koktel-dejavuVanília és bazsalikom, sok lime málnával, hibiszkuszvirág a pohárban – a Dejavu olyan, mintha már kóstoltad volna; készítője azt vallja, hogy a legfontosabb az ízvilág, a zsonglőrködés csak pluszadalék a szakmához.

Kovács Tibor a Koktél című film megnézése után döntött úgy, hogy bártender lesz. A filmben a szívdöglesztő egyetemista, Tom Cruise áll be mixernek, és nagy mázlijára a szakma királyától megtanulja a legapróbb fortélyokat is. Most Kovács Tibor tanítja a fortélyokat, de gyorsan hozzáteszi, ki kell ábrándítania azokat a fiatalokat, akik azt hiszik, hogy ez a szakma csak az üvegek zsönglőrszerű dobálásából áll.


Koktél neve: Dejavu

Az idei Bols Bártender Verseny harmadik helyezett koktélja

Készítője: Kovács Tibor

Összetevők:

• 5 cl vodka
• 1,5 cl Bols Sour Apple (zöldalma)
• 2 cl Monin vaníliaszirup
• 4 gerezd friss lime
• 5 levél friss bazsalikom
• felöntés: Römerquelle emotion

Díszítés: bazsalikom, hibiszkuszvirág, málna

 

koktel-kovacsHogy kerül a virág a pohárba?

Egy bártender attól lesz jó, hogy jó italokat készít vendégeinek – mondja. – Ha már tökéletes az italok ízvilága és külalakja, akkor jöhet a közönség elkápráztatása. Ami ennek a szakmának már a második fejezete, egy kis „pluszadag” a koktélhoz.

Hol és mennyi idő alatt lehet a show-elemeket megtanulni?

A különböző flairbártender-iskolákban csak az alapokat lehet elsajátítani. Ahhoz, hogy valaki kiállhasson a publikum elé, megközelítőleg két évig kell szorgalmasan gyakorolnia.

Már kerestelek, de külföldön voltál. Merre?

A családommal Horvátországban, Trogirban nyaraltunk. Ott én is dőzsöltem, jó kis koktélokat ittam. Nyáron a legjobbak a limonádéalapú long drinkekek. Szakmai ártalom, de ilyenkor is kritikus szemmel nézem a külföldi kollégákat. Leginkább egy Mojito koktélból lehet lemérni a bártender felkészültségét, de a horvát fiú elvétette az arányt. Olyan sokáig szórakoztatott üvegdobálási ügyességével, hogy türelmetlen lettem. A vendéglátóiparban fontos a gyorsaság, ezt nem szabad elfelejteni.

És mit iszol, ha dolgozol?

Semmit. Ok, csak egy keveset.

Bizonyára előfordult már, hogy egy magányosan iszogató vendég arra kért, hogy keverj magadnak is egyet. Ilyenkor?

Az ilyen szituációkat finoman, de határozottan kell megoldani. A meghívás legfeljebb akkor fogadható el, ha a buli a vége felé közeledik. Mi nem csak szórakoztatunk, vigyázunk is a vendégre. Ezt azért mondom, mert ha valaki már erősen illuminált állapotban van, akkor már olyan italt keverek, ami nem üti ki teljesen.

Különleges díszítést választottál. Azért, mert a hibiszkusznak aromája van?

A szépsége miatt választottam. A vodkaalapú italomban a zöldalmaszirup és -lé mellé vanília, friss lime, málna és bazsalikom került. Együtt a vanília és a bazsalikom nagyon különleges. Ajánlom, próbáld ki!

Ez nem családbarát munka. A véleményed?

Az állapotom. Házasember és apa vagyok. A feleségem jól tolerálja a munkámat. Valószínűleg azért, mert ő is dolgozott a vendéglátóiparban, így tudja, hogy ez a szakma mivel jár. Hétéves kislányom pedig kifejezetten szereti, amikor a kertben kitartóan gyakorolok egy-egy új mozdulatot.

 

További koktélos:
A nyár nyerő koktéljai 1. – Hearts
A nyár nyerő koktéljai 2. – Secret of Pear

 

Mustra