Egy édesanya a rák miatt elvesztette a haját, fia szívszorító dolgot tett érte

GettyImages-1314033822

Sajnos a rákbetegek a kemoterápiás kezelés során elveszíthetik a hajukat, így az egyébként is súlyos állapot mellé még gyors kedélyromlás is társulhat. Ma már egyre többen vágatják le a hajkoronájukat, hogy a betegeken segítsenek, és ahogy egyre többen látják a kiposztolt képeket, úgy egyre nagyobb népszerűségnek is örvend a hajadakozás. Ebben a történetben is valami hasonló esett meg, ám ebben egy fiú segítette édesanyját élete legnehezebb hónapjaiban.

A folyamatos stressznek súlyos következményei lehetnek, szellemi-lelki, illetve fizikai szinten egyaránt – egy idő után ugyanis kimerülnek az erőforrások, az állandó feszültségben élő ember pedig nemcsak ingerült, fáradékony és dekoncentrált lesz, hanem meg is betegedhet. A stressz közrejátszhat a szív- és érrendszeri betegségek, a gyomorproblémák vagy a rák kialakulásában, utóbbinak persze egyéb kiváltó oka is lehet, és számtalan következménye is, mint például a kezelések miatti hajhullás

Az érintettek ma már természetes, valódi hajból készült parókát tudnak felvenni, a tükörbe nézve egy reményteli, egészséges külsejű ember néz vissza rájuk – és szerencsére a haj olyan folyamatosan megújuló, elapadhatatlan forrás, amit lényegében bárki tud adni.

A daganatos betegség újra és újra visszatért

Egy anyának agydaganata miatt kihullott a haja – ezért a fia több mint 2 évig növesztette a haját, hogy parókát készítsen neki. Melanie és Matt Shaha anya-fia páros Arizonában él, Melanie sugárkezelésen esett át, és fia, Matt, miután elég hosszúra nőtt a haja, szinte egy vagyont adott ki azért, hogy parókát készítsenek abból az anyjának.

Melanie Shaha, a hatgyermekes anya azt is elárulta, hogy az orvosok először 2003-ban fedezték fel a jóindulatú daganatot az agyalapi mirigyében. Betegsége és a kezelés sokáig elhúzódott, így fiának sajnos bőven volt ideje arra, hogy haját akkorára növessze, hogy az elég legyen édesanyja parókájához.

Szomorú történet
Szomorú történetJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Az agyalapi mirigy egy kis szerv, amely az agy aljához kapcsolódik, és hormonokat termel, amelyek szabályozzák a test több funkcióját, például a növekedést és a termékenységet. Az American Cancer Society szerint évente körülbelül 10 000 agyalapimirigy-daganatot diagnosztizálnak csak az Egyesült Államokban.

Melanie-t végül megműtötték, hogy eltávolítsák a daganatot, amely addigra szilva méretűre nőtt, de 2006-ban egy második beavatkozáson esett át, miután visszatért betegsége. 2017-ben, amikor a daganat harmadszor is visszatért, sugárkezelést írtak elő neki.

A sugárkezelés miatt teljesen elvesztette haját

A sugárterápia hajhullást okozhat a kezelt testrészen – a haj általában 3-6 hónap alatt nő vissza, de nagy dózisú sugárzás hatására a haj jelentősen el is vékonyodhat, és olykor egyáltalán nem nő vissza. 

Melanie elárulta, hogy ő a sugárkezelés után teljesen elvesztette a haját.

„Ha nincs hajad, úgy kilógsz a sorból, mint a hüvelykujj, és a nem annyira jó szándékú emberek olyan dolgokat mondhatnak, amik összetörik a szívedet”

– mondta el később egy interjúban. „Nem bánom, hogy beteg vagyok, de azt bánom, hogy betegnek nézek ki. Inkább elvegyülnék, ha ez lehetséges lenne” – fűzte hozzá. 

Szívszorító, amit tett
Szívszorító, amit tettNick Daly / Getty Images Hungary

 Melanie először el sem akarta fogadni fia, Matt felajánlását

„Miért ne növesszem meg a hajam, hogy parókát csináljunk neked belőle?” – mondta a nő fia egy családi ebéden, hozzátéve, hogy akkoriban nem növesztette a haját, mert az egyetemen, amelyre járt, szigorú szabályok vonatkoztak a haj hosszára vonatkozóan.

Bár Melanie kezdetben nem akarta elfogadni a fia ajánlatát, Matt kitartott, és 30 centiméteres hajat növesztett. Bő két év kellett, hogy akkorára nőjön a haja, hogy paróka készülhessen belőle.

„Nagyon fel voltunk töltve, és amikor elkezdték vágni, üvöltöttünk örömünkben” – idézte fel Melanie a lapnak, hozzátéve, hogy később a kaliforniai Newport Beachben található Compassionate Creations céghez szállították a hajat, ahol kézzel varrott parókává rakták össze. A paróka 2000 dollárba került, de a család szerint nagyon megérte.

„A szín szép és látványos, a fodrász pedig szép formát alakított ki

– jegyezte meg Melanie később. – Matt is azt mondta, hogy nagyon jól néz ki rajtam” – tette hozzá az édesanya, aki ma már nagyon örül, hogy elfogadta fia felajánlását.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra