Nyakunkon az özönvíz: egyhavi csapadék zúdulhat le ezekben a vármegyékben

Lontai Ildikó
csapadek-megye-vihar
Olvasási idő kb. 3 perc

Ismét itt az ítéletidő: a keleti országrészben több vármegyére is másodfokú riasztás lépett érvénybe a várható felhőszakadások és nagy mennyiségű csapadék miatt.

Több vármegyére adott ki figyelmeztető jelzést pénteken a Magyar Meteorológiai Szolgáltató, helyenként akár egyhavi csapadék is lehullhat. Zivatar, felhőszakadás, villámlás, erősödő széllökések, egyes helyeken pedig jégeső is előfordulhat.

Számos vármegyében nagy mennyiségű csapadékra kell számítani

Helyenként egyhavi csapadékmennyiség is lehullhat pénteken. Estig több helyen előfordulhatnak zivatarok, legfőképpen a Duna-Tisza közén, annak is inkább a keleti felében, a Tisza vonalában és Szabolcsban. A zivatarokat felhőszakadás kíséri, nagy mennyiségű esővel, keleten néhol 50 mm sem kizárt. A csapadék mellett viharos, 60-70 km/h széllökésekre, illetve helyenként jégesőre is lehet számítani – figyelmeztet a HungaroMet.

Több vármegyében is heves felhőszakadásra és sok csapadékra kell számítani
Több vármegyében is heves felhőszakadásra és sok csapadékra kell számítaniiiievgeniy / Getty Images Hungary

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Magyarország területére 2024. június 29. éjfélig, de leginkább Heves, Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyében várhatóak zivatarok, nagy mennyiségű csapadékkal. Szombaton még az északi, északkeleti megyékben várható viharos időjárás a déli, délutáni órákban. A zivatarokat ezen a napon is kísérheti felhőszakadás, erőteljes kifutószél, valamint apró szemű jég.

Az elmúlt napok zivatarhulláma nyomán sok településen mintegy 10 fokot zuhant a hőmérséklet, máshol azonban 30-33 fokos hőség tombol.

Vasárnapra viszont mindenhol visszatér a kánikula, és a sok napsütés mellett már 37 Celsius-fokos forróságra is lehet számítani.

A viharok sok helyen okoztak károkat, ugyanakkor a napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása. Az Alföldön kialakult aszály pedig a legtöbb helyen jelentősen mérséklődött.

Fontos felkészülni arra, hogy az egész nyár folyamán szélsőséges időjárási események várhatók: a legfrissebb előrejelzések alapján perzselő forróságra és hatalmas viharokra lehet számítani. Ráadásul a meteorológusok szerint az idei év lesz várhatóan az eddigi legmelegebb.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek