Zanza!

A visszeresség tipikus női probléma, nem csupán esztétikailag gázos, hanem egészségügyi kockázattal is járhat – a láb egészségéről szóló összeállításunk második részében az is kiderül, melyik a legjobb női cipő.

cikk-tipus-altalanos

Cikkünk első részét a lábboltozat problémáiról (lúdtalp, benőtt köröm, tyúkszem) itt olvashatod: A repedt sarok problémája 


Az egyik leggyakoribb, a láb egészségét érintő probléma – elsősorban a nőknél, és nem csak azoknál, aki már szültek, vagy negyven felé „ballagnak” – a visszeresség, ami a felületi vénák kóros tágulatát jelenti.

• Kádfürdőzés helyett zuhanyozz. Hideg-meleg váltófürdőzéssel fejezd be, a talpadtól a szíved felé tusold át a lábad meleg, majd hideg vízzel.

• Ha még csak a „seprűvénáid” látszanak, rendszeresen használj speciális, visszér elleni krémmel.

• Amikor csak teheted, polcold fel a lábaidat.

• Esténként tornáztasd az alsó végtagjaidat. 

• Az éjszakai lábgörcsöket, izomrángást megelőzheted, ha lefekvés előtt 10 percig feltámasztod a szemközti falra a lábaidat.

• Ha ülő munkát végzel, óránként állj fel és sétálj néhány percig.

• A nehéz csomagok cipelését bízd a pasidra, vagy a házhoz szállító szolgálatokra.

• Ha már a kék erek kidomborodnak a lábadon, vásárolj a gyógyászati segédeszköz-boltban ún. kompresszoros harisnyanadrágot, amely szinte visszapréseli a vénás tágulatokat.

A civilizált életforma ugyancsak „belejátszik” a már fiatal felnőtt korban sem ritka visszeresedésbe. A mozgásszegény, ülő életmód azért kedvez a kialakulásának, mert ülő testhelyzetben nem tudnak kiürülni az alsó végtagi vénák, azaz nem működik bennük az izompumpa, így az erek egyre tágulnak. (Az izompumpa az izmok ritmusos összehúzódását jelenti, amelynek köszönhetően a vér a mélyen futó vénákba „préselődik”, így segítve a vér visszaáramlást a szív felé.)

Az érgyógyászok, érsebészek különbséget tesznek az ún. elsődleges – az öröklött, laza kötőszövet, elhízás, terhesség következtében kialakult –, és a másodlagos, tehát valamilyen konkrét betegségre visszavezethető visszeres elváltozások között. 
 

Kékek és lilák

A bőrfelszín alól kitüremkedő kék és lila erecskékkel nem az a baj, hogy a legszebb formájú láb „látványát” és lerontják, hanem legfőként az, hogy előbb-utóbb kellemetlen, közérzetrontó tüneteket, sőt szövődményeket is okozhatnak. 

Ahhoz, hogy értsük, miért is viszket, feszül, válik ólomnehézzé, fárad el gyorsan a lábunk, miért érzünk éjszakánként a lábikránkban görcsöt, vagy miért riadunk fel arra, hogy rángatózik a lábunk (ezt a tünetet, idegesláb-szindrómának nevezik a szakorvosok), nem árt ha tudjuk: a visszerek már rosszul „működnek”. 

Nincs mire várni, minél előbb orvoshoz kell fordulni, ha a visszér környéke bepirosodik, kemény, meleg, fájdalmas kötegként tapintható. A különböző bőrtünetek – többek között a bokaízület felett, a lábszáron megjelenő barnás elszíneződés – ugyancsak figyelmeztető jelek lehetnek. 

Persze, mint más betegségeknél, a visszerességnél is igaz: a korai stádiumban elkezdett kezeléssel meg lehet előzni a betegség súlyosbodását, a szövődmények kialakulását. 

A visszér kezelése történhet konzervatív eljárással (kompresszoros harisnyanadrág, rugalmas pólya használata, krémes, géles helyi ápolás), illetve sebészeti/lézeres/injekciós beavatkozással. 

cikk-tipus-altalanos

A legjobb cipő

A tűsarkú nőies, a sarú görögös, a keskeny orrú cipő elegáns, de a legegészségesebb a nagymama-sarkú trottőr.

• Bár manapság nagy divat a papucs, a saru, az ún. textil papucscipő, őszre, télre inkább olyan lábbelit vásárolj, amely „tartja” a sarkadat, a bokádat, amelynek a sarokmagassága nem több, mint 4 centi.

• Tűsarkút – bár tagadhatatlanul szép lábat „csinál” – inkább csak „alkalmi” viseletnek vásárolj, vagy napközben cseréld le. Ha naphosszat ebben jársz, vagyis lábujjhegyen tipegsz, túlterheled nem csak a lábujjaid tövét, hanem a harántboltozatodat, a medencédet, a derekadat és gerincedet is. Először a talpad és a lábujjaid fogják kárát látni a lábujjhegyen közlekedésnek, hiszen az egész testsúlyod erre a kicsi területre nehezedik.

• Tévedés, hogy a nagyon lapos cipők egészségesek. Szerencsére, mostanában divat a nagymama-sarkú, úgynevezett trottőr is.

• A szűk, illetve hosszított orrú cipőről, mutasson az bármilyen jól is a lábadon, tudj lemondani. Ne ringasd magad abban a tévhitben, hogy „majd” kitágul viselés közben. A szűk lábbeli a lábfej elleni merényletnek számít, mert – előbb vagy utóbb – megjelenik azon a bütyök, illetve egymásra tornyosulnak az egymás mellett elhelyezkedő ujjaid (kalapácsujj). Nem valami vonzó perspektíva sem a bütyök-gyulladás, sem a kalapácsujj- és bütyökműtét.

• Az izmok munkájának fékezése miatt a járás elveszíti könnyedségét, a végtag ízületein kívül a gerinc is terhelődik, a láb boltozata – az izmok eltunyulása miatt – megsüllyedhet, a bokád, a térd- és a csípőízületeid pedig kikop(hat)nak.

• Az újonnan vásárolt cipőt otthon „járasd” be. Minden nap vedd fel legalább fél órára, mielőtt utcára mész benne.

• Cipővásárlásra délután indulj. A nap folyamán ugyanis „változik” a láb „kiterjedése”. Reggel kevésbé fáradt, tehát a lábfej is „keskenyebb”, mint délután.

• Mindig vigyél magaddal a cipővásárláshoz harisnyát, zoknit, mert lehet, hogy az anélkül felpróbált lábbeli később szorít majd. (A gombás fertőzést is elkerülheted, ha nem a bolti eladó által kezedbe nyomott nejlonzoknit használod!)

 

Még a lábakról a Díványon:

Megyünk vele életünk végéig 270 millió lépést, vagyis annyit, amennyivel négyszer körbejárhatnánk a Földet – ha valami, hát a lábunk valóban megérdemli a kényeztetést.
A pedikűrös őszi tippjei. | Kavicsok a cicatalphoz

A talpmasszázzsal kifejezetten hatékonyan lehet stresszt oldani, ha feszített tempóban dolgozol, hetente egyszer menj el masszíroztatni. S ha közben felszisszensz, azt jelenti, ott vannak a gyengébb szerveid pontjai. | Masszázstól felszisszenő ajkak

Már az első alkalommal észrevettem, milyen hatást vált ki belőle a lábfejem látványa: felhördül, szaporábban veszi a levegőt, és vadul csókolni kezdi a bokámat. | A lábamra gerjed a pasim

 

Blogmustra