A szép bőr eléréséhez, megőrzéséhez hozzájárulnak ugyan a különféle krémek, de tekintve, hogy állapota a szervezet egészségéről is árulkodik, nélkülözhetetlen hozzá a változatos, jól összeállított táplálkozás is.
A ráncok az idő múlásának természetes jelei, és az, hogy ki mikor találkozik velük, a genetikától, a környezeti hatásoktól és az egészségügyi állapottól is függ. A magas vérnyomás, a kialvatlanság, a stressz, a dohányzás és a finomított szénhidrátokban gazdag étkezés is valószínűsíti a barázdák korai és hangsúlyos megjelenését.
Ez a 13 legrosszabb étel és ital a bőrödnek
Kétségtelen, hogy a legjobb dolog, amit tehetsz bőröd védelmében, ha mindennap felkened a fényvédőt, ám az egészséges bőr megőrzéséhez ugyanolyan fontos, hogy mit eszel reggel, délben és este.
„A megfelelő étrend segíthet a bőrünk számára az optimális működéshez szükséges építőelemeket biztosítani”
– mondja Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház bőrgyógyászati kozmetikai és klinikai kutatásának igazgatója.
„A helytelen étrend sajnos elősegítheti a gyulladást, és hozzájárulhat az idő előtti öregedéshez” – folytatja.
Hogyan hat az étrended a bőrödre?
Míg egyetlen adag étel nem képes tönkretenni a bőrt, a rendszeresen fogyasztottak mind támogathatják – vagy károsíthatják – a bőr egészségét.
„Az élelmiszerben lévő összetevők képesek »bekapcsolni« vagy »kikapcsolni« bizonyos génexpressziókat” – mondja Christina Mandolfo szakértő.
„Itt azokról a genetikai hajlamokról beszélünk, amelyek hajlamosítják az embereket az olyan dolgokra, mint a pattanások, az ekcéma vagy a pikkelysömör”
– teszi hozzá Mandolfo és Hagar.
A feldolgozott szénhidrátokkal, finomított cukrokkal és telített zsírokkal teli szabványos nyugati étrend elősegítheti ezeket a gyulladásos folyamatokat, emelték ki.
Idővel a magas cukor- és egészségtelen zsírtartalmú étrend valószínűleg kedvezőtlenül hat a bélrendszerre is, amely a bél–bőr tengelyen (kétirányú kommunikációs vonal a bélsejtek és a sejtek között) keresztül közvetlenül kapcsolódik a bőrhöz – magyarázza Mandolfo és Hagar lényegében azt, hogy a beleink kommunikálnak a bőrünkkel, és a fogásaink és a bőrünk állapota közötti kapcsolat nyilvánvaló.
„A kutatások azt mutatják, hogy ha gyulladás van a bélben, amelyet a baktériumok egyensúlyának felborulása okoz, az jelzést küld a bőr immunsejtjeinek, ami gyulladásos reakciót vált ki.
Ez például bőrpírt, duzzanatot, a pórusok eltömődését vagy akár kiszáradást eredményez, melynek a vége a pattanások, ekcéma és pikkelysömör kialakulása lehet” – foglalták össze a szakemberek.
Íme a bőröd 13 legveszélyesebb mumusa
1. Cukorkák
Alkalmanként egy-egy cukorka nem fog pattanásokat okozni. De ha minden hetet úgy kezelsz, mintha halloween vagy épp karácsony lenne, ez az édes szokás szabotálhatja a bőr egészségét.
Ez azért van, mert az édesség fogyasztása megdobja a vércukorszintet. És amikor ez megtörténik, a szervezet nagyobb adagot bocsát ki egy speciális hormonból, amely ezt követően aktiválja a zsírmirigyeket, mondja dr. Zeichner.
A helyzet az, hogy ha zsírmirigyeink túlpörögnek, hajlamosabbak vagyunk a pattanások növesztésére.
2. Tej
„A tej és a tejtermékek az IGF-1 hormon felszabadulását is serkentik” – folytatta Mandolfo és Hagar. Ez megmagyarázhatja, hogy a tejtermékek miért súlyosbítják egyes embereknél a pattanásokat.
„Még nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy miért nem érint mindenkit, de a jelenlegi kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos tejtermékek nagyobb mértékben kiváltói a pattanásoknak (például a sovány tej, mint a sima joghurt), mint mások” – fűzték hozzá.
„A tehéntej, különösen a sovány tej gyakori fogyasztása, pattanások kialakulásával jár”
– folytatta dr. Zeichner. De az ok-okozati összefüggés mechanizmusa még mindig vita tárgya. „Nem világos, hogy a tehénből a tejbe átvitt hormonok miatt vagy a sovány tejben található magas cukorszint miatt alakul így.”
Sok embernek van enyhe allergiája és ételérzékenysége a tejre és a tejtermékekre, ezek pedig bonyolíthatják az olyan bőrbetegségeket, mint az ekcéma és a pikkelysömör.
3. Vörös húsok
Bár a vörös hús kiváló fehérje- és vasforrás, általában magas a telített zsírtartalma is, figyelmeztet dr. Zeichner. A telített zsírok túlzott fogyasztása nemcsak a magas koleszterinszinthez vezethet, hanem a bőrödet is csúnyábbá teheti.
Ennek az az oka, hogy „a telített zsírok nagy mennyisége növeli az IGF-1 termelését, és ezáltal elősegíti a gyulladást” – folytatta Mandolfo és Hagar. És mint tudjuk, a gyulladás olyan bőrproblémákat vált ki, mint az akné, ekcéma és pikkelysömör.
4. Cukros gabonafélék
Míg a gabonaféléket gyakran „egészséges” élelmiszerként forgalmazzák, sokukban annyi cukor van, mint egy kisebb szelet süteményben.
A felesleges cukor aknés hajlamot válthat ki, és évekkel öregítheti a bőrt.
„Léteznek kutatások, amelyek alátámasztják, hogy a túl sok cukor fogyasztása megzavarhatja a kollagén egyensúlyát is a szervezetben”
– emelték ki a szakértők.
És ez miért számít? „A kollagén – a bőrben és a kötőszövetben található fehérje – felelős a bőr erejéért és rugalmasságáért” – mondja Mandolfo és Hagar.
Ez azt jelenti, hogy ha túl sok cukor károsítja a kollagént, bőrünk kevésbé lesz telt és rugalmas.
5. Feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok magas telített zsírtartalmuk mellett sok sót is tartalmaznak.
„A sós ételek elősegíthetik a kiszáradást, ami kiszívhatja a nedvességet, így lényegében az életet a bőrből”
– vallja Mandolfo és Hagar. „És amikor a bőr kiszárad, a szervezet több olajat termel, hogy természetes módon hidratálja azt, ami még jobban hozzájárulhat a pattanásos bőrhöz” – mondják.
A magas sószint puffadáshoz és folyadék-visszatartáshoz is vezethet, ami hozzájárulhat a szem alatti puffadáshoz, egészítette ki az eddigieket dr. Zeichner.
Ami még rosszabb, a feldolgozott húsok nitriteknek nevezett vegyületeket tartalmaznak, amelyek bizonyos rákos megbetegedések kialakulásához kapcsolódnak.
6. Édesített italok
A bőr szépségét szabotáló cukor nemcsak az ételeinkben lapul, hanem az italainkban is. A Centers for Disease Control and Prevention szerint az édesített italok a hozzáadott cukrok elsődleges forrásai a nyugati étrendben.
Ezek a cukros italok nemcsak dominóhatást váltanak ki, amely aktiválja a zsírmirigyeket és súlyosbítja a pattanásokat, hanem öregíthetik is a bőrt.
„Ha a vércukorszint magas, a cukormolekulák a kollagénrostokhoz kötődnek egy glikációnak nevezett folyamat során” – mondja dr. Zeichner. „Ez megkeményedik a kollagénben, ami eltörik, és végül a bőr idő előtti ráncosodásához vezet” – magyarázza a szakember.
7. Finomított olajok
Aki finomított olajnak számító zsiradékokkal, például kukorica-, földimogyoró-, szezám-, szójabab- vagy napraforgóolajjal főz, tönkreteheti a bőrét.
Ennek az az oka, hogy a finomított olajok ómega-6 zsírsavakban gazdagok, amelyek gyulladást válthatnak ki a szervezetben (beleértve a bőrt is), részletezte Mandolfo és Hagar.
Ráadásul a finomított olajokból hiányzik számos bőrtámogató antioxidáns, amelyeket a finomítási folyamat során eltávolítanak, fűzte hozzá dr. Zeichner.
8. Feldolgozott desszertek és sütemények
A desszertek és péksütemények ugyanolyan vércukorszint-növelő hatást fejtenek ki a bőrön, mint a cukorkák és az édesített italok.
„Amikor megugrik a vércukorszint, az végül olyan események sorozatát idézi elő, amelyek végül ahhoz vezetnek, hogy a bőr zsírmirigyei több olajat termeljenek” – folytatta Mandolfo és Hagar. „Ez az egyik oka annak, hogy ezek az ételek nagyon gyakori kiváltói a pattanásoknak.”
9. Sült ételek
Bár szerintünk is minden rántott fogás mennyei, ezek sajnos nem a bőrünk barátai.
Mandolfo és Hagar szerint a sült ételeket gyakran finomított olajban sütik (például növényi vagy magolajban), ami azt jelenti, hogy gyulladáskeltő ómega-6 zsírsavakat tartalmaznak.
Dr. Zeichner hozzáfűzte: ezekben az élelmiszerekben a magas telített zsírtartalom olyan egészségügyi problémákkal is összefügg, mint a magas koleszterinszint, az elhízás, a koszorúér-betegség és a metabolikus szindróma.
10. Ízesített joghurtok
Míg a natúr joghurt nem nagy mértékben eredményez pattanásokat, az ízesített fajták gyulladásokat okozhatnak a bőrön.
„Az ízesített joghurt általában hozzáadott cukrokat és édesítőszereket tartalmaz, amelyek megnövelik a vércukorszintet” – mondja Mandolfo és Hagar. És amikor a vércukorszinted túlmegy az optimális ponton, a szervezeted több IGF-1-et bocsát ki, ami stimulálja a zsírmirigyeket.
11. Fehér kenyér
A fehér kenyér finomított szénhidrátnak számít. Ez azt jelenti, hogy gyorsan lebomlik, emésztődik és felszívódik, aminek következtében a vércukorszint az egekbe szökik, mondja Mandolfo és Hagar.
Ezek a megemelkedett vércukorszintek okozzák a pattanások kialakulását, és hozzájárulnak a kollagén glikációjához, ami egy olyan folyamat, amely a kollagénrostok megkeményedését és megrepedését okozza, mondja dr. Zeichner.
12. Alkohol
Az alkohol többféle módon is ronthatja a bőr egészségét.
Először is, a szervezet az alkoholt méreganyagként értelmezi. „Elősegíti a gyulladást a szervezetben, ami gyulladásos reakciót válthat ki a bőrben is” – foglalta össze Mandolfo és Hagar.
Tovább rontja a helyzetet, hogy sokan alkoholt kevernek cukros gyümölcslével. Ezek az édesített koktélok megnövelik a vércukorszintet, és fokozzák a szervezet IGF-1-termelését, ami ezt követően stimulálja a zsírmirigyeket.
Ráadásul az alkohol kiszárítja a bőrt, és kimutatták, hogy csökkenti az antioxidánsok szintjét a bőrben.
13. Fehér rizs
A fehér kenyérhez hasonlóan a fehér rizs is finomított gabona, és magas a glikémiás indexe (más szóval a vércukorszint meredek emelkedését okozhatja). És ismét, ez a vércukorszint-emelkedés olyan események sorozatát váltja ki, amelyek végül aktiválják a zsírmirigyeket.
A magas glikémiás ételek, mint a fehér rizs, összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával is, állítja a Harvard TH Chan Public Health School.
Mit együnk az egészséges bőrért?
„A kiegyensúlyozott étrend elláthatja szervezetet a gyulladás és oxidáció elleni küzdelemhez és a bőr helyreállításához szükséges tápanyagokkal” – emelte ki Mandolfo és Hagar.
De vajon melyik étrend kínálja a legjobb tápanyagegyensúlyt?
„A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a mediterrán étrend a legjobb a bőr számára”
– javasolja dr. Zeichner. A mediterrán diéta előnyben részesíti az egészséges zsírokat és növényeket – beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, babot, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonákat –, miközben korlátozza a vörös húst, a finomított cukrokat és a feldolgozott élelmiszereket.
Mandolfo és Hagar egyetértenek abban, hogy ez az étrendi minta kiváló a bőr egészsége szempontjából. A gyulladáscsökkentő zsírok, rostok és antioxidánsok következetes fogyasztása – amelyek mindegyike bőséges a mediterrán étrendben – segíthet „kikapcsolni” a bőr gyulladásos folyamatait – magyarázzák.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés