A női étrendben túl kevés a vas és a cink

A magyar nők étrendje az ajánlott napi mennyiségnél 30 százalékkal kevesebb vasat tartalmaz, de jódból és cinkből sem veszünk magunkhoz eleget, derült ki a Nestlé kutatásából. A cég dietetikusa tippeket ad a mikrotápanyagokban gazdag étrendre.

noietrendA magyar nők étrendje az ajánlott napi mennyiségnél átlagosan 30 százalékkal kevesebb vasat, és 10-20 százalékkal kevesebb cinket tartalmaz, derült ki a Nestlé kutatásából. Az olyan mikrotápanyagok, mint a vas és a cink, továbbá a jód, az A-vitamin, a D-vitamin, a kalcium vagy a folsav hiánya súlyos betegségekhez, többek között vérszegénységhez, vaksághoz és szellemi visszamaradottsághoz is vezethet.

A vitaminokban, ásványi anyagokban szegény étrend világszerte számos hiánybetegség kialakulásáért felelős, hiszen a Föld lakosságának több mint egyharmadának vas, A-vitamin és jód fogyasztása lényegesen az ajánlott mennyiség alatt marad. Szűcs Zsuzsanna, a cég dietetikusa a hiánybetegségek megelőzéséről írt.

Vas

A vas legfontosabb feladata a vérben lévő vörösvértestek alkotórészeként az oxigén és a széndioxid szállítása. Hiánya - ami különböző felszívódási zavarok és vérzés miatt is kialakulhat - vérszegénységet okoz. A vashiány kialakulása szempontjából leginkább a csecsemők, a kisgyermekek, a serdülők, a várandós nők, a reproduktív korú nők (erős havi vérzés esetén), az idősek és a vegetáriánusok veszélyeztetettek.

A legjobb vasforrások a húsfélék, a máj és az egyéb belsőségek, ezekből két-ötször jobb a vas felszívódása mint a növényi vasforrásokból (pl. paraj, sóska, póréhagyma, petrezselyemzöld, spárga, ribiszke, gomba). C-vitaminban gazdag étrend fogyasztásával javítható a vas hasznosulása a szervezetben.

Fogyaszthatunk időnként vörös húsokat, például marhát vagy sertést is. De válasszuk az olyan sovány részeket, mint többek között a karaj vagy a comb, és zsírszegény módon készítsük el őket, például tegyük sütőzacskóba vagy süssük meg grillen. Belsőségek (pl. máj) másfél-két hetente kerüljenek az asztalra.

Jód

A jód a pajzsmirigyhormonok részeként részt vesz többek között az anyagcsere szabályozásában és befolyásolja a növekedést is. Azokon a területeken, ahol a talaj és ennek következtében a víz és a növények is szegények jódban, a pajzsmirigy működésének zavara (pl. golyva) alakulhat ki. Használjunk jódozott konyhasót, válasszuk a jódozott sóval ízesített termékeket és hetente egyszer fogyasszunk tengeri halat.

Cink

A cink számos enzim és az inzulin részeként fontos szerepet játszik a tápanyagok anyagcseréjében. Hiányában romlik az ízérzékelés és az étvágy, elhúzódóbbá válhat a sebek gyógyulása. A cinkben gazdag húsok mellett rendszeresen tálaljunk értékes hüvelyesekből (pl. szójából, lencséből) készült fogásokat és tojást is. Ez utóbbiból viszont heti öt darab a felső határ.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.