A nyár nyerő koktéljai 1.

koktel-heartsHearts, vagyis szívek, nőknek mixelve – tarolt az idei Bártender Versenyen, készítője pedig indulhatna a „legkreatívabb mixer” címéért is, mert egy koktél megálmodásához neki az is elég, hogy milyen színű ruhát visel a vendég.

 


Koktél neve: Hearts
Az idei Bols Bártender Verseny győztes koktélja

Készítője: Járfás Miklós

Összetevők:

• 2 cl Remy Martin konyak
• 1 cl Bols Passion Fruit likőr
• 1 cl Frangelico
• 1 cl Tofee Nut Caramel szirup
• 1 csepp szőlőhéjkivonat
• 2,5 cl vaníliás ital

Díszítés: physalis, csoki, papír

 

koktel-lango„Hajtok a nők szívére”

A sok fantáziadús koktél közül vajon miért a tiéd lett az első a Bártender Versenyen?

Versenyzőtársaim zöme long drinkkel indult (ez a nyár legnépszerűbb itala), én pedig egy digestiv, azaz étkezés utáni koktélt készítettem, amelyet bátran ajánlok ebéd után egy jó kávé mellé. Szerintem a koktélom érdekes íze – amelyet az összetevők megfelelő aránya biztosított – és az ital összhangja, megjelenése együtt eredményezte az első helyet.

Egyébként a klasszikus kategóriában indultam – ebben szigorú szabályok szerint kell elkészíteni az italt, amelyet végül technikai zsűri értékel. Külön kóstolózsűri minősíti a koktél illatát, ízét, díszítését és az összhangot. Ez a megmérettetés „Fancy verseny” volt, amely bár a klasszikus kategória részét képezi, a szabályok kötetlenebbek.

A nyerő koktélodat Heartsnak keresztelted – honnan az elnevezés?

Azért lett a neve Hearts (magyarul: szívek), mert ezzel az itallal a női szívekre próbáltam hatni – ez egyébként a díszítésén is látszik: Physalisra erősítettem szív alakú csokoládépapírt, amelybe egy csoki szívet tettem. Erre a versenyre egyébként különösen készültem – és ez egy újabb „szív”-vonatkozás –: ezen a napon volt ugyanis a házassági évfordulónk. Ezért is hatalmas öröm, hogy első lettem, és megnyertem a kétszemélyes wellnesshétvégét.

Mindent a vendégért – ez akár a mottód is lehetne…

Így van, számomra valóban sokat jelent a vendégek dicsérete, emiatt vagy éppen ezért gyakran készítek egyénre szabott koktélokat, akárcsak annak okán, hogy az ital színben passzoljon a vendég ruhájához. Sokan egyébként rábízzák magukat a mixerre, én pedig kifejezetten örülök, ha ajánlhatok egy koktélt. Ilyenkor megkérdezem a vendéget, hogy milyen ízeket nem szeret, a többit viszont rám bízhatja.
A koktélokat először fejben állítom össze, közben érzem, hogy mit mivel, milyen arányban kell összerakni, és ez milyen ízt eredményez majd. Természetesen a kész italt megkóstolom, mielőtt kiadom a vendégnek.

Mi vonzott a mixerszakmában?

Leginkább a kreativitás, vagyis létrehozni valamit, ami másoknak is tetszik. Egyébként a mixer közvetlensége mellett a látvány, a vizuális élmény az, amit a vendégek leginkább elvárnak. És ez az oka annak, hogy bár a mi szakmánkat sok gyakorlással meg lehet ugyan tanulni, de a sikerhez elengedhetetlen a kreativitás és a veleszületett érzék, tehetség. Kevésbé tapasztalt társaimnak így azt javaslom, hogy ha gyors sikert szeretnének elérni, tanuljanak meg szép koktéldíszeket készíteni. Ez mindig nyerő lehet, persze csak akkor, ha az ital is finom!

 

További koktélos:
A nyár nyerő koktéljai 2. – Secret of Pear

 

Mustra