Miért válnak a férfiak? 15 pasi elmondta, miért döntött így

Egy házasságban rengeteg a probléma, amit legjobb tudásunk szerint vagy a megérzéseink segítségével próbálunk orvosolni. Aztán sajnos nagyon sokszor hiába dolgozunk a kapcsolat megmentésén, az már helyrehozhatatlan károkat szenvedett. De vajon melyik az a pillanat, amikor kiderül, hogy a válás az egyetlen megoldás?

A statisztikák szerint évente mintegy 18 ezer válás történik Magyarországon, de az egész nyugati világban gyakorlatilag mindennapos esemény a házasságok felbomlása. A Prevention amerikai elvált férfiakat kérdezett: melyik volt az a pillanat, mikor véglegesen arra a döntésre jutottak, hogy csak a házasság felbontása segíthet? Alább olvasható a tizenöt legérdekesebb válasz.

1. Nem lett volna értelme párterápiára járni

A feleségem megkért, hogy menjünk közösen kapcsolati terápiára. Ekkor jöttem rá, hogy már semmi sem segíthet rajtunk. Nem vagyok belé szerelmes többé, és hiába próbálkozunk, tudom, hogy úgysem éled fel újra a szerelem. Craig (37)

2. A szexuális életünk teljesen lenullázódott

Fél éve nem volt köztünk semmi, amit igyekeztem arra fogni, hogy mindketten borzalmasan el vagyunk foglalva a munkával, a gyerekneveléssel stb. Aztán elmentünk egy hétvégére kettesben, megünnepelni a házassági évfordulónkat. Vacsora után próbáltam kicsit feltüzelni a hangulatot a szállodai szobánkban, de visszautasított. Tudtam, hogy itt a vége. Steven (45)

3. A telefonomat böngészte

Már régóta folyamatosak voltak köztünk a veszekedések, de sohasem csaltam meg a feleségem, vagy adtam jelét bármilyen hűtlenkedésnek. Egyszer mégis rajtakaptam, hogy a telefonomat böngészi, és végigolvas mindent, amit benne talál. Ezután megígérte, hogy nem csinál többé ilyet, később mégis újra előfordult ugyanez. Akkor megértettem, hogy nem tudok olyan társsal együtt élni, aki ennyire nem bízik meg bennem. David (33)

Van, amikor nincs más megoldás
Van, amikor nincs más megoldásImage Source / Getty Images Hungary

4. Megcsalt

Amikor a feleségem bevallotta, hogy hűtlen volt hozzám, tudtam, hogy itt a vége. Tudtam, hogy nem lennék képes túltenni magam rajta, ezért ott azonnal megmondtam neki, hogy beadom a válókeresetet. A szüleim hűtlen házasságban éltek, ezért gyerekként megtapasztaltam, milyen borzalmas egy ilyen kapcsolat. Még egyszer nem lettem volna hajlandó átélni ugyanezt. Eric (40)

5. Ő mondta ki a dolgot

Habár ritkán veszekedtünk, mindketten tudtuk, hogy már nem szeretjük egymást úgy, mint régen. Egészen addig nem voltam biztos benne, hogy itt a vége, amíg a feleségem nem közölte velem, hogy válni szeretne. Akkor rájöttem, hogy igaza van. Paul (42)

6. Nem érdekelt, hogy mással flörtöl

A nyaralás alatt a feleségem folyton egy másik férfival flörtölgetett – semmi komoly nem volt a dologban, de mégis nyilvánvalóan kavartak egymással. Egyáltalán nem bosszantott a dolog, sőt úgy gondoltam, milyen szerencsés a feleségem. Ez tökéletesen jelezte, mennyire nincs jövője a kapcsolatunknak. Sam (39)

7. Rájöttem, hogy nem akarok gyereket tőle

Mindig is szerettem volna gyerekeket, azonban amikor a feleségem – néhány év házasság után – azt mondta, hogy ideje lenne bővíteni a családot, úgy éreztem, semmi kedvem hozzá. Neki nagyon fontos lett volna, hogy legyenek gyerekeink, ezért nem tudtunk megegyezni, és a szakítás mellett döntöttünk. Rájöttünk, hogy nem egymás mellett kell megtalálnunk a boldogságot. Andrew (35)

8. Irigyeltem, hogy a kollégám válik

Amikor az egyik munkatársam elmesélte, hogy éppen válófélben van, úgy gondoltam, mennyire szerencsés. Rájöttem, hogy nekem is ezt kéne tennem, és akkor megoldódnának a problémáim. Joe (46)

9. Beleszerettem másba

Szerelmes lettem egy másik nőbe – igazán, szívből belehabarodtam. Nem akartam megcsalni a feleségemet, ezért megmondtam neki, hogy szeretnék elválni tőle. Evan (36)

10. Unalmas volt az élet gyerekek nélkül

Amikor a gyerekek egyetemre mentek és elköltöztek itthonról, hirtelen rájöttem, mennyire üres a ház. Többé nem volt mit csinálni a feleségemmel kettesben, kiderült, hogy igazából semmi közös témánk vagy érdeklődési körünk nem volt. Phil (45)

11. Nem hiányzott, amikor elutazott

A feleségem új munkát kapott, melynek során elég gyakran kellett elutaznia hazulról. Furcsa módon egyáltalán nem bántam, sőt örültem, amikor nem volt itthon. Alex (40)

Nem mindig boldog a végkifejlet
Nem mindig boldog a végkifejletmalerapaso / Getty Images Hungary

12. Nem voltak közös témáink

Péntekenként mindig elmentünk közösen vacsorázni a feleségemmel, közben próbáltuk megbeszélni a dolgainkat. Hamar rájöttünk, hogy igazából semmi közös nincs bennünk, alig tudunk beszélgetni valamiről. Sokáig próbáltuk orvosolni ezt a problémát, de rá kellett jönnünk, hogy nem érzünk semmit a másik iránt. Egy évvel később beadtuk a válást. Jim (46)

13. Nem tetszett neki, hogy megváltoztam

Évtizedeken keresztül depresszióval küzdöttem, majd végre, a negyvenes éveimben rájöttem, hogy tennem kell valamit ez ellen. Terápiára kezdtem járni, gyógyszert szedtem a lelki bajaimra. Hamarosan sokkal jobban éreztem magam, feltöltődtem energiával, elkezdtem edzőterembe járni. A feleségemnek azonban nem tetszett a változás, folyton azzal piszkált, mennyire hiányzik neki a régi énem. Állandóan kritizált, kigúnyolt, amiért pszichiáterhez járok, lehurrogott, hogy edzeni kezdtem. Rájöttem, hogy ahhoz, hogy folytathassam a pozitív változást, olyan társra van szükségem, aki mellettem áll és segít nekem. Frank (44)

14. Idegesített, ha megkért valamire

Nem egy pillanat műve volt, hanem évek alatt jutottunk el idáig. Szépen lassan egyre jobban idegesíteni kezdett, ha a feleségem megkért valamire. Pedig teljesen jogos kérések voltak, és nem is nagy dolgok – javítsak meg valamit, csináljak meg valamilyen házimunkát. Egyedül az nem zavart, ha a gyerekekkel kapcsolatos dolgokra kért meg. Lassan rájöttem, hogy sokszor szándékosan kerülöm a feleségem társaságát. Nehéz volt elmagyaráznom neki, miért érzem, hogy vége a kapcsolatunknak, és nem szeretnék már többé vele lenni. Michael (40)

15. Láttam az apósomék rossz példáját

Egyszer épp a feleségem szüleinél voltunk, amikor bevillant a dolog. Figyeltem az anyósomat és az apósomat, láttam, mennyire boldogtalan a házasságuk, és rájöttem, mi is ugyanide juthatunk egy idő után. A feleségem nagyon hasonlított az édesanyjára, és én is az apósomra. Láttam, mennyire nincs semmi szeretet vagy odafigyelés a szülei között – már veszekedni sem veszekednek, annyira unják egymást. Chris (38)

Oszd meg másokkal is!
Mustra