10 alacsony kalóriás alapanyag, amikkel érdemes főznöd idén nyáron

GettyImages-1346336545
Olvasási idő kb. 7 perc

Nincs a fogyás mögött semmi varázslat, egyszerű tudomány az egész: ahhoz, hogy tartósan és sikeresen csökkenthesd a súlyodat, és elkerülhesd a jojózást, kalóriadeficitet kell teremteni. Ez azt jelenti, hogy a nap folyamán kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit a szervezet felhasznál. A szakemberek heti fél-egy kiló fogyást tartanak a legegészségesebbnek, ez napi 500 kalóriás deficitet jelent. Mi kell ehhez az egészhez? Néhány olyan alapanyag, amelyek egyrészt nagyon finomak, másrészt alig van bennünk némi kalória. Már soroljuk is a kedvenceinket!

A kalóriadeficit megteremtéséhez, azaz a napi kalóriák csökkentéséhez az élelmiszerek és hozzávalók gondos megválogatására is szükség van. Érdemes olyan alapanyagokkal dolgozni, amelyek amellett, hogy tápanyagaik, rostjaik révén biztosítják az anyagcsere megfelelő működését, kalóriaszegények is, így bátran beépíthetők a mindennapi étkezésekbe.

Az alábbi alapanyagainkból összedobhatsz izgalmas salátákat, turmixokat, joghurtos házi jégkrémeket, de gyors köretként és hideg vagy meleg levesként is bevethetők.

Íme, 10 alacsony kalóriás alapanyag, amikkel érdemes főznöd idén nyáron

Az egészséges étrendnek tartalmaznia kell a kalóriadús alapanyagokat, de olyanokat is, amelyek alacsonyabb kalóriatartalmúak. Például az egészséges zsírokban gazdag ételek, mint a tojás, a diófélék, a magvak és az avokádó, sokkal magasabb kalóriatartalmúak, mint a gyümölcsök és zöldségek, de még mindig nagyon táplálóak – érdemes ezekből is szórni a salátádra.

Ha a kalóriadús ételeket, mint például a fent felsoroltak, alacsonyabb energiatartalmúakkal, különösen gyümölcsökkel és zöldségekkel párosítjuk, az tartalmasabbá teheti fogásainkat. Ha például valaki minden reggel eszik tojást és fánkot, de a fánkot almára vagy párolt zöldségre cseréli, az ételnek nemcsak a kalóriatartalma csökken, hanem sokkal több tápanyagot és védő növényi vegyületet is tartalmaz.

1. Alma

Az alma rendkívül tápláló, és az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Egy csésze (109 gramm) almaszelet 62 kalóriát és csaknem 3 gramm élelmi rostot biztosít. Az alma nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem jó tápanyagforrás is, mint például rost, C-vitamin és kálium, valamint olyan antioxidáns vegyületek, mint a flavonoid kvercetin. 

Készíts belőle fűszeres, meleg ragut a joghurtod tetejére, és isteni reggeli válik belőle alig 150 kalóriában. 

2. Spárga

A spárga egy remek, aromás zöldség, amely zöld, fehér és lila fajtákban kapható. A spárga minden fajtája egészséges, sokféle vitamin és ásványi anyag, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő növényi vegyület van benne. A tanulmányok például azt mutatják, hogy a spárga fenolos vegyületeket, például flavonoidokat, valamint kéntartalmú vegyületeket, például spárgasavat tartalmaz. Egy csésze (180 gramm) főtt spárga mindössze 38 kalória, és K-vitaminban és folsavban gazdag, így előbbiből a napi érték 67%-át, utóbbiból a 21%-át biztosítja.

Párold meg, forgasd meg egy kevés fokhagymás vajban, majd tekerd napon szárított sonkaszeletekbe, és máris elkészült az alig 200 kalóriás fogás, ami akár egy vacsorát is kiválthat. 

3. Cékla

A cékla remek tápanyagforrás, olyan hasznos hozzávalókkal, mint például a folsav és a mangán, és olyan fitonutrienseket tartalmaz, mint a bétalainok és fenolvegyületek, amelyek szív-egészségügyi hatást fejthetnek ki. 1 csésze főtt cékla (170 gramm) 74 kalóriát tartalmaz, és a napi szükséges érték 17%-át adja a folsavnak és 12%-át a mangánnak. 

Készíts belőle ecetes-cukros lében salátát, vagy keverd majonézzel és almával, de akár sütőben is sütheted vaníliával, fekete borssal és egy kis balzsamecettel ízesítve. 

4. Brokkoli

A brokkoli egy keresztes virágú zöldség, amely hihetetlenül tápláló. A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségű keresztes virágú zöldséget, például brokkolit fogyasztanak, kisebb a kockázata a szívbetegségnek és bizonyos rákos megbetegedéseknek. Egy csésze (155 gramm) főtt brokkoli mindössze 54 kalóriát tartalmaz, és több mint 100%-a annak a C-vitaminnak, amelyre a legtöbb embernek naponta szüksége van.

Párold meg, majd süsd össze egy kis kéksajtos besamellel. Füstölt hallal tálalva és mandulaszeletekkel megszórva remek ebéd vagy vacsora válik belőle. 

5. Kelbimbó

A kelbimbó hasonlít egy minikáposztára, és nyersen vagy főzve is fogyasztható. A brokkolihoz hasonlóan a kelbimbó is a keresztes virágú zöldségfélék családjába tartozik. Kiváló forrása a C-vitaminnak, amely megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól. Egy főtt csésze (155 gramm) ebből a táplálkozási „erőműből” mindössze 70 kalóriát és a C-vitamin DV 129%-át tartalmazza. 

Ha megpároltad, egy kevés vajas-sós karamellben forgasd meg, és tálald joghurtban pácolt, grillezett csirkemell oldalán. 

6. Sárgarépa

A sárgarépa enyhén édes, ropogós és nagyon tápláló. Annak ellenére, hogy a narancssárga fajták a legnépszerűbbek, a sárgarépa számos színben kapható, a fehértől a liláig. A sárgarépa gazdag karotinoidoknak nevezett vegyületekben, beleértve a luteint és a béta-karotint, amelyek fontosak például az egészséges látáshoz és az immunrendszer működéséhez. Egyes karotinoidok, köztük a béta-karotin, a szervezetben az A-vitamin aktív formájává alakulnak. Egy csésze (122 gramm) szeletelt sárgarépa csak 50 kalóriát tartalmaz, és az A-vitamin DV-értékének több mint 100%-át. 

Mártogasd hummuszba, és ezzel helyettesítsd a reggelit, ha pedig még izgalmasabbá tennéd a mártogatóst, egy nagy adag füstös paprikaporral szórd meg!

7. Karfiol

A karfiol általában fehér fejű a zöld levelekben. A kevésbé gyakori fajták lila, narancssárga és sárga fejűek. Az elmúlt években a karfiol nagyon népszerűvé vált a magasabb szénhidráttartalmú zöldségek vagy gabonafélék helyettesítőjeként – például a karfiolrizs és a karfiol-pizzatészták népszerűek az alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendet folytatók körében. Egy csésze (155 gramm) főtt karfiol 40 kalóriát és csak 8 gramm szénhidrátot tartalmaz. 

Pizzatésztaként akkor a legfinomabb, ha fokhagymás besamel, szerecsendió és jó sok parmezán kerül a tetejére. Ha elkészült, friss rukkolával tálald. 

8. Zeller

Magas víztartalma miatt a zeller nagyon alacsony kalóriatartalmú. Próbáld párosítani a zellerrudakat természetes mogyoróvajjal és megszórt mazsolával, hogy klasszikus nassolási kombinációt kapj, amely a fehérje, a zsír és a rost gazdag keverékét adja össze. 1 csésze (120 gramm) zellerben csak 17 kalória van. 

Készíts belőle zeller-alma salátát egy kis házi majonézzel vagy joghurttal – remek lesz a tegnapi, hideg kacsasült mellett, főleg, ha néhány kanál forró, fűszeres almaragut is kap a tetejére. 

9. Uborka

Az uborka egy frissítő zöldség, amely gyakran megtalálható a salátákban. Víz ízesítésére is használják gyümölcsökkel és fűszernövényekkel együtt, és alacsony kalóriatartalmú köret készülhet vele magas fehérjetartalmú ételekhez, például csirke- vagy tonhalsalátához. Mivel az uborka nagyobbrészt víz, nagyon alacsony a kalóriatartalma – egy fél csészében (52 gramm) csak 8 kalória van. 

Készíts belőle krémes, joghurtos taratort egy kis olívaolajjal és pirított dióval a tetején!

10. Grépfrút

A grépfrút citrusféle, amely fanyar ízéről ismert. Fogyaszthatjuk önmagában, de joghurt, saláta vagy akár hal tetején is. A citrusfélék, mint például a grépfrút, gazdagok tápanyagokban és hasznos növényi vegyületekben, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. Emiatt a citrusfélék étrendjének kiegészítése elősegítheti egyebek mellett a szív és az agy egészségét.

A tegnapi sültekkel készíts belőle salátát egy kis fetával, rukkolával és őszibarackkal elkeverve.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek