Tisztázzuk, hogy fertőtlenít a pálinka, vagy sem

Ebben a vírusos időszakban azért elég jó kis érv szokott lenni egy-két feles legurítása mellett az, hogy a pálinka fertőtlenít. De vajon mi igaz ebből az egészből? Guríthatjuk bátran, vagy jobban járunk, ha nem alapozunk a belső fertőtlenítő hatásra?

A pálinkáról sokan úgy tartják: kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság, ami bevethető étvágyfokozóként étkezések előtt, egy-egy nagyobb menü szétcsapatására, és hívei szerint fertőtlenít is. Aki tehát inni szeretne belőle, rengeteg érvet talál mellette. Na de mi igaz ebből az egészből? Tényleg fertőtlenít a pálinka? És ha nem, akkor miért alkoholosak a fertőtlenítők? Ha csak a magasabb alkoholtartalom fertőtlenít, akkor mennyire erőset kell innunk belőle, hogy működön? Igyunk-e egyáltalán, ha mindenhol azt hallani, hogy azért az alkohol és főleg a tömény nem hat éppen jól az immunrendszerünkre? Szakértőket kérdeztünk. 

Fertőtlenít a pálinka, vagy nem?

A Nébih válaszából kiderül: nem járnak éppen jól azok, akik ezzel védekeznének a vírusok ellen. 

„Maga az alkohol (etilalkohol, etanol) tekintetében csakis 70 százalék etilalkohol-tartalom körüli erősségtől várhatjuk el a tényleges fertőtlenítő hatást, hiszen az etanol hatóanyagú fertőtlenítőszerek esetében is legalább ezt a koncentrációt el kell érniük a termékeknek” – kezdték válaszukat a Nébih szakemberei, majd azt a sokak számára talán szomorú hírt is hozzáfűzték, hogy az alkohollal történő fertőtlenítés esetén ez leginkább külsőleges használatot jelent. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs fertőtlenítő, baktérium- vagy vírusölő hatása az alacsonyabb alkoholfokú italoknak, így a pálinkáknak is, csupán annyit jelent, hogy kevesebb és nem teljes körű ez a hatás – nem beszélve az esetleges mellékhatásokról.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy a hétköznapokban gyakran használjuk a pálinkát a légutak fertőtlenítésére, vagy akár megfázás ellen is, azonban kutatások igazolták, hogy azonkívül, hogy a fájdalmunkat némileg tompítja, a gargalizálás az alkoholnak köszönhetően inkább kiszáríthatja a nyelőcsövet, ami így sérülékenyebbé válhat, és ezáltal akár még rosszabb állapotba is kerülhet a torkunk, mint amilyen előtte volt.

„Tudni kell továbbá azt is, hogy a pálinka a szájunkba kerülve hígul a nyálunkkal, és a későbbiek során a gyomorba érve tovább hígul, veszít az alkoholtartalmából és a fertőtlenítő képességéből is. Mint minden alkoholos termék esetében, a Nébih itt is mindenképpen a mérsékelt, tudatos fogyasztást ajánlja, megbízható forrásból” – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal válaszában. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek