Te is kiválthatod ezt a kártyát, ha fizeted a tb-t: mostantól tovább érvényes

GettyImages-958213128

Egy új szabályozás miatt hosszabb ideig érvényes az Európai Egészségbiztosítási Kártya, amelyet minden magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult magyarországi állampolgár kérhet.

A kártya érvényességi idejét most meg is hosszabbították.

Megváltozott idén év elejétől az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényessége, így mostantól a biztosítottak három helyett már akár tíz évig is használhatják – adta hírül a Pénzcentrum. Mint írták, aki igényel ilyen, kék kártyaként is ismert, orvosi ellátásokra jogosító okmányt, az az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és az Egyesült Királyságban ideiglenesen tartózkodva

ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat, mint az adott ország állampolgárai.

Hasznos tudni azonban, hogy ez nem minden esetben jelent ingyenességet.

Az egészségbiztosítási kártya most már tíz évig érvényes
Az egészségbiztosítási kártya most már tíz évig érvényesAndrzej Rostek / Getty Images Hungary

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tájékoztatása szerint a csak korlátozott védelmet nyújtó európai kék kártya mellé azonban több okból is ajánlott utasbiztosítást is kötni. Egyfelől azért, mert a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban dolgoznak, másrészt pedig azért, mert bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre. Emellett egy külföldön történt baleset utáni hazaszállítást is csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek