Újabb E-számról derült ki, hogy veszélyes: súlyos betegséget okozhat

GettyImages-1316821666

Gluténérzékenységre hajlamosíthat az E551-es kóddal jelölt adalékanyag, amelyet világszerte több ezer élelmiszerben használnak csomósodásgátlóként.

Nem ez az első adalékanyag, amelyről kiderült, hogy fogyasztásával árthatunk magunknak.

Lisztérzékenységet okozhat az adalékanyag

Elősegítheti a cöliákia kialakulását az élelmiszerek csomagolásán E551-es kóddal jelölt adalékanyag azoknál, akiknek genetikai hajlamuk van a betegségre – írta meg az Agroinform.hu egy francia-kanadai kutatócsoport vizsgálata kapcsán, amely során azt vizsgálták, hogy az E551-es jelzésű szilícium-dioxid milyen hatással van az étrendi fehérjék orális toleranciájára. Ez egy olyan kulcsfontosságú, születésünktől kezdve működő táplálkozási funkció, amely

megakadályozza, hogy az immunrendszer gyulladásos reakciót indítson be a táplálékkal bevitt fehérjékkel szemben.

E rendszer zavarai ételallergiák és olyan autoimmun betegségek kialakulásához vezethetnek, mint amilyen a cöliákia, vagyis az autoimmun eredetű lisztérzékenység is.

Mindennap kaptak szilícium-dioxidot

A kutatók a vizsgálatban három hónapon át napi rendszerességgel adtak E551-et az egereknek, és azt figyelték meg, hogy a rágcsálóknál alacsonyabb lett az orális toleranciaszintje, miközben a bélgyulladás mértéke egyre nőtt. A szakértők emellett arra is rájöttek, hogy a szilícium-dioxidnak való kitettség miatt csökkent a gyulladáscsökkentő vegyületek előállításáért felelős bélrendszeri immunsejtjeik száma, sőt az is kiderült, hogy az autoimmun eredetű lisztérzékenységre hajlamosító géneket hordozó egereknél

az E551 napi bevitele rontja a betegséggel kapcsolatos gyulladásjelzők szintjét is.

Az egerek vizsgálatánál kiderült, hogy az adalékanyag lisztérzékenységre hajlamosíthat
Az egerek vizsgálatánál kiderült, hogy az adalékanyag lisztérzékenységre hajlamosíthatWestend61 / Getty Images Hungary

Csomósodásgátlóként használják

A francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) szerint az E551-et csomósodásgátlóként használják számos száraz és porított élelmiszerben, többek között levesekben, fűszerekben, gabonaalapú anyatej-helyettesítő tápszerekben, instant kávékban, kakaókeverékekben és fagyasztva szárított tésztákban. Mint írták, az adalékanyag világszerte több mint 2600 feldolgozott élelmiszer összetevői között megtalálható.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek