportok sokat segíthetnek abban, hogy ha sikerült egy hadseregnek elegendő ételt készítened, gyorsan olyanhoz juttathasd el, aki számára hatalmas segítséget jelent három adag töltött káposzta is. Ehhez azonban hamar fel kell ismerni, ha valamiből túl sok készült, lehetőség szerint minél frissebben add tovább az ételt.

Figyeld a hűtő és a kamra polcait!

Könnyen megeshet, hogy fél csomag felvágott elbújik a hűtőben, és mire észreveszed, már nem fogyasztható. Néhány naponta nézd át a hűtő tartalmát, a közeli lejáratos élelmiszereket pedig vedd előre, egyetek azokból, hogy ne vesszenek kárba. A kenyértartót ugyanígy figyeld.

A tartós terméket ne dobd ki túl hamar!

A minőségmegőrzési dátummal rendelkező tartós élelmiszerek, mint a liszt, a kakaó, a száraztészták vagy a rizs, a Nébih legfrissebb útmutatása alapján sértetlen csomagolásban akár egy évvel a minőségmegőrzési lejáratot követhetően is fogyaszthatók lehetnek, ha jól tároltad azokat. Az ilyen típusú élelmiszereknél ne csak arra figyelj, milyen dátumot nyomtattak a csomagolásra, hanem az állapotra is, és ha ez megengedi, valamint a Nébih javasolta határidőn belül vagy még, nyugodtan edd meg azokat!

Ha más nem marad, komposztálj!

Ha van lehetőséged rá, akkor az arra alkalmas maradékokat komposztálás útján alakítsd valami használhatóvá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra