Brutális árak a boltokban: ezek a termékek drágulhatnak tavasszal

GettyImages-1465219564

A korán érkező tavasz következményeinek nem fogunk örülni pár hónap múlva.

A hidegbetörés és a fagyok visszatérte hatással van a hazai gyümölcstermesztésre és a gyümölcsök árára is. Ha komolyabban fagy még az idén, minden drágul majd. 

Gyümölcstermesztők segítségével járt utána a Pénzcentrum annak, mi várható a hazai terméssel kapcsolatban idén tavasszal. Bár a gazdák bizakodnak, hogy a tavalyi évnél könnyebb lesz 2024, a fagyoktól tartanak. 

Sokkolóan megdrágulhatnak a gyümölcsök, ha igazán visszatér a fagy
Sokkolóan megdrágulhatnak a gyümölcsök, ha igazán visszatér a fagyMáthé Zoltán / MTI

Ha visszatér a tél, a gyümölcs is drágább lesz tavasszal

Braunmüller Lajos és Apáti Ferenc is megerősítette a lap kérdésére, hogy több gyümölcsfajtával is gond lehet idén, ráadásul a borászatok feje is főhet. Sorra dőltek meg a melegrekordok februárban, eddig szinte áprilisi volt az időjárás.

A korán érkezett tavasznak azonban a mezőgazdaságra is hatása van, főleg akkor, ha visszatér a hideg. A szakemberek szerint is okunk van aggódni, hogy a gyümölcsösökben szinte helyrehozhatatlan károkat okoz az enyhe idő. Ha a gyümölcsösök termésátlaga elmarad a várakozásoktól, az biztos, hogy a tavaszi vásárlások során megérezzük. 

„Ha kialakulna az a valószínűtlen eset, hogy a tavaszias időjárás töretlenül folytatódik, akkor nem lenne komoly probléma amiatt, hogy a gyümölcsfák biológiai ciklusa megváltozott és korábban kezdődött a rügyezés. Sajnos azonban sokkal valószínűbb, hogy a következő hetekben, vagy akár még április folyamán is hideghullám érkezik, amely jelentős károkat tud okozni a korán kipattant rügyekben vagy már a virágokban. Különösen a hajnali fagyok visszatérése valószínű. Ilyen esetekben az enyhe fagyokat, mínusz 1-2 fokig egyes módszerekkel, például vizes permetezéssel, esetleg fáklyázással még lehet kezelni, a komolyabb károk így elkerülhetők. Fontos leszögezni, hogy ezek a beavatkozások tovább növelik a termelők egyébként sem kismértékű költségeit, amelyet nehezen tudnak később elismertetni a felvásárlókkal – nyilatkozta Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a lapnak, és azt is elmondta, hogy ha a komolyabb,  mínusz 4-5 fokos fagyok visszatérnek, a fagyzugos helyeken, völgyekben akár a termés nagyobb része is odaveszhet.

Vajon milyen lesz az idei termés?
Vajon milyen lesz az idei termés?Tom Merton / Getty Images Hungary

Mindez leginkább az alma-, a szőlő-, a szilva-, a meggy-, a cseresznye-, a kajszi- és az őszibaracktermést veszélyezteti. 

„Mostanra szokásossá vált, hogy tavasszal másfél-két hetes ciklusokban, néhány napra »visszatér a tél«, ami azt jelenti, hogy sarkvidéki eredetű hidegbetörésekkel nagyon hideg levegőt és éjszakai (vagy akár nappali) fagyokat hagy maga után. Úgy tűnik az utóbbi évekből, hogy a természet ezen viselkedése már-már tendencia, így sajnos számítanunk kell rá, hogy idén sem ússzuk meg a tavaszi fagyokat. Nyilván nem lehet megjósolni az időjárást három hónappal előre, és reménykedünk abban, hogy idén nem lesznek fagykárok a gyümölcsösökben, de tartok tőle, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e fagyos éjszaka, hanem az, hogy hányszor és milyen mértékű” – erősítette meg Apáti Ferenc, a Fruitveb elnöke is. 

Ahogy azt szinte bármerre járva az országot észrevehettük: a gyümölcsfákon már megjelentek az első rügyek. A zárt, bimbós virágok elviselnek ugyan mínusz 3-5 fokos hideget is károsodás nélkül, viszont ha kinyílnak, már mínusz 1-1,5 fok alatt maradandó lehet a károsodásuk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra