melegkiutesBabának lenni kánikulában nem is olyan egyszerű. A baba mamájának sem könnyű. Addig jó, amíg a baba csak fekszik. Árnyékba toljuk, popsi pucéran, lenge pelus könnyedén ráterítve, ha pisil, hát pisiljen. De amikor elindul! A pelenka körüli élet bonyolódik…Mondjuk, nem adjuk rá, mert nagyon meleg van. Az ám, de édes kis magzatunk percenként fenékre ül. Homokba, sárba, fűbe. Finom kis bőrét megcsípi, nyílásaiba belemegy. Brr… Arról nem is beszélve, hogy lepisili a szandált, amit most vettél hétezer-ötszázért. Ha fedett területen tartózkodik, bizonyára összepisili a bőrgarnitúrát, a nagyi perzsaszőnyegét. És akkor még csak a kisdolgokról esett szó, s a kutyát nem is említettük, aki boldogan lohol pucér fenekű gazdája után, és amit elhullajt – legyen az étel vagy az étel végterméke –, boldogan felszedi, bekapja, felnyalja. Szóval a bilikorszak előtti időszakban a meztelenkedésnek vannak ellenjavallatai. Ezért döntünk úgy, hogy a pelenkáskorú viseljen pelenkát. Csakhogy árnyékban harminc, napon 38 fok van. Kis teste mindenbe beleizzad. Különösen az autóban, hosszabb úton, ha nyaralási célból autózunk – esetleg a messzi tengerekhez. Mit tehetünk egyebet, pelenkaváltás minimum kétóránként. Kicsit sajnáljuk persze a méregdrága holmit, amely ráadásul még a környezetet is szennyezi. De mit tehetnénk egyebet?!

Pici, apró piros kiütés – nem bárányhimlő


Nyáron a babák bőrének ápolása sok gondot okoz. A pelenkás terület alatt elindulhatnak gombás elváltozások is. Leggyakrabban azonban a melegkiütésekkel találkozunk, amelyek ártalmatlanok, de rondák. Kezdő anyukák szeretnek tőlük megijedni. Biztosan bárányhimlő, gondolják. Pont most, amikor nyaralni megyünk (nyaralunk, nyaralni fogunk). Szóval a melegkiütéstől nem kell megijedni, de tény, hogy nyugtalanná tehetik a csecsemőt. Azért félvállról sem vehetjük, mert igen ritkán, de előfordul, hogy felülfertőződik baktériumokkal. Ilyenkor már bőrgyógyászati vizsgálatot és feltétlenül kezelést igényel. Ezek a kiütések picik, gombostűfejnyiek, néha piros udvarral. Elsősorban a hát felső részén, a mellkason, a pelenka derékrészén körben, a nyakon, néha az arcra és a hajas fejbőrre felhúzódva szeretnek megjelenni. Végtagokon ritkán. Teendőnk ilyenkor tehát: minél hypoallergénebb hintőporral hintőporozzuk be az érintett bőrfelületet, akár naponta többször is. Ügyeljünk a hajlatokra, mert ott a hintőpor összecsomósodhat, dörzsölhet. Nagy melegben lehetőleg délben is fürdessük, vagy akár mártsuk kellemes hőmérsékletű vízbe a csecsemőt. És főleg, hagyjuk kis testét néha szabadon. Kánikulában este és éjjel sem kell túlöltöztetni. Ha mindennek ellenére a kiütések egyre csúnyábbak, terjednek, mutassuk meg szakorvosnak, mert akkor vagy az említett felülfertőződésről, vagy allergiáról van szó. Az allergiás bőrelváltozások nagyon sokfélék lehetnek, sok egyéb eredetű kiütést utánozhatnak. Azért ne ijedj meg.
A „melegkiütés” még nem jelenti azt, hogy a gyermek allergiás – azonban érdemes tudnod, hogy a gyakori melegkiütés jelzi a bőr érzékenységét.
Mustra