A tél a légúti fertőzések időszaka, most is sok az influenzás vagy náthás beteg. Ilyenkor óvatosabb az ember, ha közösségbe megy, vagy zsúfolt buszon utazik, nehogy elkapjon valami nyavalyát.
Arra bizonyára kevesen gondolnak, hogy bevásárlás közben, egy élelmiszerboltban is összeszedhetünk valamilyen betegséget egyes tárgyak és felületek érintésével. Ez nem jelenti azt, hogy minden ábécé és szupermarket egy hatalmas bacitanya, és rettegve kell a bevásárlást intézni, de vannak olyan területek a boltokban, amelyek szennyezettebbek, és emiatt nagyobb a fertőzés kockázata.
Érintőképernyők és bankkártyaolvasó terminálok
A kórokozók felületek általi terjedéséhez nagyban hozzájárul, ha valamit elég nagy nyomással érintünk meg, mert így mikrobákat hagyunk hátra. Ez alapján nem meglepő, hogy sok baci az érintőképernyőkön és a bankkártyaolvasó terminálok gombjain található.
Ezeket a készülékeket rengetegen összefogdossák, de csak ritkán fertőtlenítik őket.
Az érintésmentes fizetés részben megoldja a problémát, de az önkiszolgáló kasszák képernyőinek nyomogatása után csak a kézmosás vagy kézfertőtlenítés jelent megoldást.
Bevásárlókocsik és kosarak fogantyúi

Ha van valami, amit mindenki megfog egy boltban, az a bevásárlókocsi fogantyúja vagy a kosár füle. Ráadásul ezeket végig a kezünkben szorongatjuk vásárlás közben. Nem véletlen, hogy ezeken a felületeken a legnagyobb a baktériumfertőzöttség esélye. Egyes vizsgálatok még székletmaradványokat és ételmérgezést okozó E. coli és Staphylococcus aureus baktériumokat is találtak a bevásárlókocsik és kosarak fogantyúin.
Hűtők és mélyhűtők ajtajai
Egy újabb dolog, amelyet naponta emberek százai fogdosnak össze, és viszonylag nagy nyomást fejtenek ki a felületre. Ugyanakkor más területekhez képest ritkábban tisztítják. Kicsit segíthet, ha nem a kilincsek középső részét fogjuk meg, ahol a legtöbben szokták.
Zöldség- és gyümölcspultok

A friss termékek is lehetnek baktériumok hordozói, mivel többnyire mosás nélkül kerülnek az üzletbe. Aztán válogatás közben sok ember megtapizza a gyümölcsöket és zöldségeket, és a tárolókat is gyakran megérintik. Ezért érdemes olyan árut venni, amelyen nincsenek sérülések, amin keresztül a baktériumuk bejuthatnak a zöldségbe, gyümölcsbe – bár ez az elővigyázatosság azzal jár, hogy még több lesz a fogdosás. Fontos, hogy otthon alaposan mossuk meg a vásárolt zöldséget-gyümölcsöt.
Húspultok
A csemegepultok üvegfelületeit gyakran megérintik a vásárlók, amikor például rámutatnak valamelyik árura, a gyerekek pedig olykor még az arcukat-orrukat is hozzányomják. Az ott tárolt húsok miatt nagy a kockázata a keresztszennyeződésnek, a csemegepult felületéről pedig baktériumok kerülhetnek át a többi élelmiszerre. Ezért érdemes a nyers húsokat a többi árutól elkülöníteni a bevásárlókocsiban és hazaszállítás közben.
Kasszaszalagok

Az a szalag, amire a vásárlók a pénztárnál ráteszik az élelmiszereket és más termékeket, szintén tele lehet baktériumokkal. Nemcsak a fogdosás, hanem például a kiömlött folyadékok miatt is, ráadásul nem mindenhol tisztítják elég sűrűn. Ezért figyelni kell arra, hogy a friss áruk és a zacskóba pakolt élelmiszerek ne érintkezzenek a kasszaszalaggal.
Önkiszolgáló salátabárok
Sok szupermarketban van önkiszolgáló salátabár, ami szintén egy olyan pontja a boltnak, ahol hemzsegnek a bacik. A szedéshez kitett fogókat használja mindenki, továbbá a salátabárban található friss élelmiszerekre is könnyedén kerülhetnek kórokozók.
Többször használható bevásárlótáska
Végül íme egy olyan részlet, ami nem a boltban található ugyan, de a bevásárláshoz kapcsolódik, és nem éppen a legtisztább.
Egy tanulmány szerint az emberek 97 százaléka még soha nem mosta ki a többször használható bevásárlószatyrát.
Ez azért probléma, mert azt is kimutatták, hogy a rendszeres használat, a kifolyt vagy kiömlött élelmiszerek és a mosás hiánya miatt baktériumok telepedhetnek meg a szatyorban. Ezen könnyen lehet segíteni a szatyor anyagától függően: a textil mehet a mosógépbe, a többit meg forró szappanos vízzel érdemes kimosni, de fontos, hogy alaposan öblítsük ki utána.
Így védekezhetsz a bolti kórokozók ellen
Az élelmiszerboltokban rengeteg ember megfordul, így irreális lenne azt elvárni, hogy minden egyes felület patyolattiszta legyen a nyitvatartás minden percében. Viszont nem árt képben lenni, hol lehet a legtöbb kórokozó, és ennek tudatában vigyázzunk magunkra.
Ezt ki-ki vérmérséklete szerint megteheti: a bevásárlókocsi fogantyúját le lehet törölni fertőtlenítő kendővel, a legszennyezettebb dolgok megérintése után jól jöhet az alkoholos kézfertőtlenítő – mondjuk egy heti nagybevásárlás közben elég sok fogyna belőle. Ami viszont kiemelten fontos, és mindenkinek ajánlott megtennie, hogy boltozás előtt és utána is alaposan mosson kezet.
Olvasd el azt a cikket is, amelyből kiderül, mi a gyorséttermek legszennyezettebb pontja.

Erre biztosan nem gondoltál volna.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés