„Senki sem hinné el neked, hogy ver az 50 kilós feleséged” – Amikor a férfit bántalmazzák

GettyImages-1301653120

A bántalmazott férfiaknak ezekkel a nehézségekkel szembenézniük, amikor segítséget szeretnének kérni.

Az intim párkapcsolaton belüli bántalmazás az egyik legborzasztóbb dolog, amelyet valaki átélhet. Elvileg ebben a kapcsolattípusban lehetne megélni a teljes testi és lelki biztonság élményét, illetve annak a szépségét, hogy teljesen átadhatod magadat valaki másnak, teljesen megmutathatod magadat neki, ő pedig szeretetteljesen átöleli az egész lényedet, a bizonytalan, gyenge és sérülékeny részeidet is. Hatalmas bizalommal ajándékozod meg azt, akit párodnak fogadsz, így különösen megrázó élmény lehet, ha pont ő az, aki visszaél mindezzel, és aki bánt téged. A párkapcsolaton belüli bántalmazás mindkét nem tagjaival megeshet, és egyiküknek sem könnyű kiszállniuk belőle. A férfiak szempontjából ez az öt élmény nehezíti meg a távozást dr. Barbara Greenberg klinikai szakpszichológus szerint.

Amikor a férfi válik bántalmazottá

A bántalmazásnak több fajtája is létezik, mint például a fizikai, a lelki, a gazdasági és a szexuális. Vannak formái, amelyeket nehezebb bántalmazásként beazonosítani, azonban nem kevésbé ártalmasak. Ilyen lehet például, ha minden helyzetben kontrollálni próbál a párod, nem akarja, hogy a barátaiddal és családtagjaiddal nélküle is találkozz és ha le szokta ellenőrizni, hogy pontosan hol, kivel, mit csináltál vagy tervezel csinálni. Bármelyik típusú bántalmazás ér egy férfit, dr. Greenberg egy 161 férfival (20 és 82 év közötti résztvevőkkel) végzett kutatás alapján azt mondja, ez az öt dolog megnehezíti számukra, hogy megnyíljanak a helyzetükről, vagy abban, hogy segítséget kérjenek és kapjanak:

A bántalmazott férfiaknak ezzel az 5 nehézséggel kell szembenézniük, amikor segítséget szeretnének kérni másoktól
A bántalmazott férfiaknak ezzel az 5 nehézséggel kell szembenézniük, amikor segítséget szeretnének kérni másoktólMarjan_Apostolovic / Getty Images Hungary
  1. Azok a férfiak, akiket bántalmaznak a párkapcsolatukban, nagy eséllyel küzdenek mentális és/vagy fizikai egészségügyi problémákkal emiatt. A depresszió, az elszigeteltség, az önértékelési problémák, hegek vagy akár krónikus fizikai egészségügyi problémák is idetartoznak.
  2. Attól tartanak, hogy soha többé nem lesznek képesek megbízni egyetlen jövőbeli partnerben sem. Szorongással tölti el őket az a gondolat, hogy örökre egyedül fognak maradni, ha elhagyják a jelenlegi, bántalmazó partnerüket.
  3. Egy másik erőteljes félelmük az szokott lenni, hogy a bántalmazó kapcsolat elhagyása miatt el fognak veszíteni minden kapcsolatot a gyermekeikkel – és ez sajnos sok esetben valóban így is történik.
  4. A kutatásban részt vevő férfiak közül sokan azt tapasztalták, hogy amikor végre sikerült megnyílniuk az őket ért bántalmazásról egy családtagjuknak, vagy barátjuknak, azt mondták nekik, hogy viselkedjenek férfiként, és megszégyenítették, megalázták őket. Nagyon fontos lenne, hogy ha egy férfi bizalmába fogad valakit ebben a témában, tisztelettudóan bánjanak vele.
  5. Továbbá a különböző szervezetektől is nehezen kaptak segítséget, amikor feléjük fordultak. Például a bűnüldöző szervezeteknél gyakran nem hittek nekik, mivel a férfiakat inkább bántalmazónak szokták tekinteni, nem áldozatnak, mindegy, mi a helyzet valójában. 

Ha arra gyanakszol, hogy az egyik ismerősöd bántalmazó kapcsolatban van, vagy te magad élsz ilyenben, ebben a cikkünkben tudsz alaposan tájékozódni arról, hogyan segíthetsz valójában, illetve kihez fordulhatsz segítségért.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra