csalad_depresszio_ellenA nők általában társas kapcsolataikkal elégedetlenek. Nem a házasságukkal. A férfiak épp ellenkezőleg. Ezért is depressziósak és halnak meg idő előtt.


Magyarországon a legszerényebb számítások szerint is száz emberből kettő, vagyis legalább félmillió depressziós él. Míg 2002-ben 13 százalék volt a felnőttek között a depressziósok aránya, addig 2006-ban már 18 százalék. Közülük nagyon sokan soha nem jutnak el orvoshoz, mert a legkevésbé érzik betegnek magukat. Különösen így van ez az egyedül élőknél. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a család viszont véd a depressziótól, vagy legalábbis nem engedi elmélyülni a betegséget. A legfontosabb kérdések és válaszok a Díványon.

Mindenképpen jobb családban, mint magányosan élni?

Nem, nem mindenképpen. A kutatások azt bizonyítják, hogy a jó házastársi kapcsolat a testi-lelki egészség meghatározó tényezője. A rossz házasság viszont önmagában is stresszforrás. A jó kapcsolatban élők általában boldogabbak, tovább élnek, mint a társ nélküliek. Vagyis nem maga a kapcsolat, hanem a kapcsolat minősége a fontos. A nőtlen vagy rossz kapcsolatban élő férfiaknál a különböző megbetegedések (szív- és érrendszeri betegségek, emésztési problémák), a korai halálozás bekövetkeztének esélye kétszer nagyobb, mint a boldog párkapcsolatban élőkné. A nőknél ezzel szemben általában a társas kapcsolatokkal való elégedetlenség a döntő. Érdekes módon ők nem függnek annyira a párkapcsolattól, mint a férfiak.


Miért fontos a másik ember?

Csecsemőkorunktól szükségünk van az érintésre. A simogatás, a dicséret, az elfogadás és a mosoly sokszor még az ételnél is fontosabb. A házastárssal való ölelések gyakorisága összefüggést mutat a vérben található szív- és érrendszeri védőfaktorok mennyiségével és a vérnyomás értékével. Hormonok és molekulák sokaságának mennyisége változik meg szerelmeskedéskor.

Szeretünk, azt akarjuk, hogy meggyógyulj!

Néhány alattomos, kétértelmű mondat elég lehet ahhoz, hogy gyomorgörcsöt, fejfájást kapjunk tőle. Ugyanígy néhány biztató, megnyugtató szó képes lassítani a pulzust, elernyeszteni az izmokat. A szavak – műszerekkel is mérhető – élettani, biológiai változást okoznak agyunkban, mely változások kémiai üzenetek és hormonok formájában belső szerveinkhez jutnak el. Mióta az agyat működése közben is lehet vizsgálni, kiderült, hogy szavakkal pontosan ugyanolyan hatást lehet elérni, mint gyógyszerekkel. Ha valaki depressziós a családban, a legfontosabb dolog, amit a hozzátartozók tehetnek, hogy elmondják, „szeretünk, azt akarjuk, hogy meggyógyulj”. A depressziót azonban, ha kialakult, csak orvos tudja gyógyítani.


Honnan tudjuk, hogy depressziós?

Nem könnyű kérdés. A depresszió legfőbb tünete az örömre való képtelenség. De a depresszió mégsem csak szomorúság. Nem olyan dolog, amit az ember akkor érez, ha esett a részvényi árfolyama, vagy nem vették fel a gyerekét az egyetemre. Valami fájdalmas ürességhez, magatehetetlenséghez hasonlítható. Bármi jó történik, nincsen ránk hatással. Ehhez társul valami kipihenhetetlen fáradtság, döntésképtelenség, fizikai fájdalmak, álmatlanság, étvágytalanság, lappangó félelmek betegségektől, az elszegényedéstől, a munkahely elvesztésétől. Az igazi depresszió komoly betegség.
A család dolga tehát az, hogy rávegye a depresszióst, forduljon orvoshoz. Ezenkívül pedig minden egyes szavával, mozdulatával biztosítania kell arról, hogy túl fog jutni ezen a nehéz időszakon. Nem kell aggódnia, rendbe jönnek majd a dolgok. 


Ha ez bejött, olvasd el ezt is:

Szerintem egy anyának a megnyugvás felé vezető út az, ha még az extrém sportolás kezdete előtt végez gyermekével… Te hogy reagálsz, ha a gyerek extrém sportra adja a fejét? | Megölöm, ha extrém sportolni kezd

Bármelyik strandon, bármikor bekövetkezhet a tragédia | Belefullad, ha nem nyújtom a kezem

Ha kint hűvös is van, a barlangfürdőben mindig jó az idő! | Barlangfürdő – vigyázat, csúszik!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.