Nagyon fontos hír érkezett a Balaton vizéről

Lontai Ildikó
GettyImages-526201115
Olvasási idő kb. 2 perc

Az elmúlt napok esőzései nagy változást eredményeztek a Balaton vizében.

Régen látott, gyors vízszintemelkedést hoztak az esőzések hazánk legnagyobb taván, így néhány nap alatt kiemelkedően magas, 124 centiméteres vízszintet ért el a Balaton – írta meg a Pénzcentrum.

A vízügy által közölt adatok alapján a Velencei-tó sem áll rosszul: Agárdnál 143 centiméteres vízállást mértek. Igaz, az ideális vízszint itt 170 centi lenne, de már ez is figyelemre méltó.

A Balaton vize megfelelő minőségű, kellemes hőmérsékletű, és a vízszintje is ideális a fürdőzéshez
A Balaton vize megfelelő minőségű, kellemes hőmérsékletű, és a vízszintje is ideális a fürdőzéshezAlla Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Jó hír a strandolást tervezőknek, hogy már mindkét tó hőmérséklete megfelelő a fürdőzéshez: a Velencei-tó igen kellemesnek tekinthető a 23,8 fokos hőmérsékletével, de a Balaton is megközelíti a 23 fokot. Nyári időszakban a Balaton hőmérséklete azonban elérheti a 28-30 fokot is, ami napi egy centiméteres apadást eredményezhet. Ez indokolja a magasabb vízszint fenntartását és az óvatos vízleeresztést a Sió-csatornán keresztül egészen tavaszig.

A Balaton vize kiváló, de a Velencei-tónál nem minden strand kapott jó minősítést

A vízminőséggel sincsenek nagy bajok az említett két tó körül. Ahogy korábban megírtuk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ idén is közzétette a hazai természetes fürdőhelyek vízminőségi eredményeit. A hivatal által vizsgált 283 természetes vizű strand közül csupán 6 esetében kifogásolt a vízminőség. Az egyik azonban ezek közül a Velencei-tónál, Gárdonynál található Tini Strand.

Érdemes óvatosnak lenni a „tűrhető” minősítésű strandok esetében, de a legtöbb bevizsgált fürdőhely a Velencei-tó körül jó vagy kiváló besorolású, ezeken nyugodtan strandolhatunk. A közzétett adatok és a fürdővízminőségi térkép alapján a Balaton mellett található fürdőhelyek többsége kiváló minősítésű, így idén is bátran választhatjuk úti célnak a magyar tengert.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek