lazcsillapitasKevés vacakabb dolog van annál, amit akkor érzünk, ha lázasak vagyunk. Különösen nyáron, amikor kint is, bent is tombol a hőség. Fáj a fejed, az izmaid, borzongsz, közben meg forró a tested. Ráadásul a láznak fontos élettani szerepe van, csillapítani sem mindig kell.


Az emberi test normális hőmérséklete 36 és 37 fok között van. Ennek állandósága szervezetünk életfontosságú működéseinek fenntartásához nélkülözhetetlen. Az emberi szervezet bonyolult vegyi üzemhez hasonlítható. Az élelemből kivonja a számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ezekből energiát állít elő, vegyületeket készít, eltávolítja az anyagcsere-folyamatok során keletkező salakanyagokat.  Mindehhez 37 fokos hőmérséklet szükséges. A testhőmérsékletet a hypothalamus szabályozza. Ez az agyunkban található központ reagál a vérben keringő vegyi anyagokra, hatásukra módosítja a test hőmérsékletét. A láz élettani háttérében az áll, hogy magas testhőmérsékleten a sejtekben jelentős anyagcsere-változások történnek. A behatoló kórokozó ellen a szervezet immunrendszere a fertőzés legyőzésére hivatott fehérvérsejtek közül lázkeltő anyagokat választ ki, ezek pedig fokozzák a prosztaglandin termelését. (A lázcsillapítók ugyanezt teszik, csak mesterségesen.) A láz emelkedésével fokozódik az oxigén-, az energia- és a tápanyagszükséglet. A szervezet ilyenkor ezt nem képes kielégíteni, ezért saját fehérjéit használja fel. Ezért olyan fontos csökkenteni a kórosan magas testhőmérsékletet.

Mikor kell csillapítani?

A magasabb hőmérséklet gátolja a kórokozók szaporodását, gyorsítja az ellenanyag-termelést, a kórokozók megsemmisítését. A szervezet védekező rendszere 37,5 fok körül a legaktívabb. Ezért a mérsékelt, a szervezetet nem túlságosan terhelő láz csillapítása felesleges. Kivétel ez alól a szabály alól, ha gyermekekről, különösen lázgörcsön átesett gyerekről (!), cukorbetegekről, lázgörcsre érzékeny idős, beteg emberekről vagy terhesekről van szó.
Kétféle lázcsillapító gyógyszert használhatunk: az egyik csoport a paracetamol-tartalmú, a másik pedig az amidazofen-/noramidazofen-tartalmú. Ugyanazon csoportba tartozó készítményt 6 óránként szabad ismételni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. ha reggel 8-kor alkalmazunk paracetamol-tartalmú készítményt, akkor legközelebb délután 2-kor vehetünk be belőle. Közben azonban ismét felszökő lázra például 11-kor adhatunk amidazofentartalmú szert, amelyet délután 5-kor ismételhetünk. A lázcsillapítás sikere legalább felerészben azon múlik, hogy kellő mennyiségű folyadékot itassunk a beteggel. Nehezen csillapítható láz esetén a fizikális lázcsillapítás módszerei igen hasznosak. Ezek a hőelvonás elvén alapulnak. A legjobban bevált módszer a hűtőfürdő. A beteget kellemesen meleg vízbe ültetjük, majd fokozatosan hideg víz hozzáadásával hűtjük a fürdővizet, amíg a testhőmérsékleténél hűvösebb, langyos nem lesz, kb. 29-30 fokos. A lázas beteg ne bújjon meleg takaró alá, elég egy vékony pizsama, takaró. Így nem akadályozzuk a bőrön keresztül történő hőleadást sem.

A jól bevált, népi gyógymódok

A hőmérséklet emelkedését az egészséges szervezet verejtékezéssel, a bőr ereinek kitágulásával, szapora lélegzéssel védi ki. A beteg szervezet erre egymaga nem képes. Segítenünk kell neki. Kiváló izzasztószer: ha egy lavór vízbe két-három evőkanál közönséges konyhasót teszünk, és lábfürdőzés közben megiszunk egy csésze meleg hársfateát. Magas láz esetén: hűtsük karunkat, lábunkat hideg ecetes vízbe mártott törülközővel, vagy vegyünk langyos, fokozatosan hűtött fürdőt.

Mustra