Fertőzött, mozaikos gumókat talált a Nébih: zárlatot rendelt el

GettyImages-1217648227
Olvasási idő kb. 3 perc

Növényegészségügyi szempontból jelentős, édesburgonyát károsító vírus jelent meg hazánkban. A zárlati károsító akár teljes termőterületeket tehet tönkre. A Nébih zárlatot rendelt el 12 fóliasátorban.

A magyar étkezési batáta gumójából már korábban is kimutatták a klorotikus törpülést okozó vírust, a mostani eredmények azért különösen jelentősek, mert ezúttal az édesburgonya szaporítóanyag-előállításban is igazolódott a vírus jelenléte. 

Az édesburgonya klorotikus törpülését okozó  Sweet Potato Chlorotic Stunt Virus  (SPCSV) vírus a vonatkozó uniós rendelet szerint  zárlati károsítóként a bejelentés-kötelezett károsítók közé tartozik. A Nébih felhívja az édesburgonya termesztésével foglalkozó gazdák figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek, ha az SPCSV-re utaló tüneteket észlelnek, jelentési kötelezettségük van a szakhatóság felé.

Az édesburgonyát veszélyezteti a vírus, ami miatt a Nébih zárlatot rendelt el
Az édesburgonyát veszélyezteti a vírus, ami miatt a Nébih zárlatot rendelt elWestend61 / Getty Images Hungary

Az édesburgonyát támadja a vírus

Az SPCSV vírus tünetei között a törpülés, mozaikosodás és klorotikus foltok vagy a levélerek mentén enyhe világoszöld színezetű mintázat megjelenése a jellemző. Egyes édesburgonya fajtáknál lilás elszíneződés is látszódhat. 

Idén májusban vizsgálták a hazai édesburgonya vetőanyagot, amikor a hatósági szemlék során igazolódott az SPCSV jelenléte egy édesburgonya szaporítóanyag-előállítónál. A vírust Csongrád-Csanád vármegyében 12 dugvány-előállító fóliasátorban termesztett növényekből vett mintákból mutatta ki a hatóság.

A növényvédelmi szakemberek növényegészségügyi zárlati intézkedéseket tettek a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében. Megkezdték a fertőzés forrásának felderítését, szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el az édesburgonya vetőanyagát termesztő gazdaságban. A fertőzés terjesztésére alkalmas minden anyag - beleértve a munkaruhákat és a metszőollót is - rendszeres fertőtlenítését is elrendelték.

Azonnali zárlatot rendelt el a Nébih az édesburgonya vetőanyag-termesztőnél

"A helyszínen megsemmisítést, talajba dolgozást, valamint totális gyomirtószeres kezelést rendelt el a hatóság" - áll a Nébih közleményében. 

A zárlati károsítók képesek bekerülni, megtelepedni és elterjedni azokon a területeken, amelyeken eddig nem voltak jelen. Megtelepedésük és elterjedésük elfogadhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi hatást gyakorolna az adott területre. 

A Nébih emellett tájékoztatja a lakosságot, hogy az édesburgonyát támadó vírus az emberi egészségre nem veszélyes, kizárólag a növényeket károsítja, az étkezési célú batátagumók fogyasztása nem jelent kockázatot.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek