Erről a 7 ételről kéne lemondanunk, ha meg akarjuk menteni a bolygót – kibírnád, hogy soha többé nem eszel belőlük?

Szabó Eszter

Nagyon szívesen megmentenénk a bolygót, és azt is mondanánk, hogy mindig öröm olyan információkkal találkozni, amik közelebb visznek hozzá, de most nem egészen ez van. Akad ugyanis néhány országos kedvencünk, amiktől sajnos meg kellene válnunk, ráadásul örökre, ha egy kicsit zöldebb helyé tennénk környezetünket. Lássuk, mikről lenne érdemes leszoknunk a következő években, vagy legalábbis egy kicsit kevesebbet enni belőlük.

A következő három évtizedben bolygónk népessége várhatóan mintegy 2,5 milliárddal fog növekedni. Minden leleményességünkre szükségünk lesz ahhoz, hogy mindenkit etetni tudjunk, aminek megoldására már több hasznosnak tűnő ötlet van terítéken.

De mindannyian szerepet játszhatunk a folyamatok jobbra fordításában, ha újragondoljuk, mit eszünk annak érdekében, hogy a Föld korlátozott erőforrásait hatékonyabban használhassuk fel. Tehát mely ételek és italok fogyasztását kéne csökkentenünk?

1. Marhahús

Ha az értékes erőforrások elpazarlásáról van szó, az állati eredetű termékek jelentik a csúcsok csúcsát. A szarvasmarhák takarmányozására szánt földek 10-20-szor több fehérjét biztosítanának, ha hüvelyesekkel ültetnék be azokat. Ráadásul 1 kiló marhahús előállításához 15 000 liter vízre van szükség – ez több mint háromszor annyi, mint amennyi a csirkehúshoz kell, és mintegy 18-szor annyi, mint egy kiló búzához.

2. Garnélarák

Egy kiló marhahúshoz 25 kilogramm takarmány szükséges. A tenger gyümölcsei sokkal energiahatékonyabbak, de a garnélarák kevésbé, mint más fajok. Ha teheted, mellőzd rendszeres fogyasztását. 

3. Magvak, amiket megveszel

Termesztésük nagy mennyiségű vizet igényel. A kaliforniai mandula például iszonyatosan vízigényes, elosztva, darabonként 4,5 litert emészt fel termesztésük. A dió, a kesudió, a mogyoró és a pisztácia majdnem olyan rossz választás. A gesztenye sokkal jobb döntés a világ vízkészleteinek megmentése szempontjából, ha pedig áll a kertedben egy diófa, akkor viszont hatalmas szerencséd van – annak termését bátran eheted. 

4. Burgonya

Az Egyesült Királyságban a burgonya az összes élelmiszer-hulladék csaknem 10 százalékát teszi ki, így ez a legnagyobb mértékben elpazarolt élelmiszer. A krumpli különösen rossz, mert a gyorséttermek rendszeresen kidobják, ha az elkészítést követő 5-10 percen belül nem adják el. 

Nem is olyan könnyű zöldebben étkezni
Nem is olyan könnyű zöldebben étkezniTijana87 / Getty Images Hungary

5. Kávé

A tea előállításához több földre van szükség, mint a kávéhoz, ám a kávénak van egy nagy bűne. Egy kávénövény öntözése 550 csésze vizet emészt fel, hogy egy csésze csábítóan gőzölgő kávé készülhessen belőle. Adj hozzá ízesítőket, és a kár még nagyobbá válik. Egy gramm szerecsendió előállításához körülbelül 35 liter vízre van szükség. A vanília kétszer szomjasabb, és más fűszerek, köztük a fahéj, az ánizs és a szegfűszeg, szintén vízigényesek.

6. Banán

A gyümölcsök és zöldségek közül a banán fogyasztja a legtöbb műtrágyát: akár fél tonna nitrogént, foszfátot és hamuzsírt hektáronként. Több embert etethetnénk meg, ha ezeket a műtrágyákat más növényekre használnánk. Például Egyiptomban a gazdálkodók csaknem 30-szor annyit szórnak el banánültetvényeiken, mint a babföldek megfelelő területére.

7. Csokoládé

Mi is imádjuk, de sajnos újabb víznyelő. Körülbelül 2000 literre van szükség egy 100 grammos tábla csokoládé elkészítéséhez, és a kakaópor vízlábnyoma csak egy kicsivel alacsonyabb. Ugyanazon inputért 20 almát vagy 50 tál epret kaphatnánk. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra