Szex nélkül is lehet orgazmusod: így tapasztalhatod meg a különleges érzést

Berényi Bianka
GettyImages-460534264 (1)

Te hallottál már az ASMR-ről? Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy zajok és bizonyos vizuális ingerek különböző érzeteket keltenek benned.

Van, aki meditációra használja, van, aki nyugtatja magát vele, van, akinek szinte orgazmikus élményt okoz, van, aki csak úgy különösebb ok nélkül szereti az ASMR-t. Hogy könnyebben érthető legyen, mit is takar ez a fogalom, segítünk. Valójában semmi köze a szexhez. 

Hangok és látványok alakítanak ki különleges érzést

Az ASMR esetében nem madárhangokra vagy a fák leveleinek susogására kell gondolni, sokkal inkább a körmöd kopogására, surrogásra, csattogásra, elektronikus zajra, csettintésre, cuppanásra, a cipzár húzogatására, rágásra, kattogásra, koppanásra, suttogásra. Ha vizuális oldaláról fogjuk meg a dolgot, akkor azokra a képi ingerekre kell gondolni, melyek jó érzést és elégedettségérzetet váltanak ki belőled. Gondolj csak azokra a videókra, amelyekben egy tortát teljesen szimmetrikusan vágnak fel, vagy amikor fáradtan nézed, ahogy lassan szétfolyik egy máz.

Akármilyen döbbenetesnek is hangozhat elsőre, ezek a hangok, zajok, képek egyes emberekből képesek olyan erős jó érzést kiváltani, amit agyi orgazmusnak is neveznek. Ténylegesen persze nem élnek át orgazmust, de ahhoz hasonlítják.

Ezek a szenzoros reakciók egyes ingerek hatására jönnek létre: akik ezt az érzést megtapasztalják, euforikus, bizsergő melegségként vagy érzéseként írják le,

amely hullámokban áramlik át a fejen, a nyakon és a gerincen.

Érzések, hangok, látvány már-már az orgazmus határán
Érzések, hangok, látvány már-már az orgazmus határánpicture alliance / Getty Images Hungary

Honnan ered a név?

Az ASMR fogalma 2010 óta létezik, az „autonóm szenzoros meridián válasz” kifejezés rövidítését takarja. Az elnevezés Jennifer Allen nevéhez fűződik, akik évekig kutatta ezt a jelenséget. Nagyjából két részre lehet osztani a világot: azokra, akik szeretik az ASMR-élményeket és tudatosan keresik is ezt, és azokra, akik nem, és nem is tudják, hogy létezik ez a kifejezés. 

Ahogy az lenni szokott, miután nevet kapott, még jobban elterjedt az ASMR, és egyre több rajongója is lett. A videósok is felismerték, hogy ebben mekkora piac rejlik, és tudatosan elkezdtek ilyen tartalmakat gyártani. Havonta átlagosan mintegy 2,3 millióan keresnek ASMR-tartalmakra a neten. 

Hogy jön ide az orgazmus?

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy az ASMR-t élvező egyének idegi aktivitása megnövekedett a kéreg azon régióiban, amelyek a figyelem, a meghallgatás, az érzelmek és a mozgás funkcióival kapcsolatosak, míg a kontrollcsoportban nem növekedett az aktivitás, ami azt jelzi, hogy az ASMR összetett élmény, érzékszervi és érzelmi jellemzőket egyaránt magában foglal.

Az ASMR hasonló a bizsergő, meleg érzésekhez, amelyeket gyakran írnak le orgazmusnál: az agyi orgazmus élményének középpontjában a mély, egyesek szerint euforikus relaxáció áll.

Fontos is hangsúlyozni, hogy aki az ASMR híve, az kifejezetten nem szereti, ha a szexualitáshoz vagy a pornóhoz bármiféle módon is társítják az ASMR-t, mert semmi köze nincsen ezekhez a dolgokhoz, inkább maga a megnyugvás és ellazulás. 

Készült is felmérés erről, ahol a válaszadók 84 százalék semmiféle szexuális tartalommal nem ruházta fel az ASMR-t. 

Az ASMR elősegíti a nyugalmat és a jobb alvást 

Néhány ASMR-tartalomgyártó az élményt a biofeedback jutalomhoz hasonlítja, amely elősegíti a relaxációt, a jobb alvást és a stressz csökkentését. Érdekes módon a leggyakoribb kiváltó ingerek közül sok – köztük a dallamos, csendes hangok, a lágy légzés – hasonló a csecsemők és kisgyermekek megnyugtatására gyakran használt technikákhoz.

Az ismétlődő, gyengéd, háttérszerű zajok, mint például a könnyű kopogás, az éles hangok, mint az alma harapása, a hajkefe vagy a bőrön futó sminkkefe súrlódása hasonlóak azokhoz a zajgépekben használt hangokhoz, amelyek célja segíteni az embereknek összpontosítani vagy elaludni. Sokan használnak ASMR-videókat a könnyebb elalvás céljára is: mint mikor te madárhangokat vagy a tenger morajlását hallgatod, hogy könnyebben álomba szenderülj. 

Az egyenletesen szétfolyó csokimáz vizuálisan ingerlő élménye is ASMR
Az egyenletesen szétfolyó csokimáz vizuálisan ingerlő élménye is ASMRRoberto Machado Noa / Getty Images Hungary

Miért jó?

Érdekesség, hogy akik szeretik az ASMR-élményt, azok a relaxáció és az izgalom kettős élményéről számolnak be. A kutatók azt feltételezik, hogy a videók által kiváltott érzelmek az ASMR összetettségére mutatnak rá, azokat a nosztalgiához hasonlítják.

Néhány bizonyíték arra az elképzelésre világít rá, hogy az összetett érzelmi élmények jót tesznek számodra – még jobbak is, mint a tisztán csak pozitívak. Valójában

egy 2013-as tanulmány azt állapította meg, hogy azok, akik ilyen típusú vegyes vagy összetett érzelmeket tapasztaltak, gyakrabban relatíve jobb fizikai egészséggel rendelkeztek, mint azok, akik nem.

Tehát az ASMR-nek nincs káros hatása. 

Sőt! Most figyelj. A kutatások azt mutatják, hogy az „agyi orgazmus” mérhető fiziológiai hatásokat eredményez, beleértve a szívfrekvencia csökkenését és a bőr vezetőképességének növekedését – ez egy példa a fent említett egyidejű deaktiváló és aktiváló reakciókra. 

Érdekes módon ugyanezek a kutatások azt mutatják, hogy az ASMR során észlelt pulzusszámcsökkenés összevethető a zenei alapú stresszcsökkentő terápiák során elért eredményekkel, és még hatékonyabb, mint néhány éberségalapú stresszoldó program.

Tehát az egészségedre is ténylegesen jó hatással van – és most itt az ideje, hogy egy ASMR-videót is megnézz. 

Tanulmányok azt mutatják, hogy az ASMR-tartalmak használata javítja a hangulatot, és csökkenti a stresszt az emberek túlnyomó többségénél, beleértve a depresszióval és szorongással küzdőket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek