18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Miért posztolnak férfiak bosszúpornós videókat? A járvány is az okok közt szerepel

GettyImages-160178689
Kofrán Eszter

A bosszúpornó posztolása rendkívül etikátlan, és még annál is veszélyesebb az áldozatokra nézve: testi, lelki és anyagi biztonságukat is veszélyezteti. Na de miért vetemednek ilyesmire a férfiak egy olyan nővel szemben, akit egykor szerettek? Kiderült, hogy nem mindig a bosszúszomj motiválja őket.

Ki ne emlékezne a 2014-es ominózus botrányra, amikor hollywoodi hírességek és celebek meztelen fotói árasztották el az internetet, melyeket magánhasználatra szántak a képeken szereplő nők, de amelyeket elloptak tőlük. Bár a képeket és videókat vélhetően nem bosszúból tették közzé a tolvajok, az eset mégis felhívta a figyelmet a bosszúpornó-jelenségre, amely az átlagemberek életét is megkeserítheti vagy akár veszélyezteti is. A HBO népszerű sorozata, az Eufória is felvillantotta első évadában ezt a témát. Cassie karakteréről fiú iskolatársai körében egész bosszúpornó-gyűjtemény terjed, amelyre mindegyik korábbi partnere feltöltötte a kiskorú lányról készült meztelen fotókat és a róla készült szexvideókat. Illetve Kat karakterének első szexuális élményéről is videófelvétel terjed, melyet tudta nélkül készítettek róla, és amely az iskola igazgatójánál is bajba keverné őt, ha nem sikerülne leleményesen letagadnia a vádat arra hivatkozva, hogy a videón nem látszik a lány arca. Azonban nem csak a sztárokat és fiktív hősnőket érinti a probléma, ráadásul a következményei rendkívül veszélyesek lehetnek az átlagos nők számára. De miért posztolják ki a férfiak a hozzájuk (egykor) közelálló nők intim fotóit a netre? És milyen következményei vannak a bosszúpornónak a nők életére?

A bosszúpornó megosztása nem mindig a bosszúról szól

Bármennyire is meglepően hangzik, a bosszúpornót nem minden esetben a düh, a sértettség és a megszégyenítési vágy fűti (bár megkérdőjelezendő azon férfiak intelligenciaszintje, akik nem gondolnak bele, hogy kárt is okozhatnak az engedély nélkül feltöltött intim vizuális tartalmakkal). Egy amerikai klinikai szakpszichológus, David J. Ley összegyűjtötte, mi motiválta azokat a férfiakat a bosszúpornó feltöltésére, akik hozzá jártak terápiára:

A nőkről készült bosszúpornó terjesztése veszélyes a nők számára, azonban sok férfi nincs ezzel tisztában
A nőkről készült bosszúpornó terjesztése veszélyes a nők számára, azonban sok férfi nincs ezzel tisztábanMarcos Calvo / Getty Images Hungary
  • Hogy bebizonyítsa férfitársainak és saját magának, mennyire „macsó csávó”, hiszen nemcsak hogy sikerült lefeküdnie egy nővel, de az még hagyta is, hogy filmre vegye.
  • Hogy bosszút álljon a nőn, aki összetörte a szívét. Ahelyett, hogy beismerné és feldolgozná érzéseit, inkább a nőt akarja lerántani a magas lóról. Néhány férfi még a nő nevét és személyes információit is megosztja a képekkel, videókkal együtt.
  • Hogy ő is „menő arc” legyen. Vannak olyan online közösségek, ahol menőnek számít házilag készült pornót feltölteni, és a közösségi nyomás hatására egyes férfiak azt érezhetik, hogy ha ők maguk csak kukkolják a többieket, és nem osztanak meg ők is valamit, akkor nem olyan jó fejek, mint a társaik. (Morbid módon pozitív jelentéstartalmat társítanak ebben a helyzetben egy alapvetően ártó dologhoz.)
  • Mert egyszerűen csak nem fogja fel, hogy a világ milyen kicsi is valójában, és milyen egyszerűen be lehet azonosítani valakit csupán egy kép alapján.
  • Mert az adott férfi minden nőre mérges, és szeretne keresztbe tenni nekik. Ley szerint ez ritkább eset, de vélhetően a nagyobb port kavaró eseteket motiválhatja.
  • Mert az adott férfi azt hiszi, a nő számára izgató lehet. Sok férfi képzeli azt, hogy saját maga számára szexuálisan izgalmas lenne, ha egy csapat nő róla készült meztelen képeket nézegetne. Azonban abba nem gondolnak bele, hogy fordított esetben nem feltétlenül ez a helyzet, hiszen a társadalom alapvetően másként áll hozzá a női szexualitáshoz, mint a férfiakéhoz.

A szexuális bántalmazást túlélő nőkéhez hasonló pszichológiai hatása lehet a bosszúpornónak

Manapság elterjedtté vált explicit intim fotókat küldeni azoknak, akikkel az ember flörtöl, és a pandémia miatt ez a trend valószínűleg nagyobb népszerűségre tett szert: a BBC közlése szerint 2020-ban, a pandémia első évében 22 százalékkal többen keresték fel a bosszúpornót elszenvedőknek kialakított, államilag támogatott segélyvonalat, amely 22 515 képet segített eltüntetni a netről csak abban az évben.

Mielőtt nekiállnánk sértegetni azokat a nőket, akik meztelen képet készítenek magukról randipartnerük számára, vegyük figyelembe Samantha Bates 2016-ban publikált mélyinterjús kutatását, mely szerint a nők nagy többsége csak olyan félnek küld magáról ilyen jellegű képet, akit ismer, tehát akivel már kialakított valamilyen szintű bizalmat. Gondoljunk bele, mennyire szörnyű érzés lehet megtapasztalni, hogy valaki, akit szerettünk, visszaélt bizalmunkkal, és ország-világ elé terítette meztelen testünk látványát, amelyet korábban csak az láthatott, akinek megengedtük azt. Egy ilyen eset hatalmas bizalmi törést okozhat bárkiben, amely az összes további kapcsolatában is állandó szorongást okozhat. És ez még a legkisebb problémák egyike sok esetben.

A bosszúpornó nem csak veszélyes, megalázó is
A bosszúpornó nem csak veszélyes, megalázó isromkaz / Getty Images Hungary

Több, bosszúpornóval kapcsolatos kutatás is készült arról, milyen következményei vannak a nők életében, ha valaki bosszúpornót tett közzé róluk. Az eredmények szívszorítóak, megdöbbentőek, és felforr tőlük az ember vére. Egy 2014-es kutatás szerint a bosszúpornó-áldozatok 50 százalékának a teljes neve és közösségimédia-profiljának linkje is szerepelt a konszenzus nélkül feltöltött anyagok mellett, és 20 százalékuknak az e-mail-címe és telefonszáma is elérhetővé vált. Több áldozat is arról számolt be, hogy a lekövethetőség miatt idegen férfiak kezdték el őket zaklatni a szex reményében, főleg, ha a dühödt ex azt terjesztette a nő nevében, hogy az bármire kapható.

A bizalmi törés és a zaklatások mellett még a nők megélhetési lehetőségét is tönkreteheti a bosszúpornó. Sokakat kirúgtak az állásukból emiatt, illetve az új álláskeresést is ellehetetleníti a róluk készült, online térben terjedő szexuális tartalom, ugyanis a munkáltatók interjúra sem hívják be azokat a jelentkezőket, akikről kétes fotó, videó kering a neten. Így tehát nem csak a nők lelki és testi egészsége kerül veszélybe, anyagilag is tönkreteheti őket, ha kiszivárog róluk egy meztelen kép.

Bates kutatása arra is rávilágított, hogy a szexuális bántalmazást túlélő nők és a bosszúpornó-áldozatok között sok hasonlóság fedezhető fel abban, hogy milyen mentális problémákat hagynak maguk mögött ezek a traumatikus események: öngyilkos gondolatok, PTSD, szorongás és depresszió kísérte a nőket további útjukon. Mindezt figyelembe véve érdemes lenne a bosszúpornót is szexuális bántalmazásnak minősíteni, és ehhez mérten büntetni jogilag.

A bosszúpornó következményei veszélyesek az áldozat testi, lelki és anyagi biztonságát illetően
A bosszúpornó következményei veszélyesek az áldozat testi, lelki és anyagi biztonságát illetőenAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

Mi a megoldás?

Sajnos valóban csak egy biztos megoldás létezik, hogy megelőzzük a rólunk készült intim fotók és videók elterjedését a neten: ne készítsünk ilyen tartalmakat. Ezt jelentősen megnehezítheti, ha a randipartner vagy házastárs nyomást gyakorol ez ügyben ránk, illetve az sem segít, hogy szinte elvárás már az ismerkedés szakaszában is szexi képeket cserélni a másikkal. A becsületes, etikus férfiak ugyan valószínűleg nem fognak a szakítás után sem visszaélni a szerelmes szakaszban megosztott meztelen képekkel, de a jellemük szilárdsága csak akkor fog teljesen bebizonyosodni, ha az elválás után valóban nem jön szembe velünk saját meztelen testünk látványa az interneten.

Ha te is bosszúpornó áldozata lettél, a NANE Egyesület és a PATENT Egyesület által létrehozott Segítők Hálózata segítséget nyújthat neked ez ügyben. 

Te találkoztál már olyan bosszúpornóval a neten, amelynek köze volt az egyik ismerősödhöz?

Oszd meg másokkal is!
Mustra