Tehetetlen toporgás helyett így segíthetsz apaként szülés közben, méghozzá hatékonyan

GettyImages-1098152162

Apaként is ijesztő lehet a szülés, főleg, ha tehetetlennek érzed magad szorongásod közepette, és nem találod a szülőszobában a helyed, szereped, amellyel az anyuka segítségére lehetnél. Az irányított képalkotás módszerével ezen az állapoton változtathatsz, de a masszázs sem rossz ötlet.

Manapság már nem megy ritkaságszámba az apás szülés, így a „szülés misztikuma” már nemcsak a nők és az orvosok közt marad, hanem bizony az apukák is belecsöppenhetnek a szülés gyakran erős érzelmi intenzitású, nagy feszültségű közegébe. Lássuk be, azért a szülés általában nem egy gyakori élmény senki életében sem (a szülészorvosokat, ápolókat ne számítsuk ide), tehát nem egy megszokott, ismerős helyzetről beszélünk. Nem csoda, ha néhány férfi feszeng, amikor párja szül: nemcsak hogy aggódhat a gyermeke és a párja egészségéért, de a tehetetlenség érzése is növelheti szorongását, ha nem tudja, miként vehetne segítőként részt a szülésnél, hol van a helye, mi a szerepe mindebben.

Irányított képalkotás – amivel az apa segíthet a szülésnél

Egy amerikai szakértő a fájdalommenedzsment-kutatás egyik eljárását javasolja a szülés közbeni fájdalom csillapítására mint egy lehetséges gyógyszermentes módszert, amelyben az apukának is aktív szerep jut. Ez az irányított képalkotás módszere, amelynek lényege, hogy nyugtató, ellazító helyszín elképzelésével csökkenti az aktuálisan megélt diszkomfort, fájdalom mértékét. Például, ha valaki sivatagos tájon sétál, segíthet a hőséggel való megküzdésben, ha egy hideg környezetet képzel el magában. Vélhetően ez a módszer nem alkalmas az afantáziás emberek esetében.

Az irányított képalkotás technikájával az apák is segíthetnek a szülésnél
Az irányított képalkotás technikájával az apák is segíthetnek a szülésnélpongnathee kluaythong / Getty Images Hungary

A szülés közben ez a módszer segíthet abban, hogy a vérnyomást szabályozza, csökkentse az adrenalin termelődését, és az oxitocintermelést megnövelje, ami a szülés beindításában is nagy szerepet játszik. De még az összehúzódások intenzitásának kezelését is javíthatja.

A szülést megelőzően találjátok ki közösen, hogyan néz ki az anyuka „boldog helye”: egy óceán, hegytető vagy egy erdei séta áll hozzá közelebb? Szüléskor az ehhez igazított irányított képalkotást olvasd fel párodnak nyugodt, halk hangon. A szakértő ezt az óceános példaszöveget említi:

Szívd magadba lassan a levegőt az orrodon keresztül, és fújd ki a szádon keresztül. Érezd, ahogy a levegő átjár, és elhagyja a testedet, akár az óceán szele. Érezd a sós levegőt, figyelj a szellő simogatására az arcodon. Hallgasd, ahogyan a víz a nedves homokra fut. Hallgasd a hullámok halk moraját, ahogyan a homoknak csapódik. Sétálj az óceánhoz, érezd a nedves homok érintését a lábujjaid között minden egyes lépésnél. A víz most ellepi először a lábujjaidat, aztán a lábfejedet, és a bokádig is felcsap. A szellő hűvösét érzed az arcodon, a lábfejed felfrissül a víztől. A tested teljesen ellazul, ahogyan a szellőt és a hullámokat megérzed a bőrödön. Maradj ebben az ellazultságban, ahogyan minden egyes hullámvetésnél belélegzel és kilélegzel.

Masszázzsal is segíthetsz

Ha pároddal azt érzitek, ez a módszer nem nektek való, az ausztrál nők és újszülöttek kezelésére specializálódott kórház, a The Women’s a szülés közbeni természetes fájdalomcsillapító módszerek között megemlíti, hogy akár az is segíthet, ha a terhesség alatt kikísérletezett masszázsban részesíti az apuka a szülő anyukát. Az érintés és a masszírozás segíthet az izmok ellazításában, és akár jó figyelemelterelőként is szolgálhat az összehúzódások között és alatt. Érdemes azonban arra is felkészülni, hogy míg a szülés egyes pontjain jóleshet a masszírozás, ez akár egyik pillanatról a másikra megváltozhat, és inkább idegesítővé válhat.

Minden nő, terhesség és szülés egyedi, így hát érdemes pároddal előre ötletelnetek, a ti esetetekben mi tűnik kényelmesnek és hasznosnak, hogy a lehető legnagyobb támasza lehess párodnak szülés közben. Figyelmetekbe ajánljuk korábbi cikkünket, amely a HypnoBirthing, a hipnoszülés módszerét ismerteti.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra