A legegészségesebb és legboldogabb szülők és gyerekek ezt a 6 dolgot csinálják mindennap

GettyImages-490578804

Egy dolog van, ami minden szülőben közös: szeretnénk egészséges és boldog gyermeket nevelni.

A kitűzött cél elérése azonban nem könnyű, ráadásul számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó tanács és elmélet kering azzal kapcsolatosan, milyen is a boldog és egészséges gyermek, és hogyan is kéne valójában nevelni.

És bár a reklámok afelé terelnek minket, hogy gyermekeinknek az anyagi javak számítanak, és akkor tehetjük igazán boldoggá őket, ha megvesszük a full extrás monstert, a legvagányabb Barbie-t vagy a peppás csillogó gumicsizmát, az igazság az, hogy ugyan ez valóban örömforrás számukra, de hosszú távú boldogságuk nem ettől függ. A gyerekek ugyanis leginkább a szüleik idejét akarják.

Ne feledjük, hogy később, amikor majd felnőttként tekintenek vissza a gyerekkorukra, leginkább azokra az időkre fognak emlékezni, amelyet velünk töltöttek.

A yourtango.com szakértője segítségével összeszedtük 6 pontban, hogy mi szükséges leginkább az egészséges és boldog gyerekek neveléséhez:

1. Érintsd meg sokszor a gyermeked!

A modern kori változások és a pandémia hatására kissé eltávolodtunk a testi érintéstől.

Ezért tudatosan is figyeljünk rá, hogy mindennap többször megérintsük a gyermekünket. És ne hagyjuk, hogy sírjon, hiszen úgy egyedül és bizonytalannak érzi magát. Ahogy nő, táncoljunk és játsszunk minél többet a gyerekkel közösen.

2. Tanítsd meg hálásnak lenni!

Mondd el a gyermekednek, mi az, amiért te hálás vagy. Kezdd az olyan egyszerű dolgokkal, mint hogy van hol laknotok, és van egy meleg ágy, ahol aludhattok. Ez elősegíti a hála kultúrájának kialakulását a családban. Tarts egy a hálaadási naptárat a hűtőszekrényen. Tedd könnyen elérhetővé a gyermeked számára, így beírhatja vagy rajzolhatja, amikor hálás valamiért, és ezt az egész család láthatja.

GettyImages-645795519
Portra / Getty Images Hungary

3. Énekelj a gyerekednek!

A gyerekek szeretik hallani a hangunkat. Ne törődj azzal, hogy hangzik, csak énekelj. Elénekelheted gyermeked nevét vagy kedvenc dalait. Figyeld, hogy csillog a szeme, amikor énekelsz neki. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy kapcsolódj a gyerekeddel.

4. Élvezzétek együtt a rendetlenséget!

Amikor túl sokat aggódsz a rendetlenség miatt, akkor hiányoznak a gyermekeddel töltött időből az öröm pillanatai. Tíz év múlva ez a rendetlenség nem fog számítani. Ne törődj azzal, mit gondol majd az anyád vagy a barátaid. Az a fontos, hogy gyermeked mit gondol, és hogy erős érzelmi kapcsolatban állj vele.

5. Adj pozitív megerősítéseket a gyerek napi rutinjához!

Ne felejtsd el, hogy a szemed fénye épp megpróbálja megtalálni a helyét a világban. Ez nem mindig könnyű, sokan még felnőttként is küzdenek vele. Mindig erősítsd meg a gyerek pozitív döntéseit – ezt megteheted szavakkal, de testbeszéddel is. Egy egyszerű mosoly is tudatja vele, ha helyesled a döntéseit. Legyél nyitott az ötleteire, és hagyd, hogy új dolgokat próbáljon ki.

GettyImages-532032321
Ronnie Kaufman / Getty Images Hungary

6. Fedezzétek fel együtt a világot!

Minden héten szánj időt arra, hogy megtanulj valami újat a saját gyermekedről. Vegyetek részt együtt egy varrótanfolyamon, vagy iratkozzatok be egy főzőiskolába. Így a gyermeked látni fogja, hogy ugyanúgy vannak nehézségeid, mint neki. Egyúttal azt is tudatod vele, hogy nem kell tökéletesnek lennünk.

Mindezeken felül fontos tudnunk, hogy még a legjobb szülők is követnek el hibákat. Az a lényeg, hogy tanulni tudjunk ezekből a hibákból. És leginkább: éljünk a jelenben, és élvezzük a családunkkal töltött időt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra