9 módszer a reflux megelőzésére, hogy ne kelljen gyógyszert szedni

A reflux nagyon kellemetlen tud lenni, de nem kell feltétlenül a patika felé venni az irányt: néhány egyszerű praktika segítségével gyógyszer nélkül is csökkenthetjük a tüneteket.

A reflux a gyomorsav rendellenes szivárgását jelenti a torokba, melynek oka, hogy a nyelőcsövet elzáró izmok nem működnek megfelelően. A betegségben szenvedők gyakran rossz szájízt, hányingert, a torokban égő fájdalmat tapasztalnak, olykor pedig akár súlyosabb szövődmények is felléphetnek. Az orvosok gyakran savcsökkentőt írnak fel a tünetek enyhítésére. Nem muszáj azonban minden esetben gyógyszeres kezelést alkalmazni – a Harvard Medical School írása felsorol kilenc technikát, melyek segíthetnek a reflux elleni küzdelemben.

1. Egyél lassan, és többször kevesebbet

A betegség kialakulására nagy hatással vannak a táplálkozási szokások. Ezért érdemes komolyan átgondolni, mit és hogyan eszel. Először is igyekezz kisebb adagokat fogyasztani, és nem két marokkal tömni magadba az ételt. Minél inkább tele a gyomrod, annál valószínűbb, hogy a sav  a nyelőcsövedbe jut. Érdemes megpróbálni a nap során többször étkezni, de minden alkalommal csak kisebb mennyiséget.

2. Hanyagold a zsíros, fűszeres ételeket

Egyes ételek és italok könnyebben beindítják a gyomorsav visszacsorgását, mint mások – különösen a kalóriákban tobzódó és/vagy túlságosan fűszeres fogások, illetve az alkoholos és koffeines italok, a hagyma, a paradicsom és a csokoládé jelentenek problémát.

3. Felejtsd el a szénsavas italokat

A szénsavtól böffentened kell, amikor a sav könnyen felcsorog a torokba. Ne csak az üdítőket hanyagold, ásványvízből is válaszd inkább a szénsavmentes változatot.

Ezt tedd reflux ellen
Ezt tedd reflux ellenTharakorn / Getty Images Hungary

4. Evés után ne dőlj le

Vízszintes, fekvő testhelyzetben a gyomorsav sokkal könnyebb utat talál a nyelőcsőbe, ezért ebéd után ne dőlj le a kanapéra pihenni, lefekvés előtt pedig minimum három órával már ne egyél. Az éjszakai falatozás is tilos!

5. Evés után ne mozogj túl sokat

Ha közvetlenül evés után állsz neki edzeni, az intenzív testmozgás – pláne a hajolásos, felüléses gyakorlatok – könnyen felkavarják a gyomorsavat, ezzel beindítják a refluxot.

6. Alvás közben támaszd alá a fejed

Minél kevésbé fekszel teljesen vízszintes pozícióban, annál jobban védve vagy a sav visszacsorgásától éjszaka. Érdemes alápárnázni a fejed, vagy magasított fejtámlás ágyat választani. A lényeg, hogy a fejed 15-20 centivel magasabban legyen, mint a lábad.

7. Add le a fölös kilóidat

A súlyfelesleg miatt a nyelőcső, a gyomor, valamint a nyelőcső záróizmainak formája, működése is megváltozhat. Az alsó zárizom kisebb nyomást kap, ezért könnyebben átengedi a gyomorból feláramló savat.

8. Szokj le a dohányzásról

A nikotin szintén ellazítja a nyelőcső záróizmát, segítve a refluxot.

9. Figyelj a gyógyszereidre

Néhány gyógyszer, például a menopauza miatt szedett ösztrogénkészítmények, illetve egyes antidepresszánsok és fájdalomcsillapítók szintén lazíthatják a zárizmot, a csontritkulás ellen szedett biszfoszfonátok pedig irritálhatják a nyelőcsövet. Probléma esetén konzultálj orvosoddal, és hagyj fel a problémás gyógyszerek szedésével, helyettesítsd őket mással.

kapcsolódó Milyen kockázatai vannak a savcsökkentők tartós szedésének?
Milyen kockázatai vannak a savcsökkentők tartós szedésének?

A vény nélkül is kapható reflux elleni gyógyszerek hosszú távon növelik a krónikus veseelégtelenség és az Alzheimer kialakulásának esélyét.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Mustra