7 lépés, hogy képesek legyetek visszaépíteni a bizalmat

GettyImages-1289019483

A kielégítő, stabil kapcsolatok alapja a biztonság mellett a bizalom. Bizalom az iránt, hogy sem fizikailag, sem pedig érzelmileg nem fogunk sérülni a kapcsolatban.

Azt, hogy mennyi bizalommal ugrunk fejest egy kapcsolatba, nagyban befolyásolja a múltunk. Ha valaha veszélybe került a biztonságérzetünk, ha bizonytalannak érezzük magunkat, könnyebben megkérdőjelezzük partnerünk őszinteségét, szándékait és érzéseit.

A múlt hatása

Darlene Lancer párkapcsolati coach szerint ha egy korábbi kapcsolatunkban elárultak minket, ha a bizalom problémát jelentett a családunkban, ha a múltbéli sérelmeinket feldolgozatlanul visszük tovább, fennállhat annak a kockázata, hogy vagy problémákat produkálunk egy amúgy problémamentes kapcsolatban, vagy öntudatlanul választunk újra és újra megbízhatatlan partnereket. Ha trauma vagy bántalmazás áldozata vagy, természetes, ha bizalmatlan vagy az emberekkel, de az is előfordul, hogy valaki túl nyitott, túl könnyen bízik meg másokban.

Ha a családban voltak olyan titkok vagy tabu témák, amikről senki sem beszélt, a gyerekek könnyen megtanulnak bizalmatlannak lenni a szüleikkel szemben. A legtöbb szülő jót akar, meg akarja kímélni a gyermekét, ennek érdekében pedig minimalizálni szeretné a negatív dolgokat, ez azonban zavaró lehet a gyerekek számára, hiszen legtöbbször tisztában vannak az igazsággal.

Más esetekben a szülők kifogásokat keresnek és hazudnak, hogy jobb színben tűnjenek fel a gyerekek előtt, megvédjék az álláspontjukat vagy titkolják a tévedéseiket. Ezek a szülők jellemzően a gyerekeiket hibáztatják, hogy ők megússzák a felelősségvállalást, ami tovább rontja a szülő-gyerek bizalmat. Tovább rombolja ezt a kapcsolatot, ha a szülők nem tartják be az ígéretüket, elkésnek, következetlenek vagy igazságtalanok a gyerekeikkel szemben. Ugyanez vonatkozik az elhanyagolásra, a megcsalásra, valamint a fizikai vagy érzelmi bántalmazásra is.

A bizalom újjáépítése

Bizalomvesztés esetén előfordul, hogy a bocsánatkérés nem elegendő ahhoz, hogy a kapcsolat újra a régi legyen. És bár a magyarázkodás sok esetben csak tovább rontja a helyzetet, van 7 lépés, amit megtehetsz a kapcsolatért.

  1. Hallgasd végig a másik érzéseit, akkor is, ha mérges vagy fájdalmat okoztál neki.
  2. Légy empatikus, érezz együtt vele.
  3. Kérdezd meg, mit tehetsz azért, hogy többször ne kerüljetek hasonló helyzetbe.
  4. Lelkiismeretesen tegyél meg minden felsorolt dolgot, amik arról tanúskodnak, hogy bízhat benned a másik.
  5. Vállalj felelősséget a tetteidért. Ne mentegetőzz, ne háríts, ne keress kifogásokat.
  6. Őszintén kérj bocsánatot.
  7. Ezt követően is kommunikálj nyíltan és őszintén.

Az őszinte kommunikáció ugyanis elengedhetetlen – mindkét fél részéről. És bár sokszor úgy tűnik, hogy a bocsánatkérés után minden visszatér a régi kerékvágásba, a kételyek és a bizalmatlanság gyakran ezt követően is jellemző a sértett félre. Hiszen sokszor hónapokig, akár évekig is eltarthat, amíg egy seb begyógyul.

Oszd meg másokkal is!
Mustra