A gyomorsav valóban feloldja a fémet? És ha igen, a gyomrunkat miért nem?

A gyomorégés sokszor a mellkasban kialakuló, majd onnan akár a torokig felfelé terjedő maró, égő érzés, ami akkor jön elő, ha a gyomorsav a nyelőcsőbe visszaáramlik. Ha valaki ezeket a kellemetlen panaszokat tapasztalja, valószínűleg könnyen elhiszi, hogy a gyomorsav ereje feloldja a fémeket.

A gyomorsav egyik összetevője a sósav, ezenkívül leginkább nyák, enzimek és nyál alkotja. És ha a fémeket feloldja, vajon a gyomrunkat miért nem marja szét ez a brutál erős anyag? Olyan erős, hogy bármit is ettünk, folyékony péppé változtatja, ez segít a felszívódásban – kezdi a magyarázatot a Medium.

Ha a sav kevés vagy nem elég erős, abból negatív események egész láncreakciója bontakozhat ki: ilyenkor értékes tápanyagok küzdenek a teljes felszívódásért, miközben nyilvánvaló, hogy ezekre a tápanyagokra szükségünk van a sejtjeink működéséhez és újjáépítéséhez.

Az erős savnak sósavtartalma miatt elméletben nem kell, hogy gondot okozzon a fém sem. 

Egy kísérletben azt vizsgálták, mi lesz a testünkben a lenyelt fémekkel. A borotvapengéket és az egypennyseket  37 °C-on szimulált gyomornedvben tartották órákon át, és óránként megmérték a tömegüket. A 24. órában a pengék súlya az eredeti tömegük 63 százaléka volt, a kétélű borotvapengék 15 órával később könnyedén eltörtek, az egyélűek feloldódtak. Vagyis valóban hat a gyomorsav a fémekre is, még ha nem is azonnal és látványosan. 

És hogy miért menekül meg a gyomrunk ettől az erős anyagtól? Az, hogy gyomrunk nem lyukad át a savtól, az epiteliális sejtek munkájának köszönhető, amik lúgos, bikarbonáttartalmú folyadékot  termelnek, és ezzel vonják be a gyomor falát, és közömbösítik a savat.

9 módszer a reflux megelőzésére, hogy ne kelljen gyógyszert szedni
9 módszer a reflux megelőzésére, hogy ne kelljen gyógyszert szedni

A reflux tüneteit nemcsak savcsökkentőkkel, de megfelelő táplálkozással és más praktikákkal is csökkenteni lehet.

Tovább »
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.