Ezzel az egyszerű módszerrel boldogabbnak fogod érezni magad

Azt mondják, a boldogtalan emberek társasága boldogtalanná tesz – ha ez a világjárvány előtt nem lett volna egyértelmű, mostanra már valószínűleg mindenki tudja.

A jó hír viszont, hogy nem csak a szomorúság és az ásítás ragadós: a környezetünkben lévő boldog emberek minket is boldoggá tesznek. De honnan tudjuk, hogy a másik valóban boldog-e? Erről megbizonyosodni könnyebb, mint gondolnád – írja Melissa Burkley pszichológus.

Egyenes út a boldogság felé

A tudomány szerint a boldogság növelésének egyik leggyorsabb módja, ha a környezetünkkel kedvesek vagyunk. Úgy tűnik, hogy ezt a képességet a gyerekek intuitív módon sajátítják el. Amerikai, kínai és holland gyerekekkel végzett vizsgálatok eredménye szerint boldogabbak azok a gyerekek, akik finomsággal kínálják meg a társaikat, mint azok, akiket megkínáltak.

Ez pedig nem csak a gyerekek esetében van így: a felnőttek boldogabbnak érzik magukat, ha másoknak segíthetnek. Egy reprezentatív minta felhasználásával készült tanulmány megállapította, hogy minél többet költöttek másokra az emberek (ajándékozás vagy jótékonykodás formájában), annál nagyobb volt a boldogságuk. És bár azt gondolnánk, hogy a magunkra fordított pénz is hozzájárul a boldogságunkhoz, a kutatás eredménye szerint ez valójában nem befolyásolja a boldogságunk mértékét.

Te mi mindent teszel a boldogságodért?
Te mi mindent teszel a boldogságodért?Piksel / Getty Images Hungary

Mi van akkor, ha nincs pénzünk ajándékozni és jótékonykodni? Ne ess pánikba, az egymásra szánt idő ugyanilyen hatékony lehet. A tudomány szerint ugyanis az emberek boldogabbnak érzik magukat, ha a szabadidejükben másoknak segítenek. Egy 74 000 résztvevős kutatás eredménye szerint azoknál az embereknél, akik önkéntes munkát folytatnak, magasabb a boldogság és alacsonyabb a depresszió szintje, mindez pedig független az emberek anyagi helyzetétől.

De miért a másokkal való törődés növeli a boldogságunkat? Erre rengeteg pszichológiai elmélet létezik, de a válasz egészen egyszerű. A vizsgálatok eredménye szerint a karitatív cselekedeteink aktiválják az agyunk jutalomközpontját.

Építsd be a kedvességet az életedbe

Ha van lehetőséged önkéntes tevékenységeket folytatni, adományozni különböző szervezeteknek, az szuper, hajrá! De nem feltétlenül kell pénzbeli kedvességre gondolni, az alapgondolat ugyanis az, hogy ha másoknak igyekszünk örömet szerezni, az minket is boldogabbá tesz. Kezdésnek gondold át, hogy mivel telik egy átlagos napod, majd ismerd fel azokat az ismétlődő eseteket, amikor ingerültté válsz, neheztelsz a másik emberre. Hogyan reagálhatsz másképp, mit tehetsz, hogy nyugodt, sőt kedves maradj ezekben a helyzetekben? Ha sikerül beazonosítani a helyzetet, könnyebb lesz változtatni, ezt pedig nemcsak a környezeteden, de a saját boldogságodon is meglátszik majd.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra