Miért dőlnek be az emberek a csalóknak? A pszichológia szerint ez az oka

GettyImages-1351640561

A csalók olyan karizmatikusak és meggyőzőek tudnak lenni, hogy a legtöbb embert könnyedén átejtik.

Idén több olyan műsor is felkerült a Netflixre, amelyek a karizmatikus csalókról szólnak, akik pusztán meggyőző szavakkal csalnak ki hatalmas összegeket áldozataikból. Az Inventing Anna valós eseményeken alapuló fikciós sorozat formában járja körül a témát egy ambiciózus fiatal nő történetét követve, aki gazdag német örökösnő szerepébe bújva szerzi meg gazdag amerikaiak pénzét. Illetve, A Tinder-csaló dokumentumfilmes formában mutatja meg, egy karizmatikus férfi hogyan képes kihasználni a szerelemre éhes nők jóindulatát, hogy a milliomosok életét élhesse. Ezeket nézve könnyű azt mondani, hogy mi sohasem dőlnénk be hasonló átveréseknek, de mégis rengetegen áldozatul esnek az ilyen csalóknak. Na de mi a pszichológiai háttere ennek a jelenségnek? Te vajon tudnál nemet mondani egy karizmatikus idegennek, aki pont azt kínálja fel neked, amire vágysz?

A csalók köztünk járnak

A csalók nemcsak külföldön manipulálnak másokat, hogy megszerezzék a pénzüket, hazánkban is jócskán van belőlük egypár. Deák Kristóf Unoka című filmje például az időseket megcélzó csalókra hívja fel a figyelmet, akik unokák féltését kihasználva ejtik át a nyugdíjas korú nagyszülőket. Az online tér is lehetőséget ad számos átverésnek: érdemes például kerülni a tört magyarsággal kommunikáló honlapokat vagy e-maileket, a magyar nevű honlapokat .net vagy .org véggel, az ismeretlen online piactereket és a telephely nélküli honlapokat, amelyeknél kizárólag előreutalással lehet fizetni. Jobb résen lenni és figyelmesebben szörfözni a neten, mivel minden hatodik ember legalább egyszer bedőlt már valamilyen internetes csalásnak.

A csalók változatos módon ejtik át áldozataikat meggyőzőerejüket használva
A csalók változatos módon ejtik át áldozataikat meggyőzőerejüket használvaFran Rodriguez / Getty Images Hungary

Bizalmi játszmák, nagy nyereséggel kecsegtető lehetőségek

Az átverőművészek bizalmi játszmákba viszik bele áldozataikat, meggyőzőerejükkel képesek rávenni őket, hogy nagy összegeket átadjanak a csalóknak. Gyakran olyan nagy nyereséggel kecsegtető lehetőséget kínálnak fel a gyanútlan másiknak, amire nehéz nemet mondani, főleg, ha már elkápráztatta a ragadozó karizmájának csillogása. Néhány száz dollártól kezdve pár millió dollárig terjed az az összeg, amelyet így képesek kicsikarni másokból. A legrosszabb, hogy az áldozatok gyakran azt élik meg, hogy csak saját magukat okolhatják, hiszen szabad akaratukból adták át a tekintélyes összeget.

Nemcsak a hiszékeny emberek dőlnek be a csalóművészeknek, hanem a legracionálisabb emberek is ráakadhatnak arra a bizonyos horogra. A szélhámosok kihasználják mások bizalmát, és azt, hogy hajlamosak elhinni, hogy a valóságban is megtörténhet az, amire vágynak. A gyors pénzszerzési lehetőség például egy ilyen csali, amelyet, ha belenget a csaló, aki alapvetően amúgy is karizmatikus, és ügyesen bánik a szavakkal, akkor az emberek többsége hajlamos ráharapni a magas megtérülési rátát kínáló rizikós lehetőségre.

Téged is átejthet egy csaló a meggyőzőerejét kihasználva
Téged is átejthet egy csaló a meggyőzőerejét kihasználvavzwer / Getty Images Hungary

Kiből lesz szélhámos, és mi lesz vele?

A sikeres szélhámosművészek egy dologban hasonlítanak egymásra: rendkívül hatásos a meggyőzőerejük. A sötét triád tagjai közül kerülnek ki általában: narcisztikusok, pszichopaták és machiavellisták gyarapítják csoportjukat. Így nem csoda, hogy lelkiismeret-furdalás vagy bűntudat nélkül csalják ki mások pénzét. Minden újabb sikeres átverés önbizalomlöketet ad nekik, és még magabiztosabbá válnak.

Mivel a csalók a játékuk részeként gyakran megváltoztatják a személyazonosságukat, a bűnüldöző szervek számára nehézséget okozhat a lebukásuk. Az is előfordulhat, hogy egyes országokban a rendőrség nem is üldözi őket, ha a bűncselekmény a vagyon vagy a pénz kicsalására irányul. és nem vállalati fehérgalléros bűncselekményről van szó, mivel ezek alacsonyabb státuszú bűnök az erőszakos bűncselekményekhez és a terrorcselekményekhez képest.

Sajnos ez azt jelenti, hogy mindenkinek saját magának kell észnél lennie, ha nem szeretne egy szélhámos áldozatává válni, amikor egy ismeretlen elutasíthatatlan ajánlatot tesz. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra