Miért dőlnek be az emberek a csalóknak? A pszichológia szerint ez az oka

GettyImages-1351640561
Kofrán Eszter

A csalók olyan karizmatikusak és meggyőzőek tudnak lenni, hogy a legtöbb embert könnyedén átejtik.

Idén több olyan műsor is felkerült a Netflixre, amelyek a karizmatikus csalókról szólnak, akik pusztán meggyőző szavakkal csalnak ki hatalmas összegeket áldozataikból. Az Inventing Anna valós eseményeken alapuló fikciós sorozat formában járja körül a témát egy ambiciózus fiatal nő történetét követve, aki gazdag német örökösnő szerepébe bújva szerzi meg gazdag amerikaiak pénzét. Illetve, A Tinder-csaló dokumentumfilmes formában mutatja meg, egy karizmatikus férfi hogyan képes kihasználni a szerelemre éhes nők jóindulatát, hogy a milliomosok életét élhesse. Ezeket nézve könnyű azt mondani, hogy mi sohasem dőlnénk be hasonló átveréseknek, de mégis rengetegen áldozatul esnek az ilyen csalóknak. Na de mi a pszichológiai háttere ennek a jelenségnek? Te vajon tudnál nemet mondani egy karizmatikus idegennek, aki pont azt kínálja fel neked, amire vágysz?

A csalók köztünk járnak

A csalók nemcsak külföldön manipulálnak másokat, hogy megszerezzék a pénzüket, hazánkban is jócskán van belőlük egypár. Deák Kristóf Unoka című filmje például az időseket megcélzó csalókra hívja fel a figyelmet, akik unokák féltését kihasználva ejtik át a nyugdíjas korú nagyszülőket. Az online tér is lehetőséget ad számos átverésnek: érdemes például kerülni a tört magyarsággal kommunikáló honlapokat vagy e-maileket, a magyar nevű honlapokat .net vagy .org véggel, az ismeretlen online piactereket és a telephely nélküli honlapokat, amelyeknél kizárólag előreutalással lehet fizetni. Jobb résen lenni és figyelmesebben szörfözni a neten, mivel minden hatodik ember legalább egyszer bedőlt már valamilyen internetes csalásnak.

A csalók változatos módon ejtik át áldozataikat meggyőzőerejüket használva
A csalók változatos módon ejtik át áldozataikat meggyőzőerejüket használvaFran Rodriguez / Getty Images Hungary

Bizalmi játszmák, nagy nyereséggel kecsegtető lehetőségek

Az átverőművészek bizalmi játszmákba viszik bele áldozataikat, meggyőzőerejükkel képesek rávenni őket, hogy nagy összegeket átadjanak a csalóknak. Gyakran olyan nagy nyereséggel kecsegtető lehetőséget kínálnak fel a gyanútlan másiknak, amire nehéz nemet mondani, főleg, ha már elkápráztatta a ragadozó karizmájának csillogása. Néhány száz dollártól kezdve pár millió dollárig terjed az az összeg, amelyet így képesek kicsikarni másokból. A legrosszabb, hogy az áldozatok gyakran azt élik meg, hogy csak saját magukat okolhatják, hiszen szabad akaratukból adták át a tekintélyes összeget.

Nemcsak a hiszékeny emberek dőlnek be a csalóművészeknek, hanem a legracionálisabb emberek is ráakadhatnak arra a bizonyos horogra. A szélhámosok kihasználják mások bizalmát, és azt, hogy hajlamosak elhinni, hogy a valóságban is megtörténhet az, amire vágynak. A gyors pénzszerzési lehetőség például egy ilyen csali, amelyet, ha belenget a csaló, aki alapvetően amúgy is karizmatikus, és ügyesen bánik a szavakkal, akkor az emberek többsége hajlamos ráharapni a magas megtérülési rátát kínáló rizikós lehetőségre.

Téged is átejthet egy csaló a meggyőzőerejét kihasználva
Téged is átejthet egy csaló a meggyőzőerejét kihasználvavzwer / Getty Images Hungary

Kiből lesz szélhámos, és mi lesz vele?

A sikeres szélhámosművészek egy dologban hasonlítanak egymásra: rendkívül hatásos a meggyőzőerejük. A sötét triád tagjai közül kerülnek ki általában: narcisztikusok, pszichopaták és machiavellisták gyarapítják csoportjukat. Így nem csoda, hogy lelkiismeret-furdalás vagy bűntudat nélkül csalják ki mások pénzét. Minden újabb sikeres átverés önbizalomlöketet ad nekik, és még magabiztosabbá válnak.

Mivel a csalók a játékuk részeként gyakran megváltoztatják a személyazonosságukat, a bűnüldöző szervek számára nehézséget okozhat a lebukásuk. Az is előfordulhat, hogy egyes országokban a rendőrség nem is üldözi őket, ha a bűncselekmény a vagyon vagy a pénz kicsalására irányul. és nem vállalati fehérgalléros bűncselekményről van szó, mivel ezek alacsonyabb státuszú bűnök az erőszakos bűncselekményekhez és a terrorcselekményekhez képest.

Sajnos ez azt jelenti, hogy mindenkinek saját magának kell észnél lennie, ha nem szeretne egy szélhámos áldozatává válni, amikor egy ismeretlen elutasíthatatlan ajánlatot tesz. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra