Ezeket a védőoltásokat érdemes 50 fölött beadatni

A védőoltások nemcsak gyerekkorban fontosak, felnőttként is érdemes beoltatni magunkat egyes veszélyes betegségek ellen.

A mostanában esedékes betegségek okozhatnak többek között magas lázat, kínzó köhögést, kimerültséget, szédülést, izomfájdalmat. Kétféle oltással ezeket elkerülheted, és a családodban lévőket is véded. Te bevállalod?

Másokat is védünk, nem csak magunkat  

A WHO adatai szerint az oltások évente mintegy 2-3 millió ember életét mentik meg, ráadásul a közösséget is szolgálják, hiszen magát a járványfolyamatot szakítják meg azzal, hogy az egyén nem kapja el az adott betegséget. Ezzel alakul ki bizonyos oltásoknál a nyájimmunitás, amivel azokat is védjük, akik nem kaphatnak oltást, így további sok millió élet marad biztonságban.

50 év felett kiemelten fontos, hogy idős korunk életminőségéért védőoltásokat kapjunk. Dr. Békássy Szabolcs háziorvos a következőket fogalmazta meg az időskori megbetegedések veszélyeiről: „Az idősek csökkent védekezőképességük miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve. A fertőzések gyakrabban fordulnak elő náluk, súlyosabb lefolyásúak és magasabb halálozással járnak, gyakrabban igényelnek kórházi kezelést. A súlyos fertőzések nem múlnak el maradéktalanul, mert a túlélők életkilátása és életminősége jelentősen rosszabbodik. Az idősek védelme jelentősen javítható a most aktuális influenza elleni, évenkénti oltással, ezenkívül a pneumococcus okozta tüdőgyulladás is megelőzhető védőoltással.”

Megúszhatsz vele egy csomó más bajt
Megúszhatsz vele egy csomó más bajtSouth_agency / Getty Images Hungary

Tüdőgyulladás (pneumococcus pneunomia)

Mit okoz? Magas láz, köhögés, mellkasi szúró fájdalom, ami lélegzetvételkor fokozódhat. A beteg légzése szapora, felületes, az érverés is szapora, ami a láz, bakteriális toxinok és légzési elégtelenség közös tünete. A betegeket gyakran köhögés kínozza, a köpet kezdetben kevés, később könnyebben ürül.

Mikor kérjük a védőoltást, és milyen gyakran kell az oltást megkapni? Az 50 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők fogékonyabbak a pneumococcus okozta bakteriális tüdőgyulladásra, de a dohányosok és az immunsérültek is kiemelten veszélyeztetettek. Felnőttkorban az erősebb immunválaszt és a hosszabb távú védettséget adó, egyadagos oltás javasolt a tartós védettség kialakításához.

Influenza

Mit okoz? Magas láz, kimerültség, erőtlenség, fáradtság, levertség és izomfájdalom, a betegség későbbi szakaszában étvágytalanság, szédülés, szemkönnyezés, orrdugulás, orrfolyás, száraz köhögés.

Mikor kérjük a védőoltást, és milyen gyakran kell az oltást megkapni? 50 év felett már erősen ajánlott. Mivel az oltóanyag az előző influenzaszezon elemzései alapján készül, évente ismételni érdemes. Az oltóanyag minden évben változik, ahogy a vírus is.

Az influenza és a bakteriális tüdőgyulladás gyakran kéz a kézben jár, mert influenzafertőzés szövődményeként pneumococcus okozta tüdőgyulladás alakulhat ki másodlagos fertőzésként, ami súlyosabb betegséghez, akár kórházi kezeléshez is vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek