Ezért ne használd a mesterséges intelligenciát pszichológusnak

GettyImages-1460653471

A szakemberek óva intenek attól, hogy mentális egészségünk javítására, terápiás igénnyel használjuk egy chatbot szolgáltatásait. Az első tragédia pár hónapja következett be. Ugyanakkor bizonyos feltételekkel nem tartják lehetetlennek, hogy online érkezzen a segítség. Pszichológus szakértőnk segít a probléma megvilágításában.

Ha a ChatGPT-nek felteszünk egy kérdést bármilyen témában, akkor elég gyorsan meg is érkezik az információ. Lehet, hogy nem egy valós személytől, de többnyire pontos választ kapunk, amelyekre aktuálisan szükségünk van, és ehhez még csak nem is kell hosszasan böngészni a neten. Az OpenAI által kifejlesztett mesterséges intelligencia látszólag korlátlan számú felhasználási területtel rendelkezik, ha információgenerálásról van szó, és határozottan nem áll meg az esszék írásánál: mostanra az emberek terapeutaként is elkezdték használni.

Egy tragédia már történt

Szakértők szerint a mesterséges intelligencia megváltoztathatja a mentális egészségügyi ellátást. Azonban cseppet sem veszélytelen, ha valaki chatbot segítségével szeretné elkerülni a hosszas várólistát a pszichológushoz, vagy megúszni a terapeuta borsos óradíját.

Sajnos egy belga férfi tragédiája is alátámasztja, hogy végzetes károkat okozhat az online terápiás „kezelés”.

A fiatal, kétgyermekes belga férfi élete tragikus véget ért, miután hosszasan chatelt a klímaszorongásáról a ChatGPT-vel. 

Mesterséges intelligencia segítségével próbálta megóvni a bolygót a klímakatasztrófától
Mesterséges intelligencia segítségével próbálta megóvni a bolygót a klímakatasztrófátólWestend61 / Getty Images Hungary

Úgy hitte, feláldozhatja magát a bolygónkért

Az édesapa rettegett, mi történik a bolygónkkal, milyen jövője lesz a gyerekeinek. A felesége elmondása alapján, a halálát megelőző hetekben egy Eliza nevű chatbottal töltötte ideje nagy részét; már-már megszállottan faggatta a bolygó jövőjéről.

Egy idő után a mesterséges intelligencia „szájából” olyan mondatok hangzottak el, hogy a férfi jobban szereti őt, mint a feleségét.

A férfi pedig próbálta rávenni a chatbotot, hogy mentse meg a Földet, cserébe ő feláldozza az életét. Eliza nem próbálta meg lebeszélni erről. A feleség már azelőtt is aggódott férje mentális állapota miatt, hogy a férfi intenzív beszélgetésekbe kezdett a chatbottal. Ennek ellenére a nő úgy véli, hogy nem történt volna meg a tragédia a ChatGPT nélkül. A férjét kezelő pszichiáter is osztja ezt a nézetet. Az eset rávilágít arra, milyen szörnyűségek történnek, ha valaki instabil, törékeny állapotban fordul egy mindenhatónak hitt eszközhöz.

A chatbot nem terapeuta

Hogy működik a ChatGPT? Társalgási formában nyújt információt, így, ha felteszünk neki egy kérdést a kilátástalanság és a jövőtől való félelem érzésével kapcsolatban, akkor elég gyorsan tud tippeket adni. Viszont nem képzett pszichoterapeuta.

„Talán azzal nincs semmi probléma, ha valaki számára segít, hogy olyan kérdéseket tudjon feltenni önmagával kapcsolatban, amin gazdagító elgondolkozni, segíti a tudatosságot vagy bizonyos helyzetek, jelenségek megértését.

Főleg, ha tudjuk úgy kezelni, hogy nem minden abszolút igazság, amit onnan kapunk.

Azonban pszichológusnak használni vagy akként értelmezni a mesterséges intelligenciával való chatelést talán több kárral járhat, mint haszonnal. Ahogyan erre a ChatGPT is figyelmeztet minket, nem pótolja a hús-vér pszichológust, akivel valós időben tudunk kapcsolódni. A humanisztikus pszichológia atyja, Carl Rogers szerint a kapcsolat gyógyít, az olyan nem specifikus hatótényezők, amik egy robottal való chatelésben, azt hiszem, korlátozottak” – mondta Szabó Jennifer, a Dívány pszichológus szakértője a mesterséges intelligencia terápiás célú felhasználásának ötletével kapcsolatban.

Az értő figyelem és az empátia nem helyettesíthető chatbotterápiával
Az értő figyelem és az empátia nem helyettesíthető chatbotterápiávalIlona Titova / EyeEm / Getty Images Hungary

A technológia lehetséges előnyei a terápiában

Bár a mesterséges intelligencia közelmúltban bekövetkezett térnyerése kapcsán gyakran példa, hogy a gyógyászatban is lehet haszna a technológiának, ez az orvoslás terén sem azt takarja, hogy majd fizikális vizsgálat, vérképelemzés vagy képalkotó diagnosztika nélkül, a távolból, valós kapcsolat nélkül gyógyítanak az orvosok. 

A technológia inkább az adatok elemzésében tud segíteni, illetve általános tanácsokat tud adni, de semmiképp sem helyettesítheti az orvos-beteg találkozásokat. Miért lenne ez másképp épp lelkünk egészsége kapcsán?

„Ha valóban nehézségekkel küzdünk, olyan elakadás van az életünkben, amit úgy érzünk, egyedül nem tudunk megoldani, vagy olyan mentális nehézséggel küzdünk, ami kezelést igényel, 

mindenképpen forduljunk szakemberhez, ahol megkaphatjuk a megfelelő szakmai és további segítséget, ha arra szükségünk van.

A testi-lelki problémák esetén talán nincs olyan ember, aki ne próbált volna meg még a neten öndiagnosztizálni, ami gyakran akár késlelteti a való segítségkérést, és nagyon erős szorongást is kelthet” – tanácsolja Szabó Jennifer.

Kár kockáztatni

Vajon bármilyen módon be lehet-e vonni a mesterséges intelligenciát ebbe a segítő munkába? A pszichológus szerint jelenleg ez nem könnyű kérdés.

„Úgy vélem, csak úgy, ha tudjuk, hogy valós és tudományosan megalapozott információkhoz jutunk általa.

Jelenleg a ChatGPT-vel kapcsolatban nehéz ezt megítélni.

Azt gondolom, abban jó eszköz lehet a jövőben, hogy olyan mindennapos eszközöket nyújtson, amelyekhez nem biztos, hogy szakemberre van azonnal szükség. Ilyen például a légzésgyakorlatok elsajátítása, előny-hátrány elemzése, de idővel akár abban is hasznunkra válhat, hogy valós és könnyen elérhető információt nyújtson arról, hova és milyen módon lehet a nehézségeinkkel támogatásért fordulni” – vélekedik Szabó Jennifer. De addig is inkább emberi pszichológusnál keresd a segítséged, amennyiben szükséged van rá

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra