Itt vannak a januári leértékelések, de jobb, ha megőrzöd a nyugalmad

GettyImages-177585827

Az év végi akciók után most az év eleji leértékelések következnek: az üzletek próbálnak máris búcsút inteni a télnek, vásárlásra sarkallva téged.

Még csak január van, de máris hatalmas a kísértés arra, hogy megkezdd a meggondolatlan költekezést: az üzletek számítanak a karácsonyi ajándékpénzeket elverők rohamára, az ajándékkártyákon lapuló kisebb és nagyobb összegek elköltése pedig jó ötletnek tűnhet akkor, amikor mindenhol piros százalékjelekkel várnak bennünket. De vajon tényleg jó ötlet?

Az akció csábító, de megéri?

Mostanra gyakorlatilag nincsen olyan szakasza az évnek, amelyre ne esne valamilyen leértékelés, de még ezzel együtt is vonzónak tűnhet egy januári leárazás, sale, esetleg mega sale, hogyha némi extra pénz húzza az ember pénztárcáját az ünnepek után. Ha vastagabb a tárcád, könnyebben elcsábulsz és megveszed azt a piros flitteres ruhát, amit aztán elképzelésed sincsen, hogy hova hordhatnál, mivel nem is jársz bulizni.

Vagy bár soha nem mész le futni, megörülsz a drága edzőnadrágnak, ami most már csak egy kicsit drága, viszont végül otthon hordod majd mackó helyett.

Esetleg veszel egy új okostelefont, holott a réginek még semmi baja – de azt vajon tudod, ez mennyire környezetszennyező? Rengeteg lehetőséget nyújtanak pénzpazarlásra ezek az év eleji leértékelések, ezért kétszer is gondol át azt, hogy mit választasz a kínálatból!

Kellemes kis vásárlás akciókkal tarkítva – lehet, hogy a végén többe kerül, mint hinnéd!
Kellemes kis vásárlás akciókkal tarkítva – lehet, hogy a végén többe kerül, mint hinnéd!martin-dm / Getty Images Hungary

Olyat is megveszel, amit máskor nem akarnál

Amikor az ember akcióban pillant meg valamit az üzletben, hajlamos úgy érezni, ez annyira olcsó, hogy most majd az emberek felvásárolják – így még akkor is beteszi kosarába, ha nincs már belőle méret, vagy nem is biztos abban, hogy kell neki az adott darab. Nincs pontos statisztikám arról, hogy az emberek mekkora százaléka fogy bele sikeresen a leértékeléseken vett nadrágokba, de ha egyébként nem vagy éppen életmódváltásban, teljesen felesleges két számmal kisebb ökobőr gatyát beújítanod csak azzal a felkiáltással, hogy ha egyszer lefogyok, mennyire vagány lesz.

Ugyanígy: ha nem vagy biztos abban, hogy a nagy mintás, pink oversize pulóver a te világod, ne vedd meg csak azért, mert most 50 százalékkal olcsóbb.

Jó eséllyel tologatod egy darabig, aztán azon veszed észre magad, hogy már vissza sem viheted a boltba, de ezt otthonra sincs kedved felvenni. Nem érdemes ennyire tolni a fast fashion szekerét, amely egyébként is az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág.

Akció akció hátán, de te őrizd meg a nyugalmadat!
Akció akció hátán, de te őrizd meg a nyugalmadat!baona / Getty Images Hungary

Nem kötelező a vásárlás!

Hogyan használd ki okosan a leárazások adta lehetőségeket? Fogadd meg a következő tippeket, és

máris tettél az ellen, hogy feleslegesen szórj pénzt

– sőt, akár ténylegesen is sikerülhet spórolnod!

  • Ha vannak konkrét céljaid – hiányzik egy munkába járós cipő, kellene pár blúz az irodába –, ezek mentén nézelődj. Jó, ha van egy listád arról, mi hiányzik saját és családtagjaid ruhatárából. Ezekre a darabokra koncentrálj.
  • Ami nem színed, fazonod, világod, azt csak nagyon alapos megfontolást követően vedd meg, különben lehet, hogy otthon csak a vállfán lóg. Próbáld fel, fotózd le benne magad, esetleg elsőre hagyd ott, s ha később még sóvárogsz utána, akkor térj csak vissza a boltba érte.
  • Ne vegyél olyan ruhát, ami nem a méreted.
  • Ha tudod, hogy télikabátod, csizmád vagy egyéb ruhád az utolsókat rúgja, azt érdemes a következő szezonra gondolva a téli leértékelések során beszerezni. Ilyenkor lehet, hogy már nincs minden méret és fazon raktáron, viszont olcsóbban hozzájuthatsz a ruhadarabhoz.
  • Ha nagyobb értékű terméket, háztartási nagygépet, esetleg televíziót vennél, mindenképpen megfontolt döntés eredménye legyen a vásárlás. Ilyesmit végképp ne ránézésre vegyél, hanem tájékozódj, olvass teszteket, összehasonlító elemzéseket, ismerd meg a funkciókat, és gondol át azt is, az extra tudást kihasználnád-e. Felesleges megvenni a mosó-szárító gépet, ha utána úgyis kiteregetsz majd a szárítóra.
  • Figyelj, ha hibája miatt leértékelt árut veszel: amennyiben erről az üzlet tájékoztatott, úgy nem vagy jogosult visszavinni azt később.

És ami a legfontosabb: a leértékelés lehetőség, nem pedig kötelező vásárlás! Lehet, hogy semmit sem találsz majd az üzletben, ami neked épp kellene – csak úgy, muszájból ne tegyél semmit a kosaradba.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra