Nyaralás: aktív vagy passzív pihenés? Szavazz!

Pihenésre mindenkinek szüksége van. Nemcsak az lehet fáradt, aki heti öt napban komoly fizikai munkát végez, bizony az is lehet nyúzott és erőtlen, aki a munkáját irodában abszolválja, vagy „csak” a háztartást és/vagy a gyereket látja el. A hétvége mindig jól jön, de van a fáradtságnak, motiválatlanságnak az az állapota, amiből már csak az tud kilendíteni, ha hosszabb ideig teljesen mást csinálunk, mint amit a hétköznapokban. Itt a nyári szabadságolások ideje, és heti kérdésünk is ehhez kapcsolódik. Az aktív vagy a passzív pihenés üdít fel jobban?

Mi is az a pihenés?

Ahhoz, hogy aktív vagy passzív pihenésről beszélhessünk, először is a pihenés fogalmát kell tisztáznunk. Az talán nyilvánvaló, hogy az éjszakai vagy délutáni kiadós alvás annak minősül, de vajon pihenés- e, ha a vízparton rohangálunk a gyerekek körül, vagy egész napos gyalogtúrán veszünk részt? Nem, vagy legalábbis nem mindenki számára. A kulcs ez utóbbiban van: pihenés csaknem annyiféle van, ahány ember: életkorunk, vérmérsékletünk, szocializációnk, egészségi állapotunk és egy sor más tényező szerepet játszik abban, mit kezdünk magunkkal, amikor – mondjuk egy kiadós nyári szabadság ideje alatt – van időnk arra, hogy pihenjünk.

Mi az aktív és mi a passzív pihenés?

Ezt már könnyebb meghatározni, bár ez sem annyira egyértelmű, mint elsőre gondolnánk. Aktív pihenésnek jellemzően azokat a tevékenységeket szoktuk tekinteni, amelyek testmozgással járnak, amikhez mozdulni is szükséges. Passzív pihenés alatt pedig elsősorban azokat, amelyek végzésekor nem végzünk fizikai aktivitást. Persze ez sincs minden esetben így. Jobban belegondolva nehezen értékelhetjük passzívnak például az olyan, nagy szellemi erőfeszítéssel járó kikapcsolódást, mint mondjuk egy sakkszimultánon való részvétel, ahogy nem feltétlenül aktív még a helyváltoztatással járó nyaralás sem. Nézzük, milyen tényezők mentén gondolkodunk arról, hogy aktívan vagy passzívan pihenjünk-e.

Egészség

Ha az aktív és passzív pihenés hatásait szeretnénk összehasonlítani, az egyik legfontosabb szempont egészségünk lesz. Akkor teszünk-e többet az egészségünkért, ha a nyaralás során (is) rendszeresen mozgunk, kirándulunk, úszunk, bicajozunk, vagy akkor, ha naphosszat kényelmesen heverészünk, és csak a legszükségesebb esetben ragadtatjuk magunkat megterhelő mozdulatokra. Mindkét megközelítés valid, és nagyban függ attól, hogy egyébként milyen életvitelt élünk. Ha a hétköznapokon is rendszeres az életünkben a sport, ha egyébként sem vagyunk el kiadós mozgás nélkül, valószínűleg a testünknek is akkor tesszük a legjobbat, ha aktivitásunkat a nyaralás alatt se csökkentjük nagymértékben. Ha viszont (sajnos) jellemzően kevesebbet mozgunk, akkor nem biztos, hogy érdemes lesz épp a pihenés egyébként is indokolatlanul rövid időszaka alatt szereznünk be valami jó kis sportsérülést az edzetlenségünk miatt. Ha jól választjuk meg, hogy épp mire van szükségünk, akár így, akár úgy lazítunk, jót fogunk tenni magunknak. Ráadásul az sem mindegy, hogy mennyire vagyunk fáradtak, kimerültek. A legjobbat akkor tesszük, ha a testünk jelzéseire hallgatunk: megadjuk neki a kellő pihenést, ha arra van szükség, de lehetőséget teremtünk a jóleső mozgásra is, ha épp úgy van. 

Izgalom, kaland, miegymás

Az, hogy aktívan vagy passzívan töltjük-e az időnket, természetesen attól is függ, mennyire vagyunk kalandvágyó hangulatban, vagy alapvetően mennyire tartozik hozzá karakterünkhöz az izgalmasabbnál izgalmasabb programok keresése. Utóbbihoz ugyanis azért mindenképpen szükség van valamilyen aktivitásra, igaz, ez nem kell, hogy feltétlenül fizikai legyen. Izgalomnak izgalom, pihenésnek meg tulajdonképpen passzív például, ha a ránk szakadó szabadidőnkben valami újat tanulunk, vagy utánajárunk valamilyen régóta foglalkoztatott kérdésnek. Izgalom meg? Az sem feltétlenül jár együtt az aktivitással, főleg, ha a vulkáni hegyre való túrát vagy egy-egy nagyváros látnivalóinak megtekintését pusztán a velünk együtt utazó partnerünk kedvééért vállaljuk be. Akár aktívan, akár passzívan pihenünk, kereshetjük, vagy nagy ívben el is kerülhetjük a kalandot és a kihívást. 

Milyen körben nyaralunk?

Abból a szempontból, hogy az aktív vagy a passzív kikapcsolódás mellett tesszük-e le a voksunkat, nagyon sokat számít, hogy kivel, kikkel utazunk. Egészen más programunk lesz, ha kisiskolás korú gyerekeinkkel megyünk vízpartra (ebben az esetben ők aktívan, mi pedig passzívan pihenünk majd), mint akkor, ha kalandvágyó lovagunk hív el egy gigavárosnézésre, és megint egész másképp pihenünk majd, ha óvodásainkkal megyünk önellátó családi apartmanba. Ha egyébként is izgő-mozgó családtagjainkkal vagyunk, a nyugis pihenés sem lesz passzív, mert valamilyen dolga mindig lesz az embernek, ha viszont idős szüleinket visszük városnézésre, az aktivitás szintje még egy ilyen aktív kikapcsolódáskor is kisebb lehet, mint az, amit a hétköznapokban megszoktunk. Érdemes ezért eleve ennek alapján megtervezni a nyaralásunkat. Ha kisgyerekesként vágyunk passzív pihenésre, lehet, hogy nem érdemes nagyon messzire mennünk az otthonunktól, mert feladatból csaknem ugyanannyi lesz, viszont az idegen környezet és az utazás fáradalmai egyáltalán nem biztos, hogy hozzátesznek a pihenéshez. 

Mivel foglalkozunk?

Annak eldöntésében, hogy az aktív vagy a passzív pihenés lesz-e testhezálló, sokat segít, ha a hétköznapjainkból indulunk ki. Pihenni ugyanis jó eséllyel akkor tudunk, ha ahhoz képest valami jelentősen mást csinálunk. Ha komoly, megterhelő fizikai munkát végzünk, valószínűleg az esik majd jól, ha egy ideig nem kell egy szalmaszálat se keresztbe tennünk. Ha viszont naphosszat az irodai számítógép előtt görnyedünk, valószínűleg valami aktívabb dologra vágyunk, amikor mi magunk döntünk arról, hogyan használhatjuk fel az időnket. Ha pedig jólesik, valószínűleg pihentet, mindegy is, hogy aktívan vagy passzívan kapcsol-e ki.

Mennyibe kerül mindez?

Akár az aktív, akár a passzív pihenést választjuk, megoldhatjuk spórolósan, de költhetünk annyit is, amit aztán egész évben nehéz lesz visszaspórolni. Bár a heverészés önmagában nem kerül semmibe, ha a pihenés alatt azt is értjük például, hogy nem kell foglalkozunk a háztartás gondjaival, főzéssel, takarítással, akkor magánszállás helyett szállodában szállunk meg, és étkezésünkről vagy éttermi ebéddel, vacsorával, vagy all inclusive ellátással gondoskodunk. Mindkét esetben mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlnunk. Ha aktívan pihennénk, szintén kijöhetünk olcsón vagy drágán, attól függően, hogy aktív pihenés alatt egzotikus raftingtúrát vagy bakancsos csillagtúrát értünk-e.

Az okosok azt mondják, hogy szervezetünknek mindkét pihenéstípusra szüksége van, és ha szerencsések vagyunk, akkor erre lehetőségünk is nyílik nyári szabadságunk alatt.

És te mit gondolsz?

Nyaralás: aktív vagy passzív pihenés? 

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra