Ez az érdekes dolog történik, ha állva eszel

GettyImages-83001131

Hogyan befolyásolja az emésztést és az étkezéshez fűződő viszonyunkat, ha állva eszünk? Tényleg annyira ciki lenne, esetleg akár egészségtelen is? Úgy tűnik, nem minden esetben.

Logikus az elgondolás, hogy ülő helyzetben sokkal inkább megadjuk a módját az étkezésnek, sokkal jobban ki tudjuk élvezni annak minden pillanatát, ráadásul számos kutatás bizonyította már, hogy amikor ráérősen eszünk, és jól megrágjuk a falatokat, akkor kevesebb kalóriát fogyasztunk, mivel ilyenkor van ideje észrevenni a gyomornak (az agynak) a telítődést, és jelezni, hogy elég lesz, jóllaktunk. Ha tehát tudatosan étkezünk, ezzel a „trükkel” csökkenthetjük a kalóriabevitelt.

Tényleg, mennyire rossz állva enni?

„A szakemberek évtizedek óta arra biztatnak, hogy kerüljük el az ülő életmódot, mivel ez elősegítheti az elhízást, a cukorbetegséget és az általános rossz egészségi állapotot, de hogyan kapcsolódik ez az étkezéshez, nevezetesen az emésztéshez?”

– kezdte a témában Peyton Berookim, a Dél-Kaliforniai Gasztroenterológiai Intézet szakembere.

Dr. Berookim ezek után mérlegelte az előnyeit és hátrányait annak, mi történik, ha valaki állva falja fel fogásait.

Vannak előnyei az állva evésnek?

Dr. Berookim szerint néhányunk számára az étkezés közbeni állás enyhítheti a savas reflux tüneteit, amely az egyik leggyakoribb táplálkozáshoz kapcsolódó panasz.

A savas reflux akkor fordul elő, amikor a gyomorban megnövekedett nyomás hatására a gyomortartalom (beleértve az ételt, a savat és az emésztőnedvet) visszajut a nyelőcsőbe. Ez többek között olyan tüneteket okoz, mint az égő érzés a mellkas közepén (gyomorégés) vagy a torokban, savanyú íz a szájban és böfögés.

A savas reflux kockázata megnő, ha evés után lefekszel. Ennek az az oka, hogy ebben a fekvő helyzetben az étel és a sav könnyen visszafolyhat az ember gyomrából a torkába, amely ilyenkor vízszintben van, mondja dr. Berookim. Ezzel szemben az álló helyzet kisebb nyomást gyakorol a gyomrunkra. Ez azt jelenti, hogy az égető érzés kevésbé gyakori az állás közbeni evés forgatókönyvében. Így tehát meglepő módon, ha ezzel a panasszal küzdesz, akár előnye is lehet az állva az étkezésnek, ami miatt nagymamád annyiszor rád szólt.

Két eset, amikor az állva evés mégis káros lehet

A fentiek ellenére az állva evés káros hatással is lehet az emésztésre.

Íme, hogyan:

Meglepő, de savas reflux esetén jó is lehet
Meglepő, de savas reflux esetén jó is lehetHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

1. Gázképződést és puffadást okozhat

„Fiziológiai szempontból, ha valaki evés közben áll, a gravitáció hatására a vér a lábunkba ömlik, és ez csökkenti a megfelelő véráramlást a bélbe” – kezdte dr. Berookim.

„Ez rossz szénhidrátemésztést okozhat, ami gázképződéshez és puffadáshoz vezethet”

– magyarázza.

Hozzátette: ha valaki állva eszik, akár több kalóriát is fogyaszthat a kelleténél. 

A nagyobb sebesség növeli annak esélyét, hogy több levegőt nyeljünk le, ami szintén hozzájárulhat a hasban lévő többletgázok kialakulásához.

2. Túlevéshez vezethet

Mint tudjuk, azok az emberek, akik állva esznek, általában gyorsabban falnak, és ez a gyorsabb ütem rövidebb általános étkezési időt eredményez, emeli ki dr. Berookim, aki szerint ez nem hangzik olyan rettenetes szokásnak, mégis nagy gondot okozhat.

A probléma az, hogy ez több okból is ösztönözheti a túlevést. 

„Az étkezés közbeni állást általában mozgás kíséri (mivel az ember valószínűleg úton van), ami elősegíti a gyorsabb emésztést, és hamarabb éhségérzet alakulhat ki”

– magyarázza dr. Berookim.

Másodszor, amikor gyorsan és talpon eszel, hajlamosabb vagy arra, hogy elvonják a figyelmedet. És ha nem az ételre koncentrálsz, vagy nem ízlelsz meg minden falatot, ilyenkor nagy valószínűséggel kevésbé érzed a jóllakottságot. Mi lesz ebből? Hamarosan újabb falatok, vagyis aki állva fogyasztja el fogásait, gyakrabban eszik többet a kelleténél.

Ülve és állva is lehet jó
Ülve és állva is lehet jóOliver Rossi / Getty Images Hungary

Mennyire rossz valójában állva enni?

„Legyen az ember saját döntése, hogy ül vagy áll” – vallja dr. Berookim.

„Bármelyik mód rendben lehet, de a legfontosabb az, hogy evés közben légy éber, és légy összhangban azzal, amire a szervezetednek szüksége van”

– teszi hozzá kiemelve, hogy ha állunk, legalább ne sétáljunk közben, helyette inkább fókuszáljunk a falatokra. 

A 2017. augusztusi tanulmány szerint azok az emberek, akik tudatos táplálkozást folytatnak, és figyelnek szinte minden falatra, gyakran kevesebbet esznek, nagyobb élvezetet élnek át étkezés közben, és táplálóbb ételeket választanak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek