18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez történik a testeddel, ha nem szexelsz eleget

Pókháló? Rozsda? Ilyesmiktől nem kell félned, még akkor sem, ha hosszabb időre hanyagolod a szexet. Rosszabb közérzet, egészségügyi és párkapcsolati problémák viszont nagyon is adódhatnak abból, ha felhagysz a kölcsönös és magányos örömszerzéssel is.

Feltéve persze, hogy egyáltalán igényed/lehetőséged van ilyesmire. Azok ugyanis, akik eleve alacsonyabb hőfokon égnek, akik számára a szex nem is olyan nagy dolog, nos ők akár egyedül, akár párkapcsolatban élnek, jól elvannak testi örömök nélkül is. Nekik semmiképpen nem szeretnénk az orruk alá dörgölni, milyen egészségügyi előnyöket szalasztanak el. Mások, akik önkéntes, élethosszig tartó cölibátusban élnek, vagyis soha nem is próbálkoztak a szex páros formájával, szintén kevésbé frusztrálódnak attól, hogy hiányzik valami. Hisz nem is élték még át.

De mi történik azokkal, akik betegség, párjuk érdektelensége, libidójuk csökkenése vagy más ok miatt kénytelenek lemondani erről a tevékenységről? Vagy csak egyszerűen leállnak a szexszel, hogy megnézzék, mit történik?

Állítólag nem sok jó. 

A szex ugyanis kifejezetten egészséges dolog. Nemcsak a testnek tesz jót a vérkeringés pezsdülése, a boldogság- és ölelőhormonok felszabadulása és az aktivitás, de a lélek és a szellem is felüdül, majd ellazul egy jól sikerült együttlét után. Ha nem is az összes, de a szexszel járó előnyök jó része maszturbálás során is betakarítható. Mi van akkor, ha ilyen-olyan okból nincs szex? Nagyjából arra számítsunk, mintha felhagynánk a rendszeres sporttal, vagy a partnerünkkel való beszélgetéssel? Mutatjuk!

Nem leszel szűkebb odalenn

Kezdjük rögtön egy tévhittel. Pusztán városi legenda, hogy a hüvely rugalmassága és a szexpartnerek száma vagy a szex gyakorisága között fordított arányosság lenne. Attól, hogy egy nő sokat szexel, önmagában nem lesz renyhébb a hüvelyének az izomzata, és szexmegvonás esetén sem áll meg az ebből kikövetkeztethető ellentétes feltételezés. Hogy mi lehet mégis az alapja az összeszűküléssel kapcsolatos tévhitnek? Az, hogy használaton kívül a nemi szerveink kicsit letanulnak a saját működésükről. Ilyenkor a hüvely például nehezebben lazulhat/tágulhat szexuális izgalom hatására is, és ettől valóban kialakulhat olyan benyomásod, mintha összeszűkültél volna odalenn.   

Merevedési nehézség alakulhat ki

Kutatási adatok igazolják, hogy a rendszeres szex jót tesz az erekciós funkcióknak is, a hosszabb szünetek, a tartós szexmentesség viszont ellenkezőleg hathat. Könnyen előfordulhat, hogy egy hosszú hónapokra nyúló szexmentes időszak után akkor is nehezebben produkál egy férfi, ha egyébként szeretne. Ez különösen akkor problémás, ha a zavartól még inkább elmegy az ember kedve az egésztől. A folyamat persze nem visszafordíthatatlan. Igény esetén viszonylag hamar újra bele lehet jönni a dologba.

Prosztatabetegségek

Jó tudni: a rendszeres ejakuláció segít jó karban és egészségesen tartani a prosztatát, és ezáltal akár olyan súlyos betegségek megelőzésében is segíthet, mint amilyen például a prosztatarák. Hogy egyből meg is fordítható a tétel, és a szex hiánya egyenes út a betegséghez, azt természetesen nem állítjuk, és nem szeretnénk ezzel ijesztgetni. Viszont javasoljuk, hogy ha épp nincs partnered, de vágysz a szexre, rendszeresen végezz önkielégítést: csak jót teszel vele magadnak. 

Gyengébb lehet az immunrendszered

Nem a legjobb ilyen hírrel szembesülni így az influenzaszezon kellős közepén, de nincs mit tenni. Tudományosan igazolt tény, hogy a rendszeres és kielégítő szex felturbózza az immunrendszert, és ezzel ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Ha pedig nincs szex? Na, az nagyjából olyan, mintha elhagynád a kedvenc multivitaminodat, vagy lejönnél a heti két sportról. Messze nem 100 százalék, hogy beteg leszel, de kicsit nagyobb az esélye. 

Csökkenhet a libidód

Biztosan te is tapasztaltad, hogy amikor épp szexben gazdag periódusban vagy, mintha mindig többre és többre lenne igényed. Életünknek erre a területére halmozottan igaz, hogy evés közben jön meg az étvágy: éppúgy nagyon bele lehet jönni, mint amennyire könnyen le is lehet szokni róla. Ha hosszabb ideig nem vagytok együtt a partnereddel, egyáltalán nem olyan sima ügy visszatalálni a másikhoz, már csak azért sem, mert kicsit ügyetlennek is érzi ilyenkor magát az ember. És persze mert a vágy is érezhetően csökken egy idő után.

Jön a stressz

Ez persze megint fordított okoskodás, de a lényeg, hogy kutatások igazolják, hogy a rendszeres és kielégítő szex csökkenti a stressz-szintet, és segíthet száműzni a szorongást és a frusztrációt is. Tehát mi következhet abból, ha valamilyen okból kizárod a szexet? Szerintünk jelentősen több stressz, és kisebb ellenállás a hétköznapok nyomásával szemben. 

És mi lesz a keringési rendszerrel?

Hát nem sok jót ígérhetünk ebből a szempontból sem, mivel a szex a keringési, az érrendszer és a szív egyik legjobb karbantartója. Ha kihagyod az életedből, biztosan nem teszel jót az egészségeddel. Mondhatod persze, hogy sporttal hathatósabban karban tartható a keringés, és igazad is van. Mindazonáltal érdemes erre a szempontra is figyelemmel lenned, amikor azon tűnődsz, jó-e neked szex nélkül. 

Nehezebb lesz a nedvesedés

Éppúgy, ahogy ülőmunka során kicsit eltunyulhatnak az izmaid, a szexben részt vevő szerveid is veszítenek éberségükből és válaszkészségükből, ha hosszabb ideig nem kellett teljesíteniük. A nedvesedés például biztosan nehezebben indul be hosszabb szünet után, míg ha rendszeresen kell produkálnia a testednek, karban marad ebből a szempontból is. 

Drasztikusan csökken a szexuális úton terjedő betegségek esélye

Na igen, azért előnye is van a dolognak. Ha nincs szex, akkor nincs is mitől/kitől elkapni a különböző szexuális úton terjedő betegségeket, még akkor se, ha a szexhiány miatt kicsit gatyán is van az immunrendszered. Persze van könnyebb módja a védekezésnek, és hát sok más csatornán is átvihetők a kórokozók, szóval biztosan nem a szexmegvonást javasolnánk erre sem a védekezés és a higiénés szabályok betartása helyett. 

Nem vág majd az eszed?

Jó, azért el nem butulsz, és joggal említed, hogy eleink épp a szexmegvonást gondolták az összpontosítás egyik hathatós segítőjének. A mai orvostudomány azonban azt mondja, hogy a szex során felserkenő vérkeringés és jobb oxigénellátás az agynak is jót tesz. Ha tehát megvonod magadtól, ezektől az előnyöktől is eleshetsz. 

A párkapcsolat egészsége

Hacsak nem élsz boldog, szexmentes kapcsolatban, olyanban, ahol mindkettőtök örömére szolgál, hogy nem kell a szexszel bajlódni, akkor semmi gond. De ha egy egyébként szexet is tartalmazó párkapcsolatból kopik ki az együttlét, az komoly problémákhoz vezethet, megalapozhat a bizonytalanságnak és a kételynek. 

Na tessék, már a fejem is fáj :(
Na tessék, már a fejem is fáj :(PeopleImages / Getty Images Hungary

Kevesebbet és rosszabbul alhatsz

Az orgazmus az egyik legjobb nyugtató-lazító hatású dolog, ami történhet velünk, nem csoda, hogy sokan vannak, akik az önkielégítés egyik legfőbb előnyeként épp azt emelik ki, hogy segít elaludni. Persze álomba fogsz szenderedni akkor is, ha nem szex után dőlsz ki, de érezni fogod a különbséget.

Az egészséges szexualitás számtalan egészségügyi előnnyel bír, és ha mindezt egy jól működő párkapcsolatban éled át, akkor annak is erős kötőanyaga lehet. Ahhoz, hogy mindketten jól legyetek a kapcsolatban, fontos, hogy amennyire lehetséges, közelítsétek egymáshoz az elvárásaitokat és tudatosítsátok: a szex még párkapcsolatban sem jár alanyi jogon. 

Érdemes utánamenni, milyen okok vezetnek oda, hogy kevesebb, vagy teljesen meg is szűnik köztetek a szex. A vágy csökkenése olyasvalami, amivel foglalkozni kell, akár betegség, akár stressz, akár párkapcsolati problémák állnak a háttérben. 

Ha a párkapcsolatodban kevesebb vagy több a szex, mint amennyire neked igényed lenne, mindenképpen beszélj erről a partnereddel, mert kis odafigyeléssel mindkettőtök számára komfortos kompromisszumot alakíthattok ki. Ha pedig egyedül vagy, és kívánod a szexet, ne félj a maszturbálástól. Kiváló módja a feszültség levezetésének, és annak, hogy jó karban maradj alul is arra az esetre, ha megint duóban kellene alakítanod. 

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra